2010/05/15

Ptysie z Bitą Śmietaną i polewą czekoladową - Profiteroles

Ptysie a inaczej zwane Profitoroles wywodzą się z kuchni francuskiej. Najczęściej nadziewane bitą śmietaną ( ale można również użyć innych kremów) polane czekoladową. Proste, smaczne i na każdą okazję.


Składniki na ciasto:

120 g masła lub margaryny

250 ml wody

150g maki pszennej

W średniej wielkości garnku zagotować wodę z masłem. Gdy się rozpuści, zdjąć z ognia, wsypać mąkę energicznie mieszając łyżką drewnianą, tak by nie powstały grudki. Postawić na 1 min na ogień nadal mieszając do uzyskania gładkiej masy.  Zdjąć z ognia odstawić na 5 minut (ciasto nadal będzie ciepłe) i dodawać po jednym całym jajku mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy.

Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Blaszkę posmarować masłem. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Wyciskać sopelki na blachę i tak piec 30 minut do zarumienienia. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Tak upieczone ptysie ostudzić.

Moje ptysie przypominają kształtem sopelki. Jeśli ktoś nie posiada szprycy cukierniczej może nakładać masę łyzką na blaszkę o dowolnej wielkości i kształcie według upodobania.


Krem:

500 ml śmietany kremówki w uk whipping cream

10 łyżek cukru pudru

1 łyżka aromatu waniliowego

Śmietanę ubić na sztywno mikserem. Na koniec dodać cukier i aromat waniliowy.


Polewa czekoladowa:

4 łyzki masła

4 łyzki kakao

4 łyżki cukru

4 łyżki śmietany słodkiej

Wszystkie składniki wymieszać razem w garnku i rozpuścić do zagotowania. Odstawić  i lekko ostudzić.


Przygotowaną bitą śmietanę przełożyć do szprycy cukierniczej i napełniać każdy ptyś - sopelek osobno od spodu. Tak napełnione ptysie polać ciepłą polewą czekoladową.


Pyszne a jak szybko znikają;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails