Grillowana Pierś z Kurczaka serwowana z Ziemniaczkami oraz Pieczarkami w Kremowym Sosie Bazyliowym – Grilled Chicken Breast served with Champ and Mushrooms in Creamy Basil Sauce
Dzisiaj proponuję Wam na obiad grillowaną pierś z kurczaka
delikatnie doprawiona solą i pieprzem, podana z puszystymi ziemniaczkami
oraz pieczarkami w delikatnym kremowym sosie bazyliowym…niebo w
ustach;)
Składniki na 3 porcje:
Składniki ziemniaczki:
6 dużych ziemniaków
sól
1 szczypiorek
3 łyżki masła
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, umyć i najlepiej zalać
gorącą wodą dzięki czemu będą szybciej się gotowały. Pokroić drobno
szczypiorek. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Dodać pokrojony szczypiorek i
masło, całość dobrze ugnieść.
Składniki grillowana pierś:
3 średniej wielkości piersi z kurczaka
sól i pieprz do smaku
Piersi z kurczak naciąć wzdłuż, ale nie do końca (dzięki czemu
otrzymamy większą pierś z kruczka), delikatnie robić tłuczkiem. Natrzeć
solą i pieprzem. Nie potrzeba innych przypraw,gdyż serwujemy ja z
ziemniaczkami i pieczarkami w intensywnym sosie bazyliowym. Pierś włożyć
do grilla elektrycznego, bądź można podsmażyć na patelni z kilkoma
łyżkami oleju. Smażyć z każdej strony.
Składniki na pieczarki w sosie bazyliowym:
200 g malutkich pieczarek (ja użyłam brązowe pieczarki, zwane tutaj jako wild mushrooms)
1 duża cebula
200 ml śmietany słodkiej (w uk single cream)
sól i pieprz do smaku
1 pełna łyżka posiekanej świeżej bazylii
3 łyżki masła
Pieczarki umyć, jeśli są duże to pokroić w talarki. Cebule obrać, przekroić na pół i kroić w pół księżyce.
Na patelni rozpuścić masło dodać pieczarki i cebulę, podsmażać
do lekkiego zarumienienia. Wlać śmietanę oraz dodać bazylie. Smażyć
około 5 min.
Podałam na talerzu, najpierw grillowana pierś z kurczaka potem
ziemniaczki uformowane za pomocą foremki (można równie dobrze użyć
jakąkolwiek głębszą pokrywkę od jakiegoś pojemnika) a na sam koniec
umieściłam pieczarki w sosie bazyliowym oraz udekorowałam świeżą
bazylia.
Ale to było pyszne…;)
#
OdpowiedzUsuńasiek | 29/06/2010 at 8:47 PM |
Pyszne danko ! Gosiu w twoim wydaniu jak zawsze palce lizac.A wiesz jak bardzo lubie pieczrki:)
*
kacikslodkosci | 01/07/2010 at 9:06 PM |
wiem Asiu, podobnie jak i ja ;)
Paula | 23/06/2010 at 12:57 PM
a jak pysznie podane! bardzo wykwintnie :)
Panna M | 23/06/2010 at 8:55 AM
Zdziwiły mnie te brązowe pieczarki. A danie smakowite bardzo.
te puszyste ziemniaczki i kremowy sos.. brzmią najpyszniej!
Bardzo fajny(e) przepis(y)! Często ratują mnie z opresji ,,co dziś zjemy?''
OdpowiedzUsuńAle najbardziej jestem wdzięczna za twoje przypiski jaki odpowiednik składników wybrać ze sklepowej półki w UK, baaardzo pomocne. Dziękuję. Dorota
Dziękuję Dorotko, ciszę się że bardzo się przydają moje przepisy. Nie wiedziałam, że w ogóle ktoś zwraca uwagę na odpowiedniki produktów z uk. W przyszłości będę dodawać ich więcej.
OdpowiedzUsuń;)