Tarta z czerwoną cebulką i serem - Red Onion and Cheese Tart (Quiche)
Tym razem coś dla wegetarian, smaczna i zdrowa tarta (zwana też
jako Quiche) z czerwoną podsmażoną cebulką i serem. W brew pozorom
bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli jest podawana z surówka i świeżymi
warzywami. A w tak ostatnio gorące dni jako znakomita przekąska. Dla
osób które lubią jednak mięso można dodać dodatkowo podsmażony boczek
bądź szynkę by "wzmocnić" tartę. Do tarty można również rożne rodzaje
sera ja użyłam ser cheddar, ale równie dobrze może być parmezan, gouda,
brie czy kozi ser... powodzenia w waszych kuchennych fantazjach ;)
Składniki na kruche ciasto do tarty:
175 g maki pszennej
70 g masła lub margaryny
około 45 ml wody
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
100 gram grochu, fasoli lub pszenicy ( do pieczenia)
Masło posiekać i dobrze wyrobić z mąką pszenną (najlepiej dwoma
rękoma w dużej misce). Pod koniec powoli dolewać wodę nadal wyrabiając
ciasto w celu uzyskania kuli. Dobrze wyrobione ciasto zawinąć w folię
lub woreczek foliowy. Odstawić do lodówki na 40 minut w celu schłodzenia
ciasta. Wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Przygotować wałek i formę. Formę natłuścić dobrze masłem lub smalcem.
Rozgrzać piekarnik na temperaturę 200 stopni. Po wyjęciu z
lodówki rozwałkowujemy ciasto na kształt koła (formy) grubość ciasta
powinna wynosić około 4 mm.
Wkładamy rozwałkowane ciasto do formy dociskamy dokładnie boki formy i wtedy odcinamy nożem wystające kawałki ciasta z formy.
Następnie na ciasto wkładamy folie aluminiową, a na nią
wysypujemy pszenicę, dzięki czemu ciasto nie będzie się podnosić podczas
pieczenia i zachowa swój kształt. Piec pół godziny, a po pół godziny
zdjąć folie aluminiową z ziarnami, piec kolejne 10 minut. Zawinąć ziarna
w folię i zachować na kolejny raz, pieczenia tarty.
W czasie pieczenia tarty możemy przygotować farsz.
Składniki na nadzienie tarty:
3 duże czerwone cebule
2 łyżki masła
1 łyżka świeżej posiekanej drobno pietruszki może być i koperek
4 jajka
150 śmietany słodkiej
szczypta soli i pieprzu do smaku
100 sera cheddar
Obieramy cebulę, przekrajmy w pół i kroimy w talarki. Na patelni
rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę. Jajka i śmietanę
dokładnie ubijamy widelcem, na koniec dodajemy pietruszkę sól i pieprz.
Ser kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce.
Podsmażoną cebulę wykładamy do upieczonego ciasta kruchego.
Zalewamy przygotowanym jajkiem,śmietaną i przyprawami, posypujemy serem.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut.
WCZESNIEJSZE KOMENTARZE:
OdpowiedzUsuńkacikslodkosci
nadzieja82@op.pl
89.241.209.137
15.06.2010 o 7:08 PM | W odpowiedzi na onyx87.
ja również preferuję tartę z mięskiem, bo tak wydaje mi się tak troszkę „pusta” ;) Ciszę się że Wam smakowało;)
ja również preferuję tartę z mięskiem, bo tak wydaje mi się tak troszkę "pusta" ;) Ciszę się że Wam smakowało;)
nadzieja82@op.pl
kacikslodkosci
http://kacikslodkosci.wordpress.com
onyx87
gabi189@vp.pl
83.11.106.252
15.06.2010 o 6:42 PM
dodałam trochę szynki i smakowało całej mojej rodzince
gabi189@vp.pl
onyx87
onyx87
gabi189@vp.pl
83.11.106.252
15.06.2010 o 6:39 PM
dodałam trochę szynki i wyszło rewelacyjnie :)
gabi189@vp.pl
onyx87
onyx87
gabi189@vp.pl
83.11.104.179
13.06.2010 o 4:55 PM
narobiłaś mi smaku jutro spróbuję i dam znać jak smakowało
Agaa
kuchareczkaagusia.blogspot.com
kuchareczkaagusia@gmail.com
92.234.233.64
05.06.2010 o 11:08 AM
bardzo ciekawa ta tarta musze kiedys sprobowac:)
kuchareczkaagusia@gmail.com
Agaa
http://www.kuchareczkaagusia.blogspot.com
gosiaa99
mojeekspresjekulinarne.blox.pl
gosia_xxxx@interia.pl
98.219.122.110
02.06.2010 o 8:33 PM
Pysznie wyglada, napewno smakowala:)
gosia_xxxx@interia.pl
gosiaa99
http://www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl
Paula
justmydelicious.blogspot.com/
justmydelicious@gmail.com
91.196.215.2
02.06.2010 o 6:35 PM
mino iż już jestem po obiedzie, znowu zaczynam o nim myśleć :)