Piersi z Kurczaka w Sosie z Masła Orzechowego serwowane z Prazonym Ryżem i Makaronem po Turecku – Chicken Sautéed in Peanut butter served with Turkish Fried Rice and Noodles
Prezentuje Wam wersję przygotowania piersi z kurczaka w sosie z
masła orzechowego. Sos nieco inny w porównaniu z polską kuchnią, a
stosowany codziennie w kuchni tajskiej. Marynowane piersi z kurczaka w
sosie słodka chili, następnie podsmażane wraz warzywami i zagęszczone
kremowym sosem z masła orzechowego. W daniu tym zrobiłam małą
mieszankę kultur, gdyż z tak przygotowanym kurczakiem podałam ryż
przygotowany w wersji tureckiej, który prażony jest razem z kawałkami
makaronu, mój ulubiony;) Mam nadzieje, że przełamiecie się i spróbujecie
tak inną a naprawdę pyszną potrawę jaką jest ten kurczak w sosie z
masła orzechowego…
Składniki na 4 porcje:
6 piersi z kurczaka
50 ml sosu słodka chilli do marynaty kurczaka
1 papryka czerwona
1 duża cebula
około 10 pieczarek może być więcej
sól i pieprz do smaku
150 ml śmietany słodkiej
100 ml wody
125 g masła orzechowego
maka do obsypania piersi z kurczaka
olej do smażenia
Piersi
z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i zalać sosem słodka chilli i
odstawić na pół godziny do zamarynowania. Cebulę obrać i pokroić w pół
księżyce, to samo zrobić z pieczarkami oraz papryką którą można pokroić
w paseczki.
Piersi z kurczaka obsypać mąką i obsmażyć na patelni z małą
ilością tłuszczu, potem osobno podsmażyć razem wszystkie warzywa, dodać
kurczak nadal smażąc.
Masło orzechowe wymieszać ze śmietaną dodając stopniowo wodę.Tak
przygotowaną mieszankę wlać do smażących się warzyw z kurczakiem, dodać
sól i pieprz do smaku ewentualnie troszkę dodać pikanej przyprawy
chilli jeśli ktoś lubi bardziej pikantną wersję. Zagotować i serwować
najlepiej z ryżem.
Prażony ryż po turecku z makaronem:
1,5 szklanki ryżu
3,5 szklanki wody
1 łyżka soli
olej
duża garść makaronu spaghetti lub nitki połamanego na długość 1 cm.
Przygotować makaron. Ryż wsypać do sita i dobrze opłukać pod gorącą bieżącą wodą.
Do średniej wielkości garnka wlać olej tak aby zakryło dno,
wsypać połamany makaron i smażyć do momentu gdy się zarumieni lekko na
brązowo, następnie dodać ryż i sól, prażyć w garnku mieszając przez
około 10 minut, dodać wodę.
Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać co jakiś czas. Ryż powinien być gotowy w niecałe 20 minut.
kasiaaaa24 | 01/07/2010 at 11:16 PM |
OdpowiedzUsuńSuper propozycja :) Absolutnie moje smaki :)
Pozdrawiam
asiejka | 01/07/2010 at 8:57 PM |
kupiłam dzisiaj słoiczek masła orzechowego. podoba mi się ten przepis.
kacikslodkosci | 01/07/2010 at 9:05 PM |
Cieszę się, napisz jak Tobie smakowało ;)?
Przepis na kurczaka wypróbowałam i powiem, ze całej rodzince bardzo smakował :) Polecam!
OdpowiedzUsuńMusze jeszcze któregoś dnia taki ryż po turecku spróbować zrobić, bo bardzo jestem ciekawa jak smakuje :D