2010/07/10

Pierś z Kurczaka nadziewana Pieczarkami, Cebulką i Serem (Devolay) Stuffed Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese (Chicken Kiev)


Uwielbiam je i odkąd tylko pamiętam zawsze gościły w naszym domu, zwłaszcza na jakiś imprezach rodzinnych;). Soczysta pierś z kurczaka delikatnie doprawiona solą i pieprzem, nadziewana smażoną cebulką, pieczarkami oraz serem w delikatnej panierce. Czasem dodaję również paprykę albo w bardziej znanej wersji z masełkiem czosnkowym, każda wersja jest równie smaczna dla mnie, ale najbardziej gdy zwiera ser którym tak pięknie potem się “ciągnie”…rewelacja!!!


Składniki na 6 porcji:

2 duże piersi z kurczaka

1 duża cebula

150 pieczarek

około 150 g sera pokrojonego w kostkę (może być więcej)

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku


Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, podobnie zrobić z pieczarkami. Następnie podsmażyć na patelni z małą ilością oleju do delikatnego zarumienienia, w trakcie smażenia dodać sól i pieprz do smaku.



Piersi z kurczaka nacinać wzdłuż, tak by powstały cienkie plastry. Z jednej piersi możemy uzyskać 3 albo nawet 4 plastry w zależności od wielkości piersi. Każdy plaster delikatnie ubić tłuczkiem (ja ubijam delikatnie dlatego nawet  nie ubijam piersi z kurczaka przez folie spożywczą, dzięki czemu pierś z kurczaka się nie rozwala).

Każdą pierś z kurczaka delikatnie doprawić solą i pieprzem z każdej strony.

Devolaje zawijać w następujący sposób:


 

 

Panierka:

bułka tarta do obtoczenia

200 g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka wody (250 ml około)

troszkę maki do obtoczenia


W misce mąkę zmiksować razem z wodą i proszkiem do pieczenia. Konsystencja powinna być jak na ciasto naleśnikowe.Na koniec dodać troszkę soli i pieprzu. Bułkę tartą wsypać do drugiej miseczki. Każdą zawinięta pierś obtoczyć w mące, potem dokładnie zamoczyć w powstałym cieście a następnie obtoczyć w bułce tartej, od razu wykładać na rozgrzany olej, obsmażać z każdej strony (nie smażyć na całej mocy kuchenki, gdyż panierka się spali a pierś w środku będzie surowa).


Ta panierka według mnie jest lepsza, bułka tarta bardziej trzyma się piersi dokładnie zamyka szparki z piersi z kurczaka i dzięki czemu nie trzeba używać żadnych wykałaczek. Kiedyś zamiast ciasta obtaczałam tylko w ubitym widelcem jajku i bułce. Spróbujcie, która wersja Wam bardziej odpowiada.


Moje Devolaje zrobiłam na obiad, podałam je z ubitymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty i marchewki.


6 komentarzy:

  1. Paula | 11/07/2010 at 9:10 AM |

    wygląda przeapetycznie! uwielbiam gdy serek się tak ciągnie :)


    kasiaaaa24 | 10/07/2010 at 1:15 PM |

    Zapowiada się super. Może nie miałabym cierpliwości robic ich w taki jak dzis upał, ale z pewnością są godne uwagi :)

    Pozdrawiam :)


    kacikslodkosci | 10/07/2010 at 1:49 PM |

    Nie dziś a może jutro, u mnie niestety tylko 18 stopni i bardzo deszczowo…ale już za kilka dni będę na urlopie w Polsce…więc będę mogła się radować tak piękną pogodą razem z Wami ;):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja super!:-)Zamierzam zrobic je jutro

    OdpowiedzUsuń
  3. no wygląda super,bede robic w pierwszy lub drugi dzień swiat.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. szczerze mówiąc to nie smakowała mi ta panierka bez jajka i w dodatku odkleila się od miesa

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam roladki dziasiaj i są rewelacyjne, polecam, panierka bez jajka a trzymała się doskonale, trzeba tylko dokładnie opanierować w tartej bułce.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja zrobilam tez :) pyszne

    OdpowiedzUsuń

link

Related Posts with Thumbnails