2010/05/15

Zupa Krem z Pora z Serem i Grzankami

Zupa jest naprawdę pyszna. Tyle witamin w jednym miejscu. Serwowana najlepiej z startym serem i chrupiącymi grzankami. W dodatku czas przygotowania to niecałe 30 minut;)

 

Składniki:

4 średniej wielkości pory

1/2 kostki masła

1 litr rosołu (może również rozpuścić 1,5 kostki rosołowej w 1 litrze wody)

5 łyżek mąki pszennej

1 szklanka mleka (250ml)

ser (najlepiej parmezan)

pieprz

sól

Na sam koniec dodać wcześniej przygotowany rosół.  Do smaku przyprawić pieprzem i solą. A całość przetrzeć przez sito, bądź użyć blendera. Tak powstanie kremowa konsystencja zupy. Pozostawić na ogniu do zagotowania.


Grzanki:

3 kromki chleba

3 łyżki oleju

szczypta soli

szczypta ziół prowansalskich

 

Chleb pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodać sól i zioła prowansalskie.  Smażyć tak do momentu gdy kostki chleba delikatnie się zarumienią.

Zupę przełożyć do miseczek, na wierzch zetrzeć ser(Użyłam ser gouda, bo akurat nie miałam parmezanu) oraz dodać grzanki.

 

Zupa jest rewelacyjna i nieczasochłonna. Polecam na szybką przekąskę, gdy brakuje nam czasu ;)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails