2010/08/06

Kruche Ciasteczka ze Skwarek – Crunchy Cookies made from Greaves


Dziś przedstawiam już wcześniej obiecane ciasteczka z skwarek. Jak dobrze pamiętacie najpierw trzeba przetopić słoninkę na smalec a w trakcie tego procesu na koniec pozostają nam niby niepotrzebne skwarki…otóż nie!!! Można doskonale je wykorzystać do upieczenia pysznych chrupiących ciasteczek, które dzięki skwarkom mają posmak taki jakby były w nich kawałki zboża (muesli). Nie wiem skąd dokładnie pochodzi ten przepis ale w naszej rodzinie jest on już od dawien dawna…przekazywany z pokolenia na pokolenie… ja ten przepis mam od mojej mamy… I co wy na to? ;)

A dla przypomnienia tutaj znajdziecie jak zrobić smalec i skwarki: Smalec wiejski


Składniki:

350g skwarek (zimnych i odcedzonych ze smalcu)

500g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

150g masła lub margaryny 1 jajko
1/2 szklanki cukru

Skwarki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (jeśli chcemy by ciasta miały konsystencję bardziej chrupiącą to należy zmielić na grubym sicie, jeśli nie to na drobniejszym).

Następnie wszystkie składniki razem dobrze zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Piekarnik rozgrzać na temperaturę 170 stopni. Blaszkę posypać  lekko mąką dzięki czemu ciastka nie będą przywierały do blachy.

Ciasto schłodzone rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrajać w jakiekolwiek kształty, można troszkę pofantazjować;)Piec około 15minut do zarumienienia się. Ostudzić.

Można je przechowywać je przez długi czas. A im dłużej tym lepiej ;)

7 komentarzy:

  1. #
    ania | 18/09/2010 at 4:41 PM | Reply | Edit

    hej Gosiu, musiałam napisać ten komentarz, ponieważ pamiętam jak mnie częstowałaś tymi swoimi pysznymi ciasteczkami w szkole. od tamtej pory jak tylko mam skwarki to robie te ciasteczka :D Pozdrawiam gorąco.
    i
    Rate This

    Quantcast
    #
    bazylia | 09/08/2010 at 12:02 PM | Reply | Edit

    Nie myślałam że ze skwarek mogą wyjść tak pyszne ciastka! Mniam :)
    i
    Rate This

    Quantcast
    #
    asieja | 07/08/2010 at 8:19 AM | Reply | Edit

    skwarki w moim Domu właściwie nie bywają
    ale bardzo ciekawie brzmią jako dodatek do ciastek
    i
    Rate This

    Quantcast
    #
    Danusia | 06/08/2010 at 8:54 PM | Reply | Edit

    moja babcia zawsze robiła takie ciasta, są pyszne!
    i
    Rate This

    Quantcast
    #
    myniolinka | 06/08/2010 at 7:38 PM | Reply | Edit

    przepyszne są! jemy je bardzo rzadko ale jak już robimy to spory zapas… i zawsze z maszynki :)
    i
    Rate This

    Quantcast
    #
    ciastella | 06/08/2010 at 6:41 PM | Reply | Edit

    wyglądają rewelacyjnie, świetny pomysł na wykorzystanie skwarek, ciekawa jestem, jak smakują..;D
    i
    Rate This

    Quantcast
    #
    cukrowa wróżka | 06/08/2010 at 6:37 PM | Reply | Edit

    a ja nawet znam ten przepis, ale jakoś się go bałam. widzę, że niesłusznie. chrupiące, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale jestem zaskoczona ,nawet mi do głowy nie przyszło żeby skwarki użyć ,coś niesamowitego muszę wypróbować.No człek się całe życie uczy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym spytać ile ciastek mniej wiecej wyjdzie ztych proporcji??
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie tak około 50 ciastek w zależności od wielkości ciastek i grubości rozwałkowania.

      Usuń
  4. O rany dziewczyny co Wy jecie...a potem się ludzie dziwią, ze rak jest wszechobecny...miażdżyca póki do waszych drzwi.

    OdpowiedzUsuń
  5. moja babcia wychowana na smalcu ma dzis 94 lata .Chciala bys dozyc tych lat i jeszcze tak funkcjonowac jak ona wiec nie mow o raku od smalcu

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytopiłem słoninę na smalec i nie wiedziałem za bardzo co zrobić ze skwarkami. Znalazłem ten przepis. Moja żona upiekła te ciasteczka, tylko trochę mniej cukru dodała i masło zamiast margaryny. Bomba! Nie wiedziałem, że to wyjdzie takie pyszne. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails