2011/06/07

Ogórki konserwowe z Curry – Gherkins with Curry


Zaczął się sezon ogórkowy i pewnie szukacie inspirujących przepisów w sieci. Przedstawiam Wam dziś naprawdę inny przepis na ogórki konserwowe, które są z przyprawą curry. Pierwszy raz miałam okazję ich spróbować; u kuzynki Gabrysi M., których smak pobudził moje podniebienie…”chodzi za mną do dziś”. A to tylko ogórki konserwowe z cebulą, selerem w słodkiej zalewie z curry.


Składniki:

2,5 kg ogórków

słoiki litrowe z przykrywkami

gorczyca (szczypta na 1 l słoik)

3 sztuki liścia selera

2 cebule pokrojone w plastry




Ogórki umyć, obrać i pokroić w słupki (jeśli ogórki są małe można użyć je w całości bez obierania).


Na dno każdego słoika wkładamy gorczycę plaster cebuli, liść selera a następnie ściśle układamy ogórki. Na górę wyłożonych ogórków układamy kolejny plaster cebuli oraz liść selera.


Zalewa:

1 szklanka octu

6 szklanek wody

2,5 szklanki cukru

2 łyżki soli

2 ząbki czosnku

1 przyprawa w proszku curry (około 20 g)


Wszystkie składniki wkładamy do jednego garnka, lekko podgrzewamy (aż cukier się rozpuści) nie gotujemy!

Przygotowane słoiki z ogórkami napełniamy powstałą zalewą.Słoiczki zakręcamy. Słoiczki gotujemy (pasteryzujemy) 5 minut w garnku z wodą (woda powinna zakrywać połowę słoiczków, a na dno garnka kładziemy ścierkę z materiału).   Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy z garnka i kładziemy na ścierkę lub gazetę (zapobiega to pękaniu słoiczków).


 

Tak przygotowane ogórki są idealnym dodatkiem do obiadów, a jeszcze bardziej na tzw. “zagrychę” :):):):):)

5 komentarzy:

  1. Jakub | 28/07/2010 at 10:03 PM |

    tylko chyba musisz poprawić przepis bo jest
    “6 szklanek wody
    2,5 szklanki wody”
    To ile tej wody? 8,5 szklanki? ;)



    kacikslodkosci | 29/07/2010 at 11:02 PM |

    Przepraszam Jakubie, powinno być 6 szklanek wody oraz 2,5 szklanki cukru, już poprawiłam w przepisie….jakiś chochlik wdał się w recepturę ;):) napisz jak wyszły Ci ogóreczki?:)



    Jakub | 11/08/2010 at 12:08 PM |

    Ogóreczki pierwsza klasa! :D



    Jakub | 28/07/2010 at 10:00 PM | Reply | Edit

    No to jutro do boju! :D



    asiejka | 28/07/2010 at 6:56 PM | Reply | Edit

    ogórki z curry są rzeczywiście pyszne



    Anonymous | 28/07/2010 at 5:26 PM | Reply | Edit

    Te ogórki to naprawdę świetna przekąska !!!


    Iza | 27/07/2010 at 11:58 PM | Reply | Edit

    fajne muszę zrobić na spróbowanie



    Paula | 27/07/2010 at 9:15 PM | Reply | Edit

    śliczny kolor mają te ogórki :)


    wedelka | 27/07/2010 at 8:51 PM |

    Uwielbiam tak przyrządzane ogórki…chyba na równi z ogórkami w chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy takich nie jadłam, jak do tej pory robiłam tylko cukinię curry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja robię tak ogóreczki chińskie,tylko zamiast curry daję czosnek z praski i odrobinę sosu sojowego.Wszystko merdam w miseczce z octem,sola i cukrem do smaku i do słoików.Potem można je jeść już po 12 godzinach:)))Ogórki zżera w ekspresowym tempie mój 11 letni syn:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails