2014/08/08

Bezglutenowe Pancakes z Rabarbarem (Racuchy)

Dzisiejsza wersja racuchów jest przeznaczona dla osób mających nietolerancje pokarmową na gluten, bądź dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej, która ostatni czasy jest modna ale i efektywna....mogę to potwierdzić...bo sama na niej jestem....ciężko jest prowadząc taki blog;)


Pyszne racuchy bezglutenowe w mojej wersji z rabarbarem, a można dodać inne owoce jak: borówki, truskawki, maliny albo nawet owoce z puszek w zależności od dostępności owoców.

Placki można zrobić w wersji dla osób na nie tolerancję pokarmowej na laktozę. Podałam odpowiedniki.








Składniki na około 15 racuchów:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka mleka (250ml) (dla osób przy diecie bez mlecznej: może być być mleko ryżowe, kokosowe, orzechowe albo woda gazowana ) *
  • 2 duże laski rabarbaru ( po pokrojeniu powinna być pełna szklanka)
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła lub margaryny (dla osób przy diecie bez mlecznej)
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 laski wanilii (tylko wyciągnięte ziarenka) lub pół łyżeczki olejku waniliowego




Proszek do pieczenia i mąkę przesiać przez sito by uniknąć ewentualnych grudek. Jajka z cukrem ubić na biały puszek, dodać przygotowaną mąkę i proszek do pieczenia, rozpuszczony tłuszcz oraz wanilię oraz mleko cały czas mieszając. Ciasto odstawić na kilka minut i dodać umyty i pokrojony w drobniejszą kostkę rabarbar. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, tak by swobodnie można było ją nakładać łyżką.

Dodatkowo:

  • olej lub oliwa do smażenia
  • cukier puder do posypania








Przygotować patelnię z minimalną ilością tłuszczu, nagrzać ale nie najwyżej mocy. Placki nakładać łyżką lub mniejszą chochelką na patelnię. Smażyć na średniej mocy kuchenki gdyż za wysoka moc będzie palić racuchy z zewnątrz a w środku będą nadal surowe a przy za niskiej placki będą bardzo chłonęły tłuszcz.
Smażyć z każdej strony do zarumienienia lub  jak to lubi. 

Ja wolę takie bardzo przysmażone ;)





Posypać cukrem pudrem.


Smacznego.




* Moja siostra Krystyna zamiast mleka dodała tylko wodę gazowaną i placuszki były jeszcze bardziej delikatne i puszyste:))   Dziękuję ;)))

2 komentarze:

  1. Ale piękne racuszki, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z mlekiem? Brak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails