Tarta Cytrynowa z Bezą i Kropelkami Rosy - Lemon Meringue Pie
Ciacho cytrynowe...? Hmmm czemu nie;) Jeśli ktoś zaproponował by
mi je 3 lata temu to bym odmówiła, bo nie przepadam za ciastami
cytrynowymi, ale przekonałam się do niego i teraz je uwielbiam. Ciacho
nie trudne do wykonania, na które składa się kruche ciasto, następnie
mus cytrynowy (sorbet cytrynowy jak to określiła moja sąsiadeczka Joanna
"indykowa";) to z dedykacją dla Ciebie Asiu za całą życzliwość którą
darzysz ludzi;) ; a tutaj znane jako lemon curd) a następnie delikatnie
zapieczona beza, która po upieczeniu jest bardzooo wilgotna ....;)
Kwaśna nutka musu cytrynowego doskonale komponuje się z bardzo słodką
bezą. Na gorące dni jak najbardziej polecam takie odświeżające ciacho ;)
Składniki na blaszkę o wymiarach 20cm.
Kruche ciasto:
(dla prostszej wersji można użyć 175 g ciastek digestive dobrze
pokruszonych wymieszanych z rozpuszczonym masłem 75 oraz 45 g cukru, po
wymieszaniu należny tylko wyłożyć przygotowaną blaszkę, dno i boki)
ja jednak preferuje ciasto kruche;)
175 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki cukru
100g masła albo margaryny
1 żółtko
masło do nasmarowania blaszki
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść w kulę. Odstawić do lodówki do schłodzenia na pół godziny.
Przygotować blaszkę, nasmarować masłem. Rozgrzać piekarnik na
temperaturę 170 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką i
wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Na wyłożone ciasto wyłożyć folią
aluminiową i ziarna pszenicy, grochu, ryżu czy fasoli. Tak jak to
przedstawiłam w przepisie na tartę z czerwoną cebulką i serem:
Piec w piekarniku 40 minut.
Mus cytrynowy (lemon curd):
2 duże cytryny
60 g maki ziemniaczanej
4 żółtka
80 g cukru
300 ml wody
Cytryny umyć, przygotować miskę i do niej zetrzeć na tarce skórkę
z dwóch cytryn, a następnie z tych samych cytryn wycisnąć sok. Dodać
mąkę ziemniaczaną, wymieszać, blenderem rozdrobnić przygotowana masę. W
średniej wielkości garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody wlać
rozdrobnioną masę z cytryn i mąki ziemniaczanej.
Gotować około minuty, zdjąć z ognia następnie dodać żółtka i
cukier, wstawić na ogień i gotować 3 minuty energicznie mieszając.
Odstawić na minutę i wlać do upieczonego ciasta kruchego (ciasto nie
musi być wcześniej ochłodzone).
Beza:
5 białek
200 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier nadal ubijając, aż
konsystencja będzie z powrotem sztywna a cukier się rozpuści (około 10
minut).Na koniec ubijania mąka ziemniaczana.
Ubite białka wyłożyć na ciepła masę cytrynową.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika. piec w temperaturze
170 stopni przez pół godziny, najlepiej na najniższej półce piekarnika,
dzięki czemu nasza pianka się nie spali.
Po upieczeniu odstawić do schłodzenia na minimum 2 godziny. Serwować zimne albo ciepłe;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)