2010/08/25

Barszcz Ukraiński - Ukrainian Borszcz (Beetroot Soup with Butter Beans)

Uwielbiam go, zwłaszcza gdy ma taki krwisty czerwony kolor oraz ogromną ilość fasoli, ja nawet podwajam często jej proporcje:). Słyszałam o różnych wersjach barszczu ukraińskiego...że sama nie wiem która tak naprawdę jest tą właściwą. Ja prezentuję Wam taką jaką zawsze robiła moja mama. A wy jakie składniki używacie do wykonania swojego barszczu ukraińskiego?

 

 

 

Składniki na wstępną część barszczu(10porcji):

1 kostka rosołowa

2 udka kurczaka( lub jakiegokolwiek innego mięsa z kością, wołowe, wieprzowe, ale równie dobrze możecie użyć tylko samą kostkę rosołową, ja jednak wole by moje zupy były pełnowartościowe stąd w barszcz użyłam udka)

2l wody

2 listki laurowe

4 duże ziemniaki

200g fasoli Gruby Jaś (ja użyłam 350g bo uwielbiam jak jest ogromna ilość fasoli oraz barszcz jest bardziej gęsty) Pycha!!

1/4 średniej wielkości główki kapusty drobno posiekanej w paseczki

Jeśli do naszego barszczu używamy mięso z grubą kością najlepiej je pogotować z godzinę a następnie dodać fasolę. Dalej gotując na średnim ogniu.(jeśli bez to tylko zalać fasolę z kostką rosołową wrzątkiem i gotować na średnim ogniu). Ja użyłam mięso z kurczaka w związku z tym mięso wraz z kostka rosołową i fasolą zalałam 2litrami  gorącej wody, a następnie gotowałam na średnim ogniu.

Rada: jeśli chcemy szybszą wersję barszczu to najlepiej fasole zalać zimną wodą  to na wieczór, a zupę gotujmy na następny dzień kiedy to już fasolę nie będziemy musieli  jej tak długo gotować).

 

 

Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującego się garnka z fasolą i mięsem. Dodać listki laurowe.

 

 

To samo zrobić z marchewką, z tym że pokroić ją w słupki o długości 2-3cm, a następnie dodać posiekaną kapustę.

 

 

Gotować na średnim ogniu.

 

 

W tym samym czasie przygotować zasmażkę.

Rada: Dzięki zasmażce kolor barszczu jest bardziej intensywny oraz śmietana nie rozwarstwia się później gdy barszcz jest chłodny.

Równie dobrze można byłoby wszystkie składniki wrzucić do gotującego się garnka z bulionem bez zasmażania. Zdecydujcie sami jaką wersję lubicie.

 

Zasmażka do barszczu ukraińskiego:

3 duże buraki

1 duża cebula

3 łyżki mąki

4 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki cytryny lub octu

150ml śmietany słodkiej

olej do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Następnie smażyć na patelni z rozgrzanym olejem do delikatnego zarumienienia. Patelnię zdjąć z ognia. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 

 

Do cebulki na patelni dodać pozostałe składniki zasmażki.

 

 

Postawić z powrotem na ogień, dobrze wymieszać wszystko razem, zasmażać ciągle mieszając przez około 5 minut na dużym ogniu.

 

 

 

Zasmażkę dodać do garnka z gotującą się fasolą, ziemniakami, mięsem i marchewką.

 

Doprawić:

solą i pieprzem wg uznania (ja użyłam 1 łyżkę soli i 1,5 łyżki pieprzu)

3 łyżki majeranku

Dobrze wymieszać. Pogotować kolejne 10 - 20 minut, do momentu kiedy fasola będzie miękka.

 

 

 

 

 

Przed samym podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką.

2 komentarze:

  1. wedelka
    kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2010/08/Wanilowy-dz...
    wedelka@gazeta.pl
    79.175.195.82
    25.08.2010 o 8:28 PM

    Pychotka :) Robię bardzo podobnie. Dodaję jeszcze tylko seler naciowy i koperek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszny...najlepszy przepis jaki znalazlam..wielkie dzieki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails