Ciasto Porzeczkowe – Redcurrant Cake
Będąc jeszcze w Polsce na urlopie przedstawiam Wam dziś przepis
na ciasto porzeczkowe Z uwagi na trwający już sezon porzeczkowy. Przepis
ten ukazał już się pod moim autorstwem w Magazynie Kropka.pl w tym
miesiącu (magazyn dla społeczności polskiej w Irlandii Północnej).
Przepis pochodzi z sekretnych zbiorów rodzinnych kuzynki Gabrysi M. ;), której głowa jest zawsze pełna pomysłów kulinarnych.
Ciasto te jest kombinacją wielu warstw, każdej o innej nutce smakowej, idealne na tak gorące dni.
Chrupiące ciasto kruche przeplatane śmietankową pianką cytrynową
oraz lekko kwaśnym a zarazem orzeźwiającym budyniem z czerwonej
porzeczki w którego wplata się delikatny smak migdałów.
Zamiast czerwonych porzeczek możemy użyć agrest, żurawinę, kwaśne jabłka lub wiśnie.
Laika kulinarnego mogłaby wystraszyć ilość warstw, ale nie obawiajcie się ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.
Więcej zdjęć jak zrobić to ciasto krok po kroku dodam po powrocie z urlopu.
Kruche ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g kostki masła lub margaryny
1 1/1 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru drobnego
3 żółtka
Wszystkie składniki zagniatamy razem w wielką kulę,którą
dzielimy na 2 części. Pieczemy 2 osobne placki w blaszce 25cmx36 cm w rozgrzanym piekarniku
na 170 stopni przez około 15 minut. Po wystudzeniu jeden placek
kruszymy.
Nadzienie migdałowe:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
10 dag płatków migdałowych
Płatki uprażyć z masłem i cukrem. Ostudzić a następnie wymieszać z pokruszonym ciastem kruchym.
Pianka cytrynowa:
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wody
500 ml śmietany tortowej 36% (w uk whipping cream)
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić aż zacznie gęstnie i wymieszać z ubitą Śmietaną na sztywno.
Masa porzeczkowa:
1 kompot z czerwonej porzeczki z porzeczkami (1l)
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
Z soku z porzeczki ugotować budynie, dosłodzić, dodać porzeczkę.
Ostudzić. (Najlepiej użyć świeże porzeczki. Litrowy słoik dobrze
wypełnić porzeczkami zalać do pełna wodą, całość przełożyć do garnka,
dodać pół szklanki cukru, zagotować)
Wszystkie warstwy przełożyć według niżej podanego sposobu i odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3h.
Sposób układania warstw od góry:
1/2 nadzienie migdałowe
1/3 pianki cytrynowej
1/2 masy porzeczkowej
1/3 pianki cytrynowej
1/2 nadzienie migdałowe
1/2 masy porzeczkowej
1/3 masy cytrynowej
ciasto kruche
Smacznego.
#
OdpowiedzUsuńewella | 06/08/2010 at 11:46 PM |
Własnie wstawiłam ciasto porzeczkowe do lodówki. Szukałam tego przepisu od 4 lat( ale smak pozostał mi do dziś), ale dopiero Twój przepis jest jasno i obrazowo przedstawiony, w innych wydawał mi się skomplikowany. pychota …. mieszanka kilku smaków
Tylko zabrakło mi 3 warstwy cytrynowej … ale moze miałm za dużą blaszkę.Pozdrawiam słodko…
kacikslodkosci | 07/08/2010 at 9:49 AM |
Cieszę się że mogłam pomóc;) a co do tej trzeciej warstwy to trzeba wszystkie warstwy robić bardzo cieniutkie lub podwoić przepis jeśli lubisz więcej pianki śmietankowo cytrynowej. Te ciasto miałam okazję pierwszy raz spróbować u kuzynki pychotka, podziękujmy jej za przepis ;)
myniolinka | 27/07/2010 at 3:46 PM |
cudne te warstwy! zapisałam i z pewnością wypróbuję! – chyba jednak za rok bo już wszystkie porzeczki obskubałam :)
kacikslodkosci | 29/07/2010 at 11:05 PM |
możesz również użyć kwaśne jabłka, wiśnie czy żurawinę ;) i też będzie równie pyszne;)
emma001 | 27/07/2010 at 12:57 PM | Reply | Edit
to ciasto mi sie tak spodobało ze koniecznie je zapisuje
majka | 27/07/2010 at 12:19 PM |
Kocham porzeczki! A Twoje ciasto wyglada oblednie pysznie. Juz zapisalam sobie przepis :)
27/07/2010 at 8:35 AM | Reply | Edit
ślicznie się prezentuje! bardzo mi się podoba!
joanna_kuchareczka | 26/07/2010 at 10:50 PM |
Jakie ładne! ślicznie wyglądają te warstwy.
aga | 26/07/2010 at 9:00 PM | Reply | Edit
ciacho rewelacja! wyglada pieknie i napewno jest pyszne:) zjadlabym nawet kawalek o tej porze:)
asiejka | 26/07/2010 at 8:55 PM |
pianka cytrynowa, porzeczki… jej, ukochane kwaśne smaki.
Ciastella | 26/07/2010 at 8:46 PM |
ślicznie wygląda;D cudo!
cukrowa wróżka | 26/07/2010 at 7:56 PM |
Mniam.. i jeszcze te migdały!
Ciasto wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPani Małgosiu chciałabym wiedzieć jakiej wielkości blaszkę Pani użyła do tego ciasta? Pozdrawiam serdecznie! Asia
OdpowiedzUsuńAsiu, blasza prostokątna o wymiarach 25cmx36 cm....aż przymoniało mi się te ciacho;) ale zjadłabym teraz jego kawałeczek;) Udanego wypieku ;)
Usuń