2010/06/15

Obwarzanki, Kółka, Oponki, Pączki Serowe - Cottage Cheese Doughnuts


Odkąd pamiętam w naszym domu zawsze gościły obwarzanki;)  (albo zwane też jako paczki serowe, kółka, oponki). Już od najmłodszych lat uwielbiałam je przygotowywać (7 czy 8 lat:)) na początku pomagała mi mama zagnieść ciasto, bo tak młodym wieku nie miałam wystarczająco sił by zagnieść ciasto na 2 kilko twarogu i 2 kilo mąki, a następnie je rozwałkować. W moim domu często przyjeżdżali goście, stąd taka ilość jak dla armii ;) Nie raz cioteczki krzyczały jak moja Mama Marysia pozwalała mi w tam młodym wieku  zagnieść ciasto, wałkować, wykrajać a na koniec stojąc na malutkim krzesełku (bo nie sięgałam do garnka) smażąc je w garnku z olejem na kuchni opalanej drewnem....takie miały swój  aromat...



Składniki:

250 g maki pszennej

250 twarogu (ja miałam pod ręką mielony ale bez problemu można użyć twaróg niemielony)

2 jajka

100 g cukru

1 łyżka octu lub spirytusu (dzięki czemu oponki nie będą nasiąkać tłuszczem)

1 płaska łyżeczka sody


Wszystkie składniki razem dobrze zagnieść. Jeśli twaróg jest bardziej wilgotny należy minimalnie podsypać troszkę więcej maki. Odstawić do lodówki na pół godziny.


Rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wykrajać szklanką i kieliszkiem. Smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony tak jak pączki.



Odkładać na ręcznik papierowy by pączki nie nasiąkały tłuszczem. Wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.


Najlepiej jeść od razu, popijając szklanką wiejskiego mleka;) Jeśli zostanie nam troszkę pączków, możemy je szybko odświeżyć po przed podgrzanie przez kilka sekund w mikrofali;)


Smacznego;)


1 komentarz:

  1. asiejka
    ugotujmy.blogspot.com
    dobranocki@gmail.com
    83.30.165.90
    16.06.2010 o 9:23 AM

    cudowne wspomnienia.. :-)

    dobranocki@gmail.com
    asiejka
    http://ugotujmy.blogspot.com


    Paula
    justmydelicious.blogspot.com/
    justmydelicious@gmail.com
    91.196.215.2
    16.06.2010 o 7:33 AM

    rewelacyjne zdjęcia!
    justmydelicious@gmail.com
    Paula
    http://justmydelicious.blogspot.com/


    aniado
    lepszysmak.wordpress.com
    ania.dopierala@op.pl
    83.6.240.136
    16.06.2010 o 7:19 AM

    Pyszne! Mają tylko jedną wadę, niestety najlepsze są zaraz po usmażeniu… Nie da się ich więc przygotować „na zapas”. Pzdr:) Aniado
    Pyszne! Mają tylko jedną wadę, niestety najlepsze są zaraz po usmażeniu... Nie da się ich więc przygotować "na zapas". Pzdr:) Aniado
    ania.dopierala@op.pl
    aniado
    http://lepszysmak.wordpress.com


    Agata
    krainawypiekow.blox.pl/html
    agata154@op.pl
    188.124.169.162
    15.06.2010 o 7:51 PM

    Uwielbiam ale zawsze przeraza mnie fakt smazenie w glebokim tłuszczu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails