2010/08/02
Smalec Wiejski – Cottage Lard
A poza tym przy jego wytworzeniu powstają skwarki…które można znakomicie wykorzystać, więc nie wyrzucajcie ich a niedługo podam nietypowy a rewelacyjny przepis na ciastka z wykorzystaniem skwarków;)
Słoninę pokroić w paski, tak by pasowały do maszynki do mielenia mięsa.
Gorący smalec odcedzić w durszlaku od skwarek. Następnie przelać do słoików i zamknąć przykrywką. Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej lodówce lub chłodnej piwnicy. A skwarki odłożyć na później na wykonanie ciastek…. przepis już wkrótce ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
#
OdpowiedzUsuńdorota20w | 02/08/2010 at 11:48 AM | Reply | Edit
ooo pamietam, że moja babcia robiła ciasteczka ze skwarek
i
Rate This
Quantcast
#
Amber | 02/08/2010 at 7:28 AM | Reply | Edit
OJ zapomniane to widoki…Chociaż zimą robię dla J. domowy smalec z duuużą ilościa skwarek i dodatków.
Niektóre dania wymagają właśnie smalcu, a nie oliwy czy masła, i wtedy…problem.
Pozdrawiam!