Pulpeciki marchewkowe w Sosie Pomidorowo - Bazyliowym - Pork Meatballs in Tomato & Basil Sauce served with Pasta
Sezon pomidorowy trwa, stąd mój pomysł na danie zawierające
pomidorki. Są to pulpeciki z mięsa mielonego wieprzowego,które zawierają
ogromną mieszankę składników o rożnym smaku...od bazylii, papryki,
czosnku po marchewkę i cebulkę i siemię lniane....
Składniki na około 25 małych pulpecików:
500g mięsa mielonego wieprzowego
1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
3 kromki
chleba (pokrojonego, porwanego na drobne kawałki) użyłam chleba
wieloziarnistego, stąd tyle ziarenek siemienia i słonecznika i maku w
pulpecikach
1 duża marchewka starta na tarce o dużych oczkach
1 duża cebula starta na tarce o dużych oczkach
1 jajko
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
W dużej misce wszystkie składniki dobrze wymieszać, a następnie formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, do momentu aż uzyskają piękny brązowo-bursztynowym kolorze.
Składniki na sos pomidorowo- bazyliowy:
1 puszka
kawałków pomidorów w puszce (najlepiej użyć świeże pomidory, które
należy wcześniej obrać ze skórki i pokroić w kostkę (okolo10 pomidorów))
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu (gorąca woda rozpuszczona z 1/4 kostki rosołowej lub najlepiej wywar z rosołu)
3 łyżki drobno posiekanej bazylii
50 ml śmietany
5 łyżek mąki pszennej
2łyżki papryki w proszku (można użyć chilli jeśli wolicie bardziej pikantną wersję)
sól i pieprz do smaku
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 duża marchewka strata na tarce o dużych oczkach
W dużym
garnku podsmażyć cebulkę w kilku łyżkach oleju (około 5 minut) dodać
pomidory,paprykę, bazylię, bulion, marchewkę - zagotować. Śmietanę
rozrobić z mąką jeśli bezie nadal gęste dodać kilka łyżek zimnej wody.
Następnie dodać kilka łyżek sosu pomidorowego i wlać do garnka, dobrze
wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać podsmażone
pulpeciki, zagotować.
Dodatkowo:
500g ugotowanego makaronu
50g startego sera (najlepiej parmezan)
Pulpeciki najlepiej serwować z makaronem a na wierzch każdego dania dodać starty na tarce ser.
Anonim
OdpowiedzUsuń62.49.72.82
20.08.2010 o 11:07 AM
yami :)
yami :)
1
ZatwierdźOdrzuć | Odpowiedz | Szybka edycja | Edytuj | Oznacz jako spam | Kosz
Kinga
kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/
catrina@interia.pl
79.163.207.76
19.08.2010 o 2:21 PM
bardzo fajny pomysł na pulpeciki z tą mieszanką składników i przepis na sos też brzmi pysznie. Pozdrawiam.
bardzo fajny pomysł na pulpeciki z tą mieszanką składników i przepis na sos też brzmi pysznie. Pozdrawiam.
catrina@interia.pl
Kinga
http://www.kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/
1
ZatwierdźOdrzuć | Odpowiedz | Szybka edycja | Edytuj | Oznacz jako spam | Kosz
Paula
justmydelicious.blogspot.com/
justmydelicious@gmail.com
83.4.10.118
19.08.2010 o 12:06 PM
ten sos musi być świetny!
ten sos musi być świetny!
justmydelicious@gmail.com
Paula
http://justmydelicious.blogspot.com/
1
ZatwierdźOdrzuć | Odpowiedz | Szybka edycja | Edytuj | Oznacz jako spam | Kosz
asieja
ugotujmy.blogspot.com
dobranocki@gmail.com
178.42.129.14
19.08.2010 o 9:49 AM
fajnie to wygląda z kawałkami pomarańczowej marchewki