2010/08/01
Przekładaniec Góralski – Honeycake with Semolina Cream
Naprawę nie jest aż tak czasochłonne jak się wydaje…zwłaszcza z pomocnikami jakich ja miałam;) (fot. poniżej ):)
Ciasto:
blaszka rozmiar 20cm x 30cm
Rozpuścić margarynę z miodem oraz cukrem w średniej wielkości garnku,do lekko przestudzonej masy dodawać mąkę, sodę oraz jaja. Całość dobrze zagnieść w kulę(jeśli ciasto zagniata się z trudem,dodać troszkę śmietany) .Odstawić ciasto do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 170 stopni. Następnie ciasto podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować cienko ok 0,5 cm ,piec kolejno po około 10-15 minut.
Mi przy wykonaniu tego ciasta pomogły dzieciaczki, które zajęły się wyklejaniem placków na pergamin. Robiliśmy podwójną porcję stąd było aż 8 placuszków do wyklejenia, a jakie one miały frajdę z tej pomocy;) ja z resztą też;)
Zagotowywać mleko następnie dodać kaszę, nadal lekko podgotowując aż kasz zgęstnieje (około 10 min). Odstawić do ochłodzenia. Masło utrzeć z cukrem,powoli dodając kasze oraz sok z cytryny. Upieczone placki (ostudzone) przełożyć masą z kaszy mannej.
1 paczka orzechów ziemnych w miodzie (około 200g)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
#
OdpowiedzUsuńkacikslodkosci | 01/08/2010 at 7:13 PM | Reply | Edit
I tak było pomocnicy skutecznie podjadali ciasto, dlatego też w drugim bloku ciasta, placuszki miodowe były bardzo cienkie;)
Poza tym jeden winowajca został złapany na gorącym uczynku, kiedy robiłam te zdjęcie ;):)
i
Rate This
Quantcast
#
Paula | 01/08/2010 at 3:54 PM | Reply | Edit
ja na miejscu pomocników trochę ciasta na pewno bym podjadła podczas wyklejania ;P pysznie wygląda!
i
Rate This
Quantcast
#
zaytoon | 01/08/2010 at 3:51 PM | Reply | Edit
Wygląda rewelacyjnie. Coś mi się widzi, że równie rewelacyjnie musi smakować.
Pozdrawiam! :)
i
Rate This
Quantcast
#
indyczka | 01/08/2010 at 2:16 PM | Reply | Edit
Pysznie :) najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam :) dzięki Gosiek za przepis!!!
na jaką blaszkę podane są proporcje?;)
OdpowiedzUsuńPodane są na prostokątną blaszke o wymiarach 22cm x 34cm.
OdpowiedzUsuńjak nasaczac te placki, czym?
OdpowiedzUsuńDorotko, Nigdy nie nasączałam tych placków. Krem z kaszy mannej jest wystarczajaco wilgotny, dlatego też ciasto jest lepsze na 2 drugi dzień jak "się przegryzie" z kremem.
Usuń