2010/06/29

Pani Walewska – Polish Ms Walewska Cake


Dzisiaj upiekłam ciasto na imieniny ;). Pierwszy raz te ciasto spróbowałam u siostry, która dostała przepis od koleżanek z pracy. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, może trochę czasochłonne, ale dla takiego ciasta warto spędzić kilka chwil więcej w kuchni na które składa się 2 warstwy kruchego ciasta, kwaśnego dżemu porzeczkowego, bezy zapieczonej z orzechami włoskimi oraz przełożonej delikatnym kremem waniliowym. Później podobny przepis zobaczyłam na stronie Dorotus, gdzie zamiast orzechów włoskich i kremu waniliowego proponuje ona płatki migdałowe i krem migdałowy….obie wersje są pyszne a wy sami zdecydujcie, która smakuje Wam lepiej ;)



Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki drobnego cukru

100 g masła lub margaryny

3 żółtka

Plus

1 słoiczek dżemu porzeczkowego kwaśnego (250g)

Wszystkie składniki zagnieść dobrze w kulę i schłodzić w lodówce na około pół godziny. Przygotować blaszkę, ja użyłam okrągłą formę taką jak na tarty o średnicy 23 cm. Wyciąć 2 kółka na wielkość formy, przygotowane ciasto kruche podzielić na pół i rozwałkować na każdym z kółek.

Na rozwałkowane ciasto kruche wyłożyć dżem porzeczkowy.


Składniki na bezę:

5 białek (3 białka zostają z ciasta kruchego i 2 z kremu waniliowego)

200 g drobnego cukru lub cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Plus

150 g połamanych włoskich

Białka w dużej misce ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną nadal ubijając. Tak ubite białka wyłożyć na 2 przygotowane placki kruche ciasta z dżemem porzeczkowym. Na białka posypać połamane orzechy włoskie.

Piec w piekarniku o temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Jeżeli pieczemy placki pojedynczo to bezę na drugi placek najlepiej położyć przed samym pieczeniem. Upieczone placki odstawić do ostudzenia a następnie zdjąć pergamin.

Krem waniliowy:

250 ml mleka

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

2 żółtka

4 łyżki cukru

3 łyżki esencji waniliowej

100 g miękkiego masła

 

 

Pół szklanki mleka zagotować, drugie pół wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła) i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszając do momentu gdy masa zgęstnieje.Ostudzić, by nie powstał kożuszek na krem i najlepiej przykryć folią spożywczą. Masło ubić mikserem dodając stopniowo ochłodzony budyń.

Ostudzone placki przełożyć kremem waniliowym. Schłodzić w lodówce na minimum 3 godziny. Przechowywać w lodówce.


Osobiście często robię 1,5  porcji kremu (a czasem razy 2)..bo w domku uwielbiamy ten krem;)

1 komentarz:

  1. aga | 02/07/2010 at 7:38 AM |

    bardzo dawno nie jadlam tego ciasta, a jest bardzo dobre… zdjecia kusza do sprobowania choc kawaleczka, bo ciacho wyglada naprawde pieknie


    Ewa | 30/06/2010 at 7:29 AM |

    Robiłam wieki temu. A w przepisie do posypania bezy oprócz orzechów wsłoskich były jeszcze podane rodzynki. Oczywiście spaliły się. Musiałam je później powyciągać. Takie były moje pierwsze próby z panią Walewską :)


    Iza | 30/06/2010 at 6:59 AM |

    ślicznie wygląda…. kiedyś dawno robiłam ale muszę zdecydowanie powtórzyć


    Majana | 29/06/2010 at 9:37 PM |

    Jakie sliczne! Musze kiedyś je zrobić, bo naprawdę robi wrażenie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails