Ptysie z Bitą Śmietaną i polewą czekoladową - Profiteroles
Ptysie a inaczej zwane Profitoroles wywodzą się z kuchni
francuskiej. Najczęściej nadziewane bitą śmietaną ( ale można również
użyć innych kremów) polane czekoladową. Proste, smaczne i na każdą
okazję.
Składniki na ciasto:
120 g masła lub margaryny
250 ml wody
150g maki pszennej
W średniej wielkości garnku zagotować wodę z masłem. Gdy się
rozpuści, zdjąć z ognia, wsypać mąkę energicznie mieszając łyżką
drewnianą, tak by nie powstały grudki. Postawić na 1 min na ogień nadal
mieszając do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z ognia odstawić na 5 minut
(ciasto nadal będzie ciepłe) i dodawać po jednym całym jajku mieszając
mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Blaszkę posmarować masłem.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Wyciskać sopelki na blachę i
tak piec 30 minut do zarumienienia. Nie otwierać piekarnika podczas
pieczenia. Tak upieczone ptysie ostudzić.
Moje ptysie przypominają kształtem sopelki. Jeśli ktoś nie
posiada szprycy cukierniczej może nakładać masę łyzką na blaszkę o
dowolnej wielkości i kształcie według upodobania.
Krem:
500 ml śmietany kremówki w uk whipping cream
10 łyżek cukru pudru
1 łyżka aromatu waniliowego
Śmietanę ubić na sztywno mikserem. Na koniec dodać cukier i aromat waniliowy.
Polewa czekoladowa:
4 łyzki masła
4 łyzki kakao
4 łyżki cukru
4 łyżki śmietany słodkiej
Wszystkie składniki wymieszać razem w garnku i rozpuścić do zagotowania. Odstawić i lekko ostudzić.
Przygotowaną bitą śmietanę przełożyć do szprycy cukierniczej i
napełniać każdy ptyś - sopelek osobno od spodu. Tak napełnione ptysie
polać ciepłą polewą czekoladową.
Pyszne a jak szybko znikają;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)