2010/06/25

Pieczarki w Cieście – Battered Mushrooms


Uwielbiam pieczarki, a ostatnio mam ich pod dostatkiem jak nigdy dotąd, w prezencie…prawie jak Boże narodzenie w Czerwcu;) Dziś wersja pieczarek w samym cieście, ale niedługo przedstawię Wam podobną wersję pieczarek z tym, że nadziewanych mięsem.

Składniki:

około 200g pieczarek średniej wielkości lub małych

sól pieprz do smaku

łyżka octu

1 jajko

200g mąki pszennej

1 szklanka wody (250ml)

plus mąka do obsypania pieczarek

olej do smażenia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pieczarki jeśli są ładne, nie trzeba ich obierać. Umyć. Oderwać ogonki. Do pieczarek w cieście wykorzystujemy tylko kapelusze. Z pozostałych ogonków możemy zrobić sałatkę z pieczarek, jajka i pietruszki, która przedstawiłam już na blogu. Sałatka z pieczarek, jajek i świeżej pietruszki

  Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, wodą, octem, jakiem (najlepiej mikserem) dodać szczyptę soli i pieprzu. Konsystencja ciasta powinna być minimalnie gęstsza od ciasta naleśnikowego.

Przygotowane pieczarki obsypać mąką i wrzucać pojedynczo do przygotowanego ciasta naleśnikowego. Następnie przekładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Obsmażać z każdej strony do zarumienienia.

Podczas smażenia pieczarek należy uważać, gdyż  wypływać może woda ze smażących się pieczarek i tłuszcz będzie pryskał.

Serwować z dowolnym sosem. Z chlebkiem bądź ryżem. W podobny sposób można zrobić z innymi warzywami lub cała ich mieszanka np. krążki cebulowe, strączki grochu albo brokuły, kalafior czy marchewkę(te 3 ostatnie warzywa najlepiej ugotować najpierw na pół twardo i dopiero wtedy obsmażać w cieście).

2 komentarze:

  1. Panna M | 26/06/2010 at 11:46 AM |

    Fajny sposób na pieczarki;)


    asiejka | 26/06/2010 at 9:44 AM |

    lubię. i w cieście i nadziewane mięsem.


    Paula | 26/06/2010 at 9:44 AM |

    ciekawe :)


    mania179 | 25/06/2010 at 7:20 PM |

    Pieczarki… Ja też uwielbiam! Ale mój brat nie i musimy iść na kompromis – czasem są potrawy z, a czasem bez pieczarek :). W cieście nigdy nie jadłam… A szkoda. Trzeba to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Na prawdę pyyyyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails