Zupa Krem z Pora z Serem i Grzankami
Zupa jest naprawdę pyszna. Tyle
witamin w jednym miejscu. Serwowana najlepiej z startym serem i
chrupiącymi grzankami. W dodatku czas przygotowania to niecałe 30
minut;)
Składniki:
4 średniej wielkości pory
1/2 kostki masła
1 litr rosołu (może również rozpuścić 1,5 kostki rosołowej w 1 litrze wody)
5 łyżek mąki pszennej
1 szklanka mleka (250ml)
ser (najlepiej parmezan)
pieprz
sól
Na sam koniec dodać wcześniej
przygotowany rosół. Do smaku przyprawić pieprzem i solą. A całość
przetrzeć przez sito, bądź użyć blendera. Tak powstanie kremowa
konsystencja zupy. Pozostawić na ogniu do zagotowania.
Grzanki:
3 kromki chleba
3 łyżki oleju
szczypta soli
szczypta ziół prowansalskich
Chleb pokroić w kostkę i wrzucić na
rozgrzaną patelnię z olejem. Dodać sól i zioła prowansalskie. Smażyć
tak do momentu gdy kostki chleba delikatnie się zarumienią.
Zupę przełożyć do miseczek, na wierzch zetrzeć ser(Użyłam ser gouda, bo akurat nie miałam parmezanu) oraz dodać grzanki.
Zupa jest rewelacyjna i nieczasochłonna. Polecam na szybką przekąskę, gdy brakuje nam czasu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)