Kurczak Chow Main z makaronem - Chicken Chow Mein served with Egg Noodles
W dniu dzisiejszym proponuje danie z kuchni chińskiej,
Kurczak Chow Main z makaronem (Chow Mein - wymawiane po polsku Czał
Mejn). Danie to jest przygotowywane metodą Stir - fry, oznaczające
bardzo szybkie smażenie w bardzo w wysokiej temperaturze, z małą ilością
tłuszczu. Najlepszym naczyniem do wykonania tego dania jest wok, który
gorąco polecam kupić, bo można go później wykorzystać do tworzenia
innych potraw. Wok równomiernie bardzo szybko rozprowadza ciepło.
Najlepiej przygotowywać potrawy kuchni chińskiej z użyciem woka na
kuchniach gazowych. Korzystałam z przepisu Ching He Huang.
Składniki na 5 porcji:
1 czerwona papryka
3 średniej wielkości piersi z kurczaka
6 pieczarek
150 g makaronu jajecznego (egg noodles)
1 łyżka sosu słodka chili
2 łyżka ciemnego sosu sojowego do marynaty kurczaka, oraz 2 łyżki ciemnego sosu sojowego na koniec smażenia potrawy
1 szczypiorek
2 duże ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojone)
4 łyżki maki ziemniaczanej
150 g kiełek (bean sprouts)
olej najlepiej sojowy, ale można użyć również nasz olej rzepakowy
świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki przygotować z wyprzedzeniem, przed smażeniem
potraw. Zagotować wodę w średniej wielkości garnku, do wrzącej wody
wrzucić makaron i gotować maksymalnie 3 minuty . Odcedzić i opłukać
zimną wodą. Polać łyżką oleju i wymieszać, co zapobiegnie sklejaniu się
makaronu.
Piersi z kurczaka pokroić w cienki paseczki, zamarynować dwoma
łyżkami ciemnego sosu sojowego i łyżką sosu słodka chilli, obsypać każdy
paseczek delikatnie mąką ziemniaczaną. Paprykę umyć i pokroić w cienkie
paseczki. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Szczypiorek umyć i pokroić
na duże długie kawałki. Kiełki opłukać pod zimną wodą.
Ogólna zasada smażenia stir fry jest szybkie smażenie najpierw
mięso, a potem osobno warzywa od najcięższych do lżejszych. Preferuję
smażenie każdego składnika osobno, używając tego samego woku za każdym
razem, bez mycia go za każdym składnikiem. Wok tylko musi za każdym
razem bardzo dobrze rozgrzany i polany 2 łyżkami oleju. Składniki
lżejsze takie jak kiełki czy szczypiorek i potrzebują wcześniejszego
podsmażania.
Przygotować wok, rozgrzać polać po ściankach woku dwoma łyżkami
oleju. Zanim rozpoczniemy smażenie wok musi być bardzo dobrze
rozgrzany, olej powinien się zadymić.
Zaczynamy od kurczaka, wrzucić na rozgrzany wok, smażyć 3 minuty
ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru. Następnie wyłożyć do
miseczki, wok ponownie rozgrzać użyć 2 łyżek oleju i podsmażyć pieczarki
około 2 minut. Tak samo zrobić z papryką.
Rozgrzać ponownie wok, 2 łyżki oleju podsmażyć posiekany czosnek
kilka sekund następnie dodać makaron podsmażyć minutkę, potem dodać
wcześniej podsmażone pieczarki, paprykę i kurczak, ciągle mieszając.
Następnie dodać kiełki, posiekany szczypior, 2 łyżki ciemnego
sosu sojowego (można dodać troszkę więcej jeśli ktoś lubi bardziej słone
potrawy) oraz świeżo grubo mielony pieprz. Wymieszać, odstawić z ognia.
Najlepiej serwować od razu.
W przygotowywaniu potraw sir można użyć różne rodzaje mięsa czy warzyw (strączki groszku, marchewka, cebula, brokuły itp.).
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)