2010/08/02

Smalec Wiejski – Cottage Lard


Smalec bardzo przydatny w każdej kuchni, choć skutecznie już wpierany przez olej i oliwę z oliwek…

A poza tym przy jego wytworzeniu powstają skwarki…które można znakomicie wykorzystać, więc nie wyrzucajcie ich a niedługo podam nietypowy a rewelacyjny przepis na ciastka z wykorzystaniem skwarków;)

Składniki:

słonina


Słoninę pokroić w paski, tak by pasowały do maszynki do mielenia mięsa.


Pokrojoną słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do dużego garnka w zależności od ilości zmielonej słoniny. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aż utworzą się lekko bursztynowe skwarki. 

 

Gorący smalec odcedzić w durszlaku od skwarek. Następnie przelać do słoików i zamknąć przykrywką. Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej lodówce lub chłodnej piwnicy. A skwarki odłożyć na później na wykonanie ciastek…. przepis już wkrótce ;)


1 komentarz:

  1. #
    dorota20w | 02/08/2010 at 11:48 AM | Reply | Edit

    ooo pamietam, że moja babcia robiła ciasteczka ze skwarek
    i
    Rate This

    Quantcast
    #
    Amber | 02/08/2010 at 7:28 AM | Reply | Edit

    OJ zapomniane to widoki…Chociaż zimą robię dla J. domowy smalec z duuużą ilościa skwarek i dodatków.
    Niektóre dania wymagają właśnie smalcu, a nie oliwy czy masła, i wtedy…problem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails