2010/08/10

Cynamonowe Naleśniki z Serkiem Wiejskim i Rodzynkami – Cinnamon Creeps with Cottage Cheese and Raisins


Na szybkie śniadanko proponuję Wam dziś naleśniki z dużą ilością cynamonu, nadziewane pysznym serkiem wiejskim i rodzynkami…podane ze szklaneczką świeżego mleka… ;)


Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 jajka

300g mąki pszennej

6 łyżek cukru

2 łyżki cynamonu

około 1,5 szklanki mleka

szczypta soli

0,5 szklanki oleju

Wszystkie składniki (bez oleju) umieścić w misce lub garnku, dokładnie wymieszać mikserem.


Konsystencja ciasta powinna być rzadka. Na sam koniec dodać olej i wymieszać, dzięki czemu naleśniki nie będą przywierały do patelni.


Składniki na farsz do naleśników:

300g serka wiejskiego

100g rodzynek

5 łyżek cukru

Rodzynki zalać wrzątkiem i zaparzyć z 15 minut, dzięki czemu będą miększe i pulchniejsze. Ostudzić, a następnie dodać do cerka wiejskiego i cukru. Każdy naleśnik smarować z dowolną ilością farszu. Jak kto lubi;)

Zawinięte naleśniki można serwować od razu lub można je również podsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu… takie są moje ulubione;)


Smacznego;)

2010/08/07

Cruche ciasteczka ze skwarek cz.2 – Crunchy Cookies made from Greaves part 2


A oto inna wersja ciasteczek wykonanych ze skwarek. Jedynie urozmaiciłam je po przez dodanie kilku kropelek różowego barwnika, stąd ich piękny różowy kolor, natomiast do drugich dodałam ogromną ilość kawałków (chipsy) czekolady białej i ciemnej…których smak jak to określiła moja sąsiadka Joanna G. przypominają rewelacyjny smak Inki Czekoladowej… i miała rację ;)

Dla przypomnienia przepis jak zrobić owe ciasteczka: Kruche Ciasteczka ze Skwarek


2010/08/06

Kruche Ciasteczka ze Skwarek – Crunchy Cookies made from Greaves


Dziś przedstawiam już wcześniej obiecane ciasteczka z skwarek. Jak dobrze pamiętacie najpierw trzeba przetopić słoninkę na smalec a w trakcie tego procesu na koniec pozostają nam niby niepotrzebne skwarki…otóż nie!!! Można doskonale je wykorzystać do upieczenia pysznych chrupiących ciasteczek, które dzięki skwarkom mają posmak taki jakby były w nich kawałki zboża (muesli). Nie wiem skąd dokładnie pochodzi ten przepis ale w naszej rodzinie jest on już od dawien dawna…przekazywany z pokolenia na pokolenie… ja ten przepis mam od mojej mamy… I co wy na to? ;)

A dla przypomnienia tutaj znajdziecie jak zrobić smalec i skwarki: Smalec wiejski


Składniki:

350g skwarek (zimnych i odcedzonych ze smalcu)

500g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

150g masła lub margaryny 1 jajko
1/2 szklanki cukru

Skwarki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (jeśli chcemy by ciasta miały konsystencję bardziej chrupiącą to należy zmielić na grubym sicie, jeśli nie to na drobniejszym).

Następnie wszystkie składniki razem dobrze zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Piekarnik rozgrzać na temperaturę 170 stopni. Blaszkę posypać  lekko mąką dzięki czemu ciastka nie będą przywierały do blachy.

Ciasto schłodzone rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrajać w jakiekolwiek kształty, można troszkę pofantazjować;)Piec około 15minut do zarumienienia się. Ostudzić.

Można je przechowywać je przez długi czas. A im dłużej tym lepiej ;)

2010/08/03

Waniliowe Mini Serniczki z Ciasta Fruncuskiego z Kiwi – Mini Vanilla Cheesecakes with Puff Pastry and Kiwi

Dziś coś prostego w wykonaniu w dodatku nie czasochłonne. Kruche babeczki z ciasta francuskiego wypełnione sernikiem na zimno z delikatnym posmakiem waniliowym,dekorowane  świeżym owocem kiwi;)


Składniki:

250 g twarogu 3 krotnie mielonego (w uk quark cheese)

200 ml śmietany kremówki (w uk whipping cream)

3 łyżki żelatyny

150g cukru pudru

3 łyżki aromatu waniliowego

około 200g ciasta francuskiego


Ciasto francuskie rozwałkować na grubość  0,5 cm, następnie wykrajać szklanką, wyklejać wycięte kawałki wgłębienia blaszki na muffinki (posmarować wcześniej wgłębienia masłem bądź smalcem).


Każde wgłębienie wyłożyć folią aluminiową oraz wypełnić jakąkolwiek kaszą czy grochem. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Piec około 25 minut, następnie wyjąć folię aluminiową z grochem z foremki i piec dalej do lekkiego zarumienienia. Wyjąć babeczki z blaszek i ostudzić.


Żelatynę rozpuścić w 10 łyżkach gorącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać twaróg, żelatynę oraz cukier puder. Lekko schłodzić i wypełnić upieczone wcześniej babeczki z ciasta francuskiego (napełniałam rękawem cukierniczym). Wierzch udekorować owocami. Równie dobrze można dodać owoce do środka babeczki.

Wierzch udekorować owocami. Równie dobrze można dodać owoce do środka babeczki.Równie dobrze można użyć inne aromaty.

2010/08/02

Sałatka z Pomidorów i Cebuli w Śmietanie – Tomatoes & Onions in Cream Salad

Jedna z moich ulubionych sałatek ….a często goszcząca u nas w domu czy to na śniadanie, obiad lub kolacje; zwłaszcza o tej porze roku kiedy to pod dostatkiem jest świeżo wyhodowanych pomidorów i cebuli w ogródku;) koniecznie z dużą ilością słodkiej wiejskiej śmietany…..mniam mniam;)

 


Składniki na 2 porcje:

4 średnie pomidory

2 średnie cebulki

1 łyżeczka octu

szczypta soli i pieprzu (wg uznania)

200ml słodkiej śmietany (w uk single cream)


Cebulki obrać i pokroić w kostkę, a następnie utrzeć w średniej wielkości miseczce z solą, pieprzem i octem (ucierać łyżką ocierając o boki miseczki) odstawić na parę minut by cebula przegryzła się z przyprawami i troszkę zmiękła.



Pomidory pokroić i dodać do utartej cebuli. Na sam koniec wlać śmietanę i dobrze wymieszać.Do sałatki tej można również dodać pokrojony szczypiorek, ja użyłam go tylko do dekoracji.

Idealna sałatka i bardzo szybka na każdą porę dnia. Dla mnie najlepiej smakuje gdy jest podawana tylko z samym świeżym i chrupiącym chlebkiem.;)


Smalec Wiejski – Cottage Lard


Smalec bardzo przydatny w każdej kuchni, choć skutecznie już wpierany przez olej i oliwę z oliwek…

A poza tym przy jego wytworzeniu powstają skwarki…które można znakomicie wykorzystać, więc nie wyrzucajcie ich a niedługo podam nietypowy a rewelacyjny przepis na ciastka z wykorzystaniem skwarków;)

Składniki:

słonina


Słoninę pokroić w paski, tak by pasowały do maszynki do mielenia mięsa.


Pokrojoną słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do dużego garnka w zależności od ilości zmielonej słoniny. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aż utworzą się lekko bursztynowe skwarki. 

 

Gorący smalec odcedzić w durszlaku od skwarek. Następnie przelać do słoików i zamknąć przykrywką. Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej lodówce lub chłodnej piwnicy. A skwarki odłożyć na później na wykonanie ciastek…. przepis już wkrótce ;)


2010/08/01

Przekładaniec Góralski – Honeycake with Semolina Cream


Dziś jedno z moich ulubionych ciast zwane przekładańcem góralskim albo miodowcem. Są to placki upieczone na miodzie przełożone gęstym kremem z kaszy mannej na wierzch wyłożone toffi i prażonymi orzechami w  miodzie…. pychotka;)

Naprawę nie jest aż tak czasochłonne jak się wydaje…zwłaszcza z pomocnikami jakich ja miałam;) (fot. poniżej ):)


Ciasto:
50dag mąki pszennej
0,5 szklanki  cukru
2 jaja
1łyżka sody(płaska)
0,5 szklanki miodu (może być sztuczny)
20 dag margaryny

blaszka rozmiar 20cm x 30cm

Rozpuścić margarynę z miodem oraz cukrem w średniej wielkości garnku,do lekko przestudzonej masy dodawać mąkę, sodę oraz jaja. Całość dobrze zagnieść w kulę(jeśli ciasto zagniata się z trudem,dodać troszkę śmietany) .Odstawić ciasto do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 170 stopni. Następnie ciasto podzielić na 4 części  i każdą część rozwałkować cienko ok 0,5 cm ,piec kolejno po około 10-15 minut.

Najlepiej każdy placek rozwałkować bądź wykleić na papier pergaminowy, który wcześniej należy wyciąć do rozmiaru blaszki a następnie posmarować odrobiną oleju.

Mi przy wykonaniu tego ciasta pomogły dzieciaczki, które zajęły się wyklejaniem placków na pergamin. Robiliśmy podwójną porcję stąd było aż 8 placuszków do wyklejenia, a jakie one miały frajdę z tej pomocy;) ja z resztą też;)


Masa z kaszy mannej:
0,5szklanki  kaszy manny
0,5 l mleka (2 szklanki)
150g  masła
0,75 szklanki cukru

sok wyciśnięty z polówki cytryny

Zagotowywać mleko następnie dodać kaszę, nadal lekko podgotowując aż kasz zgęstnieje (około 10 min). Odstawić do ochłodzenia. Masło utrzeć z cukrem,powoli dodając kasze oraz sok z cytryny. Upieczone placki (ostudzone) przełożyć masą z kaszy mannej.




Masa karmelowa z orzechami:

1 puszka mleka krówka (bądź mleko skondensowane słodzone, które należy gotować przez 3 godziny na małym ogniu w garnku z wodą)

1 paczka orzechów ziemnych w miodzie (około 200g)


Na wierz ostatniego placka wykładamy mleko krówka a następnie posypujemy orzechami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

(na moje 2 blachy ciasta użyłam tylko jedną puszkę mleka krówka, gdyż więcej nie miałam, ale lepiej jest użyć jedną puszkę na jedną blaszkę wtedy na samej górze mamy większą warstwę pysznego karmelu)


Najlepiej smakuje  po jednym dniu kiedy  placki miodowe zmiękną i przejdą masą.

2010/07/31

Mój Pierwszy artykuł w Magazynie Kropka Pl – My First Post in Polish Magazine in Northern Ireland

Oto sierpniowy numer polskiego magazynu Kropka Pl w Irlandii Północnej zrzeszającego
Polaków, w którym to ukazał się na stronie 17 mój pierwszy artykuł ;)
(wersja internetowa w pliku pdf, dlatego też powoli on wchodzi)


Kropka Pl


Zapraszam ;)

Here is the August number of the Polish magazine “Kropka Pl” (mean Dot Pl) in Northern Ireland which brings together
Poles, which appeared on page 17 of my first article;)

Kropka Pl

(Online version in pdf file, so slowly it falls)

Domowe Wafle z Kremem Czekoladowym – Homemade Waffles with Chocolate Cream


Będąc na urlopie zamarzyły mi się wafle…takie suche przełożone kremem czekoladowym…. a oto i wynik mojej zachcianki…


Składniki na 4 paczki suchych wafli:

600g masła lub margaryny

250g cukru

400g mleka w proszku

150g kakao w proszku

1,5 szklanki mleka w płynie

W garnku na małym ogniu rozpuścić cukier z masłem, następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać do momentu aż się rozpuszczą, cały czas mieszając (nie należy doprowadzić do gotowania się kremu, cały czas należy trzymać na małym ogniu). Czas przygotowania maksymalnie 15 minut.

Tak powstałym kremem posmarować każdy wafel. Ja z 4 paczek suchych wafli zrobiłam 2 wysokie bloki waflowe. Na tak utworzone bloki waflowe należy położyć deskę która przykryje cale wafle. Na wierzch każdej deski położyć coś ciężkiego (użyłam garnek 8 litrowy, który napełniłam wodą).




Wafle odstawić na minimum 24h im dłużej tym lepiej …choć pokusa jest wielka by je zjeść od razu…. ;)

2010/07/30

Ośmiorniczki z parówek z cebulką – Octupus (Frankfurters) with Sauté Onions


Paróweczki, zazwyczaj serwowane na ciepło gotowane w wodzie, a dziś dla Was prezentuję troszkę inną wersję. Paróweczki smażone z cebulką z tym że kształt przypomina malutkie ośmiorniczki…taka przekąska na pewno spodoba się naszym maleństwom….i może dzięki temu polubią cebulkę…??:)


 

Składniki na 3 porcje:

10 parówek

2 duże cebule

olej do smażenia

sól do smaku


Cebulę obrać i pokroić w pół księżyce. Rozgrzać patelnię z mała ilością oleju i podsmażyć cebulkę z solą (jeśli dodajemy sol do smażonej cebuli, to powstrzymuje uwalnianie się olejków z cebuli i zatrzymanie intensywnego zapachu, a nasze oczka pozostają suche;)) ).

 

 

Parówki przekroić w poprzek na pół, następnie każdą parówkę naciąć na około 2 cm z każdej końcówki 2 razy w poprzek. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec dodać wcześniej już podsmażoną cebulkę.

Pod koniec dodać wcześniej już podsmażoną cebulkę.


Tak usmażone paróweczki, serwować z chlebkiem oraz dowolnym sosem (musztarda, ketchup, majonez)

Smaczne i szybkie do przyrządzenia ;)

2010/07/26

Ciasto Porzeczkowe – Redcurrant Cake


Będąc jeszcze w Polsce na urlopie przedstawiam Wam dziś przepis na ciasto porzeczkowe Z uwagi na trwający już sezon porzeczkowy. Przepis ten ukazał już się pod moim autorstwem w Magazynie  Kropka.pl  w tym miesiącu (magazyn dla społeczności polskiej w Irlandii Północnej).

Przepis pochodzi z sekretnych zbiorów rodzinnych kuzynki Gabrysi M. ;), której głowa jest zawsze pełna pomysłów kulinarnych.

Ciasto te jest kombinacją wielu warstw, każdej o innej nutce smakowej, idealne na tak gorące dni.

Chrupiące ciasto kruche przeplatane śmietankową pianką cytrynową oraz lekko kwaśnym a zarazem orzeźwiającym budyniem z czerwonej porzeczki w którego wplata się delikatny smak migdałów.

Zamiast czerwonych porzeczek możemy użyć agrest, żurawinę, kwaśne jabłka lub wiśnie.

Laika kulinarnego mogłaby wystraszyć ilość warstw, ale nie obawiajcie się ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.

Więcej zdjęć jak zrobić  to ciasto krok po kroku dodam po powrocie  z urlopu.



2010/07/12

Wakacje – Holidays ;)

Wakacje – Holidays ;)

W związku z zaplanowanym i rozpoczętym już urlopem w Polsce…nie będę miała możliwości publikowania nowych wpisów…przerwa będzie długa, bo aż miesięczna;) Po tym okresie postaram się wrócić wypoczęta, o ile to możliwe hihihi oraz z głową pełna pomysłów kulinarnych.

Życzę Wam udanych wakacji, pięknej i słonecznej pogody…odezwijcie się czasem…a w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć. Trzymajcie się cieplutko. A teraz troszkę pozytywnych rytmów słonecznych dla Was hihi… Małgośka;)



I started my vacation in Poland, therefore, I will not have to publish new entries … long pause will be as much as monthly;) After this period, I will try to come back rested, if possible hihihi and the head full of ideas recipes.


I wish you good holidays, a beautiful and sunny weather … sometimes write … and if possible try to answer. Take care.
And now a little bit of positive rhythms of the sun for you…hihihi. Malgorzata;)


http://www.youtube.com/watch?v=59G67qq19e0&feature=player_embedded

2010/07/10

Pierś z Kurczaka nadziewana Pieczarkami, Cebulką i Serem (Devolay) Stuffed Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese (Chicken Kiev)


Uwielbiam je i odkąd tylko pamiętam zawsze gościły w naszym domu, zwłaszcza na jakiś imprezach rodzinnych;). Soczysta pierś z kurczaka delikatnie doprawiona solą i pieprzem, nadziewana smażoną cebulką, pieczarkami oraz serem w delikatnej panierce. Czasem dodaję również paprykę albo w bardziej znanej wersji z masełkiem czosnkowym, każda wersja jest równie smaczna dla mnie, ale najbardziej gdy zwiera ser którym tak pięknie potem się “ciągnie”…rewelacja!!!


2010/07/05

Mufinki Jogurtowo Brzoskwiniowe z Makiem – Peach & Yogurt Poppy Seed Muffin


Prezentuje dziś Wam Babeczki a w UK zwane jako Muffinki, które mają delikatny posmak wanilii oraz podwójny aromat brzoskwini, dzięki świeżym brzoskwiniom oraz jogurcie brzoskwiniowym, dzięki któremu są bardzo wilgotne i soczyste i dodatku  urozmaicone ziarenkami maku…kwintesencja smaku…


Składniki na 12 mufinek (babeczek):

2 jajka

3 łyżki aromatu waniliowego

150 g cukru drobnego

300 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

160g jogurtu brzoskwiniowego

40g oleju

4 łyżki maku niemielonego

3 brzoskwinie (2 do ciasta i jedna do dekoracji)

12 papierowych miseczek na mufinki

blaszka do mufinek


Rozgrzać piekarnik na 200 stopni.

(Do piekarnika na najniższej półce wstawiłam wypełnioną pełną gorącej wody najzwyklejszą blaszkę do pieczenia, dzięki temu muffinki lepiej wyrastają podczas pieczenia ich w parze, która tworzy się podczas parowania wody. Blaszkę wstawiłam w momencie kiedy włączyłam piekarnik do rozgrzania).

Mąkę  wymieszać, albo najlepiej przesiać razem przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

Brzoskwinie umyć i pokroić na pół księżyce. Nie trzeba obierać.

Jajka ubić mikserem razem z cukrem i aromatem waniliowym do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki: jogurt brzoskwiniowy, olej, mak; dobrze wymieszać mikserem. Na sam koniec dodać pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać łyżką.

Powstałą masę przełożyć do papierowych miseczek umieszczonych w blaszce na mufinki. Na wierzch każdej babeczki udekorować kawałkami brzoskwini oraz posypać delikatnie makiem.


Piec okolo 30 minut w temperaturze 200 stopni, do momentu aż się zarumienią.

Soczyste i pyszne ;)

2010/07/01

Piersi z Kurczaka w Sosie z Masła Orzechowego serwowane z Prazonym Ryżem i Makaronem po Turecku – Chicken Sautéed in Peanut butter served with Turkish Fried Rice and Noodles

Prezentuje Wam wersję przygotowania piersi z kurczaka     w sosie z masła orzechowego. Sos nieco inny w porównaniu z polską kuchnią, a stosowany codziennie w kuchni tajskiej. Marynowane  piersi z kurczaka w sosie słodka chili, następnie podsmażane wraz warzywami i zagęszczone kremowym sosem  z masła orzechowego.  W daniu tym zrobiłam małą mieszankę kultur, gdyż z tak przygotowanym kurczakiem podałam ryż przygotowany w wersji tureckiej, który prażony jest razem z kawałkami makaronu, mój ulubiony;) Mam nadzieje, że przełamiecie się i spróbujecie tak inną a naprawdę pyszną potrawę jaką jest ten kurczak w sosie z masła orzechowego…


Składniki na 4 porcje:

6 piersi z kurczaka

50 ml sosu słodka chilli do marynaty kurczaka

1 papryka czerwona

1 duża cebula

około 10 pieczarek może być więcej

sól i pieprz do smaku

150 ml śmietany słodkiej

100 ml wody

125 g masła orzechowego

maka do obsypania piersi z kurczaka

olej do smażenia

 

 

Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i zalać sosem słodka chilli i odstawić na pół godziny do zamarynowania. Cebulę obrać i pokroić w pół księżyce, to samo  zrobić             z pieczarkami oraz papryką którą można pokroić                  w paseczki.


Piersi z kurczaka obsypać mąką i obsmażyć na patelni            z małą ilością tłuszczu, potem osobno podsmażyć razem wszystkie warzywa, dodać kurczak nadal smażąc. 

 

Masło orzechowe wymieszać ze śmietaną dodając stopniowo wodę.Tak przygotowaną mieszankę wlać do smażących się warzyw z kurczakiem, dodać sól i pieprz do smaku ewentualnie troszkę dodać pikanej przyprawy chilli jeśli ktoś lubi bardziej pikantną wersję. Zagotować i serwować najlepiej z ryżem.

 

Prażony ryż po turecku z makaronem:

1,5 szklanki ryżu

3,5  szklanki wody

1 łyżka soli

olej

duża garść makaronu spaghetti lub nitki połamanego na długość 1 cm.


Przygotować makaron. Ryż wsypać do sita i dobrze opłukać pod gorącą bieżącą wodą.

Do średniej wielkości garnka wlać olej tak aby zakryło dno, wsypać połamany makaron i smażyć do momentu gdy się zarumieni lekko na brązowo, następnie dodać  ryż i sól, prażyć w garnku mieszając przez około 10 minut, dodać wodę.

Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać co jakiś czas. Ryż powinien być gotowy w niecałe 20 minut.


link

Related Posts with Thumbnails