2010/06/06

Tarta Cytrynowa z Bezą i Kropelkami Rosy - Lemon Meringue Pie


Ciacho cytrynowe...? Hmmm czemu nie;) Jeśli ktoś zaproponował by mi je 3 lata temu to bym odmówiła, bo nie przepadam za ciastami cytrynowymi, ale przekonałam się do niego i teraz  je uwielbiam. Ciacho nie trudne do wykonania, na które składa się kruche ciasto, następnie mus cytrynowy (sorbet cytrynowy jak to określiła moja sąsiadeczka Joanna "indykowa";) to z dedykacją dla Ciebie Asiu za całą życzliwość którą darzysz ludzi;) ; a tutaj znane jako lemon curd) a następnie delikatnie zapieczona beza, która po upieczeniu jest bardzooo wilgotna ....;) Kwaśna nutka musu cytrynowego doskonale komponuje się z bardzo słodką bezą. Na gorące dni jak najbardziej polecam takie odświeżające ciacho ;)


 

Składniki na blaszkę o wymiarach 20cm.

Kruche ciasto:

(dla prostszej wersji można użyć 175 g ciastek digestive dobrze pokruszonych wymieszanych z rozpuszczonym masłem 75 oraz 45 g cukru, po wymieszaniu należny tylko wyłożyć przygotowaną blaszkę, dno i boki)

ja jednak preferuje ciasto kruche;)

175  g mąki pszennej

szczypta soli

3 łyżki cukru

100g masła albo margaryny

1 żółtko

masło do nasmarowania blaszki

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść w kulę. Odstawić do lodówki do schłodzenia na pół godziny.



Przygotować blaszkę, nasmarować masłem. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 170 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Na wyłożone ciasto wyłożyć folią aluminiową i ziarna pszenicy, grochu, ryżu czy fasoli. Tak jak to przedstawiłam w przepisie na tartę z czerwoną cebulką i serem:


Sposób pieczenia ciasta kruchego na tartę


Piec w piekarniku 40 minut.


Mus cytrynowy (lemon curd):

2 duże cytryny

60 g maki ziemniaczanej

4 żółtka

80 g cukru

300 ml wody



Cytryny umyć, przygotować miskę i do niej zetrzeć na tarce skórkę z dwóch cytryn, a następnie z tych samych cytryn wycisnąć sok. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, blenderem rozdrobnić przygotowana masę. W średniej wielkości garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody wlać rozdrobnioną masę z cytryn i mąki ziemniaczanej.

Gotować około minuty, zdjąć z ognia następnie dodać żółtka i cukier, wstawić na ogień i gotować 3 minuty energicznie mieszając. Odstawić na minutę i wlać do upieczonego ciasta kruchego (ciasto nie musi być wcześniej ochłodzone).

Beza:

5  białek

200 g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier nadal ubijając, aż konsystencja będzie z powrotem sztywna a cukier się rozpuści (około 10  minut).Na koniec ubijania mąka ziemniaczana.

Ubite białka wyłożyć na ciepła masę cytrynową.


Wstawić do rozgrzanego piekarnika. piec w temperaturze 170 stopni przez pół godziny, najlepiej na najniższej półce piekarnika, dzięki czemu nasza pianka się nie spali.


Po upieczeniu odstawić do schłodzenia na minimum 2 godziny. Serwować zimne albo ciepłe;)

Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails