Barszcz Ukraiński - Ukrainian Borszcz (Beetroot Soup with Butter Beans)
Uwielbiam
go, zwłaszcza gdy ma taki krwisty czerwony kolor oraz ogromną ilość
fasoli, ja nawet podwajam często jej proporcje:). Słyszałam o różnych
wersjach barszczu ukraińskiego...że sama nie wiem która tak naprawdę
jest tą właściwą. Ja prezentuję Wam taką jaką zawsze robiła moja mama. A
wy jakie składniki używacie do wykonania swojego barszczu ukraińskiego?
Składniki na wstępną część barszczu(10porcji):
1 kostka rosołowa
2 udka
kurczaka( lub jakiegokolwiek innego mięsa z kością, wołowe, wieprzowe,
ale równie dobrze możecie użyć tylko samą kostkę rosołową, ja jednak
wole by moje zupy były pełnowartościowe stąd w barszcz użyłam udka)
2l wody
2 listki laurowe
4 duże ziemniaki
200g fasoli Gruby Jaś (ja użyłam 350g bo uwielbiam jak jest ogromna ilość fasoli oraz barszcz jest bardziej gęsty) Pycha!!
1/4 średniej wielkości główki kapusty drobno posiekanej w paseczki
Jeśli do
naszego barszczu używamy mięso z grubą kością najlepiej je pogotować z
godzinę a następnie dodać fasolę. Dalej gotując na średnim ogniu.(jeśli
bez to tylko zalać fasolę z kostką rosołową wrzątkiem i gotować na
średnim ogniu). Ja użyłam mięso z kurczaka w związku z tym mięso wraz z
kostka rosołową i fasolą zalałam 2litrami gorącej wody, a następnie
gotowałam na średnim ogniu.
Rada:
jeśli chcemy szybszą wersję barszczu to najlepiej fasole zalać zimną
wodą to na wieczór, a zupę gotujmy na następny dzień kiedy to już
fasolę nie będziemy musieli jej tak długo gotować).
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującego się garnka z fasolą i mięsem. Dodać listki laurowe.
To samo zrobić z marchewką, z tym że pokroić ją w słupki o długości 2-3cm, a następnie dodać posiekaną kapustę.
Gotować na średnim ogniu.
W tym samym czasie przygotować zasmażkę.
Rada: Dzięki zasmażce kolor barszczu jest bardziej intensywny oraz śmietana nie rozwarstwia się później gdy barszcz jest chłodny.
Równie
dobrze można byłoby wszystkie składniki wrzucić do gotującego się garnka
z bulionem bez zasmażania. Zdecydujcie sami jaką wersję lubicie.
Zasmażka do barszczu ukraińskiego:
3 duże buraki
1 duża cebula
3 łyżki mąki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki cytryny lub octu
150ml śmietany słodkiej
olej do smażenia
Cebulę
obrać i pokroić w półksiężyce. Następnie smażyć na patelni z rozgrzanym
olejem do delikatnego zarumienienia. Patelnię zdjąć z ognia. Buraki
obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do cebulki na patelni dodać pozostałe składniki zasmażki.
Postawić z powrotem na ogień, dobrze wymieszać wszystko razem, zasmażać ciągle mieszając przez około 5 minut na dużym ogniu.
Zasmażkę dodać do garnka z gotującą się fasolą, ziemniakami, mięsem i marchewką.
Doprawić:
solą i pieprzem wg uznania (ja użyłam 1 łyżkę soli i 1,5 łyżki pieprzu)
3 łyżki majeranku
Dobrze wymieszać. Pogotować kolejne 10 - 20 minut, do momentu kiedy fasola będzie miękka.
Przed samym podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką.
wedelka
OdpowiedzUsuńkuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2010/08/Wanilowy-dz...
wedelka@gazeta.pl
79.175.195.82
25.08.2010 o 8:28 PM
Pychotka :) Robię bardzo podobnie. Dodaję jeszcze tylko seler naciowy i koperek ;)
przepyszny...najlepszy przepis jaki znalazlam..wielkie dzieki:)
OdpowiedzUsuń