2010/08/13

Zawijane Zrazy Wołowe Nadziewane Wieprzowym Mięsem Mielonym i Ogórkami Konserwowymi - Beef Stuffed with Pork Mince and Gherkins


Zrazy wołowe moje ulubione; z prostym nadzieniem z mięsa mielonego wieprzowego, startej cebulki, jajka oraz bułki tartej z ogórkami konserwowymi; we własnym sosie podawane z kluskami śląskimi ;)



Składniki na około 8 porcji:

500g wołowiny bez kości

250g mięsa mielonego wieprzowego

1 duża cebula

1 kostka rosołowa rozpuszczona w 1l gorącej wody

jajko

1 starta cebula

10 łyżek bułki tartej

kilka ogórków konserwowych pokrojonych w paski

sol i pieprz do smaku

czarna nitka do zawinięcia

olej do smażenia


Wołowinę pokroić w jak najcieńsze plastry, następnie rozbić tłuczkiem, jeśli kawałek mięsa jest za duży można podzielić rozbity kawałek na 2 mniejsze zrazy. Następnie każdy  kawałek doprawić delikatnie solą i pieprzem z każdej strony.


 

 

Mięso mielone wymieszać razem z solą, pieprzem (do smaku), jakiem, cebulą i bułką tartą.

 

 

Na ubite kawałki wołowiny wykładamy kulkę mięsa mielonego oraz kilka paseczków ogórków konserwowych. I zawijamy w następujący sposób (dosyć ciasno):

 

 

Nie należy wkładać za dużo farszu, bo potem będą problemy z ich zawinięciem.

 

 

Zawijamy sparzoną czarną nitką lub można użyć wykałaczki.

 

 

Rozgrzewamy patelnię z olejem, wkładamy zawinięte zrazy, obsmażamy z każdej strony do momentu gdy ładnie się zarumienią.

 

 

Z podsmażonych zrazów odwijamy nitki, wkładamy do średniej wielkości garnka i zalewamy bulionem. Zlewamy do garnka tłuszcz z patelni. Gotujemy na małym ogniu minimum godzinę.

 

 

Pod koniec gotowania zagęścić bulion ze zrazami po przez wymieszanie 2 łyżki mąki pszennej z 4 łyżkami śmietany oraz 10 łyżek wody, dodać kilka łyżek bulionu ze zrazów tak by konsystencja powstałej  mieszanki była lejąca się i powoli wlewać do gotujących się zrazów z bulionem. Ewentualnie doprawić jeszcze minimalnie solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Zagotować.

 

Podawać najlepiej z ziemniaczkami, kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną, pęczakiem i dowolną surówką.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails