Pianka Rabarbarowa - Rhubarb Foam Cake
Sezon rabarbarowy się zaczął, zastanawiałam się co by tu z niego
przygotować...czy ciasto piaskowe czy tartę, ale zdecydowałam się
wypróbować w końcu przepis na piankę rabarbarową. Puszysta pianka z
lekko kwaśnym posmakiem rabarbaru jego kawałkami. Na spód użyłam
ciastka digestive, gdyż nie miałam zbytnio czasu, ale również mogą być
biszkopty czy biszkopt.
Składniki na spód:
150 g ciastek digestive
4 łyżki masła
Ciastka rozdrobnić (użyłam wałek), masło rozpuścić i dodać do
rozdrobnionych ciastek. Wymieszać dobrze i wyłożyć masą tortownicę
(20cm).
Składniki na piankę:
2 galaretki czerwone (użyłam malinowe)
300 ml śmietany kremówki (w uk whipping cream)
1 łyżka cukru
3 duże łodygi rabarbaru (około 300 g)
Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody. Rabarbar pokroić w
kostkę, wrzucić do garnka, dodać 5 łyżek wody i łyżkę cukru (można dodać
więcej jeśli ktoś lubi bardzie słodkie ciasto). Gotować 10 - 15 minut,
mieszając. Na koniec większe kawałki można rozgnieść ugniatarką do
ziemniaków( jeśli ktoś lubi bardziej rabarbar jako mus można użyć
blender, ja jednak wole poczuć małe kawałki rabarbaru). Rozpuszczone
galaretki wymieszać z przegotowanym rabarbarem i odstawić do
ostudzenia(dla dekoracji odlałam pół szklanki galaretki z rabarbarem i
dodałam 2 łyżki gorącej wody).
Gdy galaretka z rabarbarem zacznie tężeć, w osobnej misce ubić
śmietanę na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać stopniowo
galaretkę.
Piankę przełożyć do przygotowanej tortownicy wyłożonej
biszkoptami (na wierzch polałam odłożoną część galaretki) Odstawić do
schłodzenia na minimum 2 godziny. Przechowywać w lodówce.
;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)