Leczo z Kiełbasą i Boczkiem oraz Moje Pierwsze Balkonowe Pomidory;)
Moje 
pomidorki na balkonie zaczęły dojrzewać, nie są hodowane w pod folią 
stąd tak późno pierwsze zbiory...ale moje własne;)   A że pomidorki są a
 papryczki w sklepie po  bardzo okazyjnych cenach, stąd dziś pomysł na 
przepis na pyszne leczo. Moje składa się z podsmażonego boczku i 
kiełbaski z ogromną ilością świeżej papryki, pomidorów i cebuli, 
doprawiony również dużą ilością papryki w proszku oraz odrobiną chilli 
zalane rosołkiem z kury, który był na obiad dzień wcześniej...
 
 
Moje pomidorki....;)
 

 
 
Składniki na 10 porcji:
10 papryk średniej wielkości (mogą być różne kolory)
10 dużych świeżych pomidorów
3 duże cebule
450g boczku
450g kiełbasy
4 łyżki papryki w proszku
1 łyżeczka chilli
1łyżka pieprzu
500ml rosołu (można rozpuścić jedną kostkę rosołową w 500ml gorącej wody)
50g smalcu
200g koncentratu pomidorowego
 

Boczek pokroić w paseczki, a kiełbasę w krążki. Następnie podsmażać w
 rozgrzanym garnku (najlepiej z grubym dnem) ze smalcem, do delikatnego 
zarumienienia.
 

 
Cebulę obrać, przekroić na 4 ćwiartki a następnie na cienkie paseczki. 
Wrzucić do smażącego się boczku z cebulą. Lekko zarumienić.
 

 
Gdy 
cebula lekko się zarumieni dodać koncentrat pomidorowy. Podsmażać około 5
 minut.Dodać pół szklanki wody by składniki nie przywierały do garnka.
Rada: Po
 przez podsmażanie przecieru pomidorowego, kolor jest jego bardziej 
intensywny. To samo najlepiej robić z przecierem podczas przyrządzania 
innych potraw zawierających przecier ( bigos, gołąbki czy zupa 
pomidorowa).
 
 
 
Pomidory
 zalać gorącą wodą,zostawić na kilka minut by skórka zmiękła, a 
następnie ochłodzić. Obrać i pokroić w kostkę. Ja nie obierałam, od razu
 kroiłam w kostkę;)
 
 
Paprykę pokroić w paseczki. Dodać do pozostałych składników w 
garnku. Wlać przygotowany bulion czy rosół, wsypać pieprz, chilli i 
paprykę w proszku, oraz drobno posiekany czosnek. Ewentualnie dodać soli
 jeśli wystąpi taka potrzeba. Całość gotować na małym ogniu pod 
przykryciem przez pół godziny.
 

 
Pyszne i takie naprawdę bardzo pomidorowo - paprykowe;)
 
 
A o to moje pierwsze balkonowe pomidory w tym roku;) Co wy na to?
 

 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
cudne są te Twoje pomidorki! a leczo palce lizać :)
OdpowiedzUsuńjustmydelicious@gmail.com
Paula
http://justmydelicious.blogspot.com/
dorota20w
smakuje.blox.pl
dorota20w@gazeta.pl
95.49.119.97
23.08.2010 o 2:00 PM
bardzo apetycznie wygląda
a pomidorów zazdroszczę
bardzo apetycznie wygląda a pomidorów zazdroszczę
dorota20w@gazeta.pl
dorota20w
asieja
ugotujmy.blogspot.com
dobranocki@gmail.com
78.8.21.165
23.08.2010 o 7:33 AM
leczo to dla mnie najpyszniejsze letnie danie
dobranocki@gmail.com
asieja
http://ugotujmy.blogspot.com
kacikslodkosci.wordpress.com
nadzieja82@op.pl
84.13.201.221
22.08.2010 o 7:10 PM | W odpowiedzi na karmel-itka..
Każde leczo a coś w sobie...można użyć tylu różnych składników....też często sprzątam lodóweczkę...i wtedy z tego zazwyczaj wychodzi mi leczo albo bigosik;) A jakie składniki zawierało Twoje ? he heh na pewno nie wyglądało aż tak źle hihi;)
nadzieja82@op.pl
kacikslodkosci
http://kacikslodkosci.wordpress.com
karmel-itka.
karmel-itka.blogspot.com
aDzius04@wp.pl
83.14.81.202
21.08.2010 o 7:49 PM
u mnie również dzis leczo ;p
ale w wersji „to, co w lodówce”. tzw. kociołek – śmieciuszek, jak mawia mój chrześniak. kocham tego szkraba, potrafi rozbroić każdego smutasa lub bufona.
Twoje leczo wygląda apetyczniej niż moje. jak to tak? hehe. ale naprawdę, jest bardzo apetyczne ;]