2010/07/01

Piersi z Kurczaka w Sosie z Masła Orzechowego serwowane z Prazonym Ryżem i Makaronem po Turecku – Chicken Sautéed in Peanut butter served with Turkish Fried Rice and Noodles

Prezentuje Wam wersję przygotowania piersi z kurczaka     w sosie z masła orzechowego. Sos nieco inny w porównaniu z polską kuchnią, a stosowany codziennie w kuchni tajskiej. Marynowane  piersi z kurczaka w sosie słodka chili, następnie podsmażane wraz warzywami i zagęszczone kremowym sosem  z masła orzechowego.  W daniu tym zrobiłam małą mieszankę kultur, gdyż z tak przygotowanym kurczakiem podałam ryż przygotowany w wersji tureckiej, który prażony jest razem z kawałkami makaronu, mój ulubiony;) Mam nadzieje, że przełamiecie się i spróbujecie tak inną a naprawdę pyszną potrawę jaką jest ten kurczak w sosie z masła orzechowego…


Składniki na 4 porcje:

6 piersi z kurczaka

50 ml sosu słodka chilli do marynaty kurczaka

1 papryka czerwona

1 duża cebula

około 10 pieczarek może być więcej

sól i pieprz do smaku

150 ml śmietany słodkiej

100 ml wody

125 g masła orzechowego

maka do obsypania piersi z kurczaka

olej do smażenia

 

 

Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i zalać sosem słodka chilli i odstawić na pół godziny do zamarynowania. Cebulę obrać i pokroić w pół księżyce, to samo  zrobić             z pieczarkami oraz papryką którą można pokroić                  w paseczki.


Piersi z kurczaka obsypać mąką i obsmażyć na patelni            z małą ilością tłuszczu, potem osobno podsmażyć razem wszystkie warzywa, dodać kurczak nadal smażąc. 

 

Masło orzechowe wymieszać ze śmietaną dodając stopniowo wodę.Tak przygotowaną mieszankę wlać do smażących się warzyw z kurczakiem, dodać sól i pieprz do smaku ewentualnie troszkę dodać pikanej przyprawy chilli jeśli ktoś lubi bardziej pikantną wersję. Zagotować i serwować najlepiej z ryżem.

 

Prażony ryż po turecku z makaronem:

1,5 szklanki ryżu

3,5  szklanki wody

1 łyżka soli

olej

duża garść makaronu spaghetti lub nitki połamanego na długość 1 cm.


Przygotować makaron. Ryż wsypać do sita i dobrze opłukać pod gorącą bieżącą wodą.

Do średniej wielkości garnka wlać olej tak aby zakryło dno, wsypać połamany makaron i smażyć do momentu gdy się zarumieni lekko na brązowo, następnie dodać  ryż i sól, prażyć w garnku mieszając przez około 10 minut, dodać wodę.

Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać co jakiś czas. Ryż powinien być gotowy w niecałe 20 minut.


2 komentarze:

  1. kasiaaaa24 | 01/07/2010 at 11:16 PM |
    Super propozycja :) Absolutnie moje smaki :)

    Pozdrawiam


    asiejka | 01/07/2010 at 8:57 PM |

    kupiłam dzisiaj słoiczek masła orzechowego. podoba mi się ten przepis.


    kacikslodkosci | 01/07/2010 at 9:05 PM |

    Cieszę się, napisz jak Tobie smakowało ;)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na kurczaka wypróbowałam i powiem, ze całej rodzince bardzo smakował :) Polecam!
    Musze jeszcze któregoś dnia taki ryż po turecku spróbować zrobić, bo bardzo jestem ciekawa jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails