2010/08/18

Pulpeciki marchewkowe w Sosie Pomidorowo - Bazyliowym - Pork Meatballs in Tomato & Basil Sauce served with Pasta


Sezon pomidorowy trwa, stąd mój pomysł na danie zawierające pomidorki. Są to pulpeciki z mięsa mielonego wieprzowego,które zawierają ogromną mieszankę składników o rożnym smaku...od bazylii, papryki, czosnku po marchewkę i cebulkę i siemię lniane....


Składniki na około 25 małych pulpecików:

500g mięsa mielonego wieprzowego

1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach

3 kromki chleba (pokrojonego, porwanego na drobne kawałki) użyłam chleba wieloziarnistego, stąd tyle ziarenek siemienia i słonecznika i maku w pulpecikach

1 duża marchewka starta na tarce o dużych oczkach

1 duża cebula starta na tarce o dużych oczkach

1 jajko

2 ząbki czosnku drobno posiekane

2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki papryki w proszku

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

W dużej misce wszystkie składniki dobrze wymieszać, a następnie formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.

Smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, do momentu aż uzyskają piękny brązowo-bursztynowym kolorze.

Składniki na sos pomidorowo- bazyliowy:

1 puszka kawałków pomidorów w puszce (najlepiej użyć świeże pomidory, które należy wcześniej obrać ze skórki i pokroić w kostkę (okolo10 pomidorów))

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka bulionu (gorąca woda rozpuszczona z 1/4 kostki rosołowej lub najlepiej wywar z rosołu)

3 łyżki drobno posiekanej bazylii

50 ml śmietany

5 łyżek mąki pszennej

2łyżki papryki w proszku (można użyć chilli jeśli wolicie bardziej pikantną wersję)

sól i pieprz do smaku

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1 duża marchewka strata na tarce o dużych oczkach

W dużym garnku podsmażyć cebulkę w kilku łyżkach oleju (około 5 minut) dodać pomidory,paprykę, bazylię, bulion, marchewkę - zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką jeśli bezie nadal gęste dodać kilka łyżek zimnej wody. Następnie dodać kilka łyżek sosu pomidorowego i wlać do garnka, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać podsmażone pulpeciki, zagotować.

Dodatkowo:

500g ugotowanego makaronu

50g startego sera (najlepiej parmezan)

Pulpeciki najlepiej serwować z makaronem a na wierzch każdego dania dodać starty na tarce  ser.

1 komentarz:

  1. Anonim
    62.49.72.82
    20.08.2010 o 11:07 AM

    yami :)
    yami :)
    1
    ZatwierdźOdrzuć | Odpowiedz | Szybka edycja | Edytuj | Oznacz jako spam | Kosz
    Kinga
    kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/
    catrina@interia.pl
    79.163.207.76
    19.08.2010 o 2:21 PM

    bardzo fajny pomysł na pulpeciki z tą mieszanką składników i przepis na sos też brzmi pysznie. Pozdrawiam.
    bardzo fajny pomysł na pulpeciki z tą mieszanką składników i przepis na sos też brzmi pysznie. Pozdrawiam.
    catrina@interia.pl
    Kinga
    http://www.kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/
    1
    ZatwierdźOdrzuć | Odpowiedz | Szybka edycja | Edytuj | Oznacz jako spam | Kosz
    Paula
    justmydelicious.blogspot.com/
    justmydelicious@gmail.com
    83.4.10.118
    19.08.2010 o 12:06 PM

    ten sos musi być świetny!
    ten sos musi być świetny!
    justmydelicious@gmail.com
    Paula
    http://justmydelicious.blogspot.com/
    1
    ZatwierdźOdrzuć | Odpowiedz | Szybka edycja | Edytuj | Oznacz jako spam | Kosz
    asieja
    ugotujmy.blogspot.com
    dobranocki@gmail.com
    178.42.129.14
    19.08.2010 o 9:49 AM

    fajnie to wygląda z kawałkami pomarańczowej marchewki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails