Kruche Ciasteczka ze Skwarek – Crunchy Cookies made from Greaves
Dziś przedstawiam już wcześniej obiecane ciasteczka z skwarek.
Jak dobrze pamiętacie najpierw trzeba przetopić słoninkę na smalec a w
trakcie tego procesu na koniec pozostają nam niby niepotrzebne
skwarki…otóż nie!!! Można doskonale je wykorzystać do upieczenia
pysznych chrupiących ciasteczek, które dzięki skwarkom mają posmak taki
jakby były w nich kawałki zboża (muesli). Nie wiem skąd dokładnie
pochodzi ten przepis ale w naszej rodzinie jest on już od dawien
dawna…przekazywany z pokolenia na pokolenie… ja ten przepis mam od mojej
mamy…
I co wy na to? ;)
A dla przypomnienia tutaj znajdziecie jak zrobić smalec i skwarki: Smalec wiejski
Składniki:
350g skwarek (zimnych i odcedzonych ze smalcu)
500g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła lub margaryny
1 jajko
1/2 szklanki cukru
Skwarki
zmielić w maszynce do mielenia mięsa (jeśli chcemy by ciasta miały
konsystencję bardziej chrupiącą to należy zmielić na grubym sicie, jeśli
nie to na drobniejszym).
Następnie wszystkie składniki razem dobrze zagnieść w kulę.
Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Piekarnik rozgrzać na temperaturę
170 stopni. Blaszkę posypać lekko mąką dzięki czemu ciastka nie będą
przywierały do blachy.
Ciasto schłodzone rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrajać w
jakiekolwiek kształty, można troszkę pofantazjować;)Piec około 15minut
do zarumienienia się. Ostudzić.
Można je przechowywać je przez długi czas. A im dłużej tym lepiej ;)
#
OdpowiedzUsuńania | 18/09/2010 at 4:41 PM | Reply | Edit
hej Gosiu, musiałam napisać ten komentarz, ponieważ pamiętam jak mnie częstowałaś tymi swoimi pysznymi ciasteczkami w szkole. od tamtej pory jak tylko mam skwarki to robie te ciasteczka :D Pozdrawiam gorąco.
i
Rate This
Quantcast
#
bazylia | 09/08/2010 at 12:02 PM | Reply | Edit
Nie myślałam że ze skwarek mogą wyjść tak pyszne ciastka! Mniam :)
i
Rate This
Quantcast
#
asieja | 07/08/2010 at 8:19 AM | Reply | Edit
skwarki w moim Domu właściwie nie bywają
ale bardzo ciekawie brzmią jako dodatek do ciastek
i
Rate This
Quantcast
#
Danusia | 06/08/2010 at 8:54 PM | Reply | Edit
moja babcia zawsze robiła takie ciasta, są pyszne!
i
Rate This
Quantcast
#
myniolinka | 06/08/2010 at 7:38 PM | Reply | Edit
przepyszne są! jemy je bardzo rzadko ale jak już robimy to spory zapas… i zawsze z maszynki :)
i
Rate This
Quantcast
#
ciastella | 06/08/2010 at 6:41 PM | Reply | Edit
wyglądają rewelacyjnie, świetny pomysł na wykorzystanie skwarek, ciekawa jestem, jak smakują..;D
i
Rate This
Quantcast
#
cukrowa wróżka | 06/08/2010 at 6:37 PM | Reply | Edit
a ja nawet znam ten przepis, ale jakoś się go bałam. widzę, że niesłusznie. chrupiące, mniam!
Ale jestem zaskoczona ,nawet mi do głowy nie przyszło żeby skwarki użyć ,coś niesamowitego muszę wypróbować.No człek się całe życie uczy:)
OdpowiedzUsuńChciałabym spytać ile ciastek mniej wiecej wyjdzie ztych proporcji??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wyjdzie tak około 50 ciastek w zależności od wielkości ciastek i grubości rozwałkowania.
UsuńO rany dziewczyny co Wy jecie...a potem się ludzie dziwią, ze rak jest wszechobecny...miażdżyca póki do waszych drzwi.
OdpowiedzUsuńmoja babcia wychowana na smalcu ma dzis 94 lata .Chciala bys dozyc tych lat i jeszcze tak funkcjonowac jak ona wiec nie mow o raku od smalcu
OdpowiedzUsuńWytopiłem słoninę na smalec i nie wiedziałem za bardzo co zrobić ze skwarkami. Znalazłem ten przepis. Moja żona upiekła te ciasteczka, tylko trochę mniej cukru dodała i masło zamiast margaryny. Bomba! Nie wiedziałem, że to wyjdzie takie pyszne. Super przepis.
OdpowiedzUsuń