2010/06/02
Tarta z czerwoną cebulką i serem - Red Onion and Cheese Tart (Quiche)
Tym razem coś dla wegetarian, smaczna i zdrowa tarta (zwana też jako Quiche) z czerwoną podsmażoną cebulką i serem. W brew pozorom bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli jest podawana z surówka i świeżymi warzywami. A w tak ostatnio gorące dni jako znakomita przekąska. Dla osób które lubią jednak mięso można dodać dodatkowo podsmażony boczek bądź szynkę by "wzmocnić" tartę. Do tarty można również rożne rodzaje sera ja użyłam ser cheddar, ale równie dobrze może być parmezan, gouda, brie czy kozi ser... powodzenia w waszych kuchennych fantazjach ;)
100 gram grochu, fasoli lub pszenicy ( do pieczenia)
Masło posiekać i dobrze wyrobić z mąką pszenną (najlepiej dwoma rękoma w dużej misce). Pod koniec powoli dolewać wodę nadal wyrabiając ciasto w celu uzyskania kuli. Dobrze wyrobione ciasto zawinąć w folię lub woreczek foliowy. Odstawić do lodówki na 40 minut w celu schłodzenia ciasta. Wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
2010/06/01
Paluszki z Kurczaka w Kruchej Panierce Słodka Chilli serwowane w Chlebie Pitta - Sweet Chilli Chicken Pitta Pockets
Dzisiaj jeszcze prostsza wersja paluszków z kurczaka a według mnie jeszcze smaczniejsza. Kawałki kurczaka marynowane w sosie słodka Chilli oproszone w mące pszennej i smażone w głębokim tłuszczu. Bardzo szybki obiadek, albo przekąska ;)
Składniki:
10 piersi z kurczaka
mąka pszenna
sos słodka chilli (około 100ml plus jako dip)
1 duża cebula
2 średnie papryki czerwona i zielona
10 sztuk chleba pitta (można użyć też chlebek nan, albo jakakolwiek duża bułka)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jakikolwiek Sos do polania paluszków: Sos słodka chilli, ketchup, majonez czosnkowy, sos słodko-kwaśny, sos tzatzyki, sos curry itd., wg upodobania).
Piersi kurczaka pokroić w cieniutki paseczki i przełożyć do miski, wlać sos słodka chilli. Odstawić na pół godziny.
Obrać cebulę i pokroić w paseczki. Usmażyć lekko doprawiając szczyptą soli i pieprzu, to samo zrobić z paprykami.
Rozgrzać frytkownicę, bądź olej w garnku. Smażyć koniecznie w głębokim tłuszczu (na patelni z mała ilością tłuszczu mąka będzie się palić).
Kawałki kurczaka oprószyć dokładnie mąką i wrzucać do rozgrzanego oleju. Smażyć około 10 minut. Usmażone wymieszać z podsmażoną cebulą i papryką. Chlebek Pitta naciąć wzdłuż (można podgrzać w mikrofali na kilka sekund) wypełnić kurczakiem, cebulą i papryką, polać mała ilością sosu słodka chilli.
Można wykorzystać takie kawałki kurczaka na obiad, bądź przekąskę na przyjęcie. Szybie i smaczne. Osobiście lubię takie kawałki kurczaka z sosem tzatzyki lub majonezem czosnkowym. Do takiego kurczaka można dodać jakąkolwiek surówkę, ser feta, pokrojone świeże warzywa takie jak: ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata.
2010/05/31
Gołąbki w Sosie Pomidorowym – Cabbage Leaves stuffed with Meat and Rice served with Tomato Sauce
Gołąbki, moje ulubione przygotowane mojej Mamy sposobem. Moja mama zawsze lubi małe gołąbki stąd i moje są bardzo małe ;) Niektóre mają wielkość orzecha włoskiego. Ugotowane w garnku z dużą ilością sosu pomidorowego... i koniecznie z płatkami ryżowymi.
Składniki na gołąbki i farsz:
1 główka średniej wielkości białej kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego( do farszu)
100 g płatków ryżowych
(może być ryż który trzeba wcześniej ugotować na pół twardo) ja preferuję wersję z płatkami ryżowymi gdyż nie trzeba ich wcześniej gotować, ze względu że mieszkam w NI nie mam dostępu do polskich płatków ryżowych dlatego użyłam ryż
500 g mięsa mielonego wieprzowego
sól i pieprz do smaku (łyżka soli, łyżeczka pieprzu świeżo mielonego)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka koperku
2 łyżki Vegety lub rozpuszczona jedna kostka rosołowa lub najlepiej wywar z domowego rosołu
1 średniej wielkości starta na tarce cebula
Napełnić głęboki garnek wodą i zagotować (dodać łyżkę soli) . Kapustę należy obrać z kilku wierzchnich liści(zachować je na później), wyciąć głąb następnie włożyć do gorącej wody w głębokim garnku(stroną z głąbem do dołu). Wodę z ugotowanej kapusty zachować. Liście niekształtne bądź uszkodzone zachować na później. W drugim małym garnku ugotować ryż jeśli nie będziemy używać płatków ryżowych.
Gotować ta stroną przez 15 minut następnie odwrócić kapustę stroną głąba do góry i gotować tak przez 5 minut, następnie widelcem odrywać liść po liściu przenosząc na talerz. Jeśli liście nie chcą odchodzić należy podgotowywać kapustę na zmianę najpierw z dołu potem z góry i znowu odrywać. Od ochłodzonych liści odciąć zgrubienia na końcówkach zewnętrznych liścia od strony głąba.
W czasie gdy oczekujemy aż kapusta się zagotuje możemy przygotować farsz. Mięso mielone, sól, pieprz, płatki ryżowe, jajko, bułka tarta, starta cebula, koperek i koncentrat pomidorowy.
Przygotować garnek do którego będziemy wkładać gołąbki, wyłożyć dno garnka liśćmi, które są uszkodzone lub umyć i użyć liście z wierzchu kapusty. Na każdy liść nakładamy przygotowany farsz według następującego sposobu(ilość farszu zależy od wielkości liścia):
Każdy tak złożony gołąbek wkładamy do przygotowanego garnka. Gołąbki układamy ściśle jeden obok drugiego dzięki czemu nie będą się rozwalały. Gołąbki zalewamy wodą na której gotowaliśmy kapustę. Wsypujemy 2 łyżki Vegety. Zakrywamy gołąbki talerzem i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
Jeśli zostanie niewykorzystany farsz, to możemy z niego zrobić malutkie pulpeciki które należy podsmażyć na patelni a potem podawać z sosem pomidorowym z gołąbków. :)
W czasie gdy gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:
250 g koncentratu pomidorowego
7 łyżek śmietany słodkiej
7 łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać stopniowo dodawać wodę z garnka z gołąbkami, nadal mieszając. Dodać tyle wody by konsystencja przecieru była lejąca. Wyjąć talerz przykrywający gołąbki i wylać przygotowany sos na cały garnek. Nie mieszać tylko z powrotem położyć talerz na gołąbki. Talerz delikatnie wyciskać kilka krotnie. Dzięki czemu nie trzeba mieszać. Pozostawić do zagotowania. Odstawić najlepiej na 2 godziny i serwować.
Serwować z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego;)
Ananasowiec - Pineapple Cake
Dawno nie piekłam tego ciasta, ale zaglądnęłam w zeszyt z przepisami i pojawił się on piękny ananasowiec. Warstwa biszkoptu, nie słodkiego a lekko kwaśnego kremu ugotowanego z soku ananasa z kawałkami ananasa przykryta warstwa "pierzynki" z ubitego białka i kokosu...
Biszkopt:
6 jaj
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
Przygotować blaszkę o wymiarach 30x25 cm. Wyłożyć pergaminem,
posmarować masłem bądź smalcem. Piekarnik włączyć na temperaturę 180
stopni.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać razem przez sito. Przygotować 2 duże miski. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić w osobnej misce z cukrem (około 15 minut). Następnie białka i przesiane mąki dodawać do ubitych żółtek z cukrem powoli mieszając. Dobrze wymieszać i przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec 35 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z blaszki i ostudzić. Jak biszkopt ostygnie, odwrócić do góry nogami, oderwać pergamin.
Krem ananasowy:
1 puszka ananasa
4 żółtka
200 g masła
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki wody
Przygotować garnek i miseczkę. Otworzyć puszkę ananasa, sok z ananasa oddzielić do garnka a ananas do miseczki. Sok z ananasa zagotować. Budyń(proszek) wymieszać z cukrem, żółtkami i wodą (białka odłożyć na później do wykorzystania w warstwie w kokosowej). Wlać do gotującego się soku. Mieszać energicznie do zagotowania. Odstawić do ochłodzenia. Ananas jeśli nie jest pokrojony to pokroić w kostkę.
Masło ubić mikserem , następnie stopniowo dodawać ochłodzony budyń ananasowy. Do dobrze zmiksowanego masła z budyniem dodać pokrojone ananasy. Krem pozostawić do ochłodzenia.
Warstwa Kokosu:
4 białka
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru pudru
łyżka oleju do posmarowania pergaminu.
Blaszkę taką samą jak na biszkopt wyłożyć pergaminem. Najlepiej podłożyć 2 warstwy pergaminu, dzięki czemu po upieczeniu warstwy kokosu będzie bez problemu odchodzić od ciasta. Wysmarować pergamin olejem. Piekarnik nastawić na temperaturę 18o stopni.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier puder dalej ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać mąkę ziemniaczana i wiórki kokosowe. Wyłożyć na blaszkę. Piec 30 minut. Odwrócić do góry nogami, oderwać pergamin. Odstawić do ostygnięcia.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć kremem z ananasa, następnie wyłożyć uchodzoną warstwę kokosową. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przechowywać w lodowce.
2010/05/25
Kawałki Piersi z Kurczaka w Chińskim Sosie z Chilli i Miodem Serwowane Ze Smażonymi Kawałkami Jajka i Prażonym Ryżem - Chinese Chicken in Honey and Chilli Sauce served with Egg Fried Rice
Dziś kolejna potrawa z kuchni chińskiej, moją propozycją są
smażone kawałki panierowanego kurczaka w słodko - pikantnym sosie ze
szczyptą chińskich ziół serwowane z prażonym ryżem i kawałkami smażonego
jajka. Tylko jedna łyżka aromatu chińskich ziół (Chinese 5 Spice -
przyprawa w proszku) daje niepowtarzalny smak dla tego Dania.
Składniki na 5 porcji:
7 piersi z kurczaka
maka pszenna na obsypanie kawałków kurczaka
1 łyżka aromatu chińskiego Five Spice (Chinese 5 Spice)
1/2 łyżeczki przyprawy Chilli (można więcej jeśli ktoś lubi bardziej pikantne)
2 kostki rosołowe z kurczaka
1,5 l wody
1/2 mieszanka warzywna (kawałki: marchewka, strączki groszku, małe kolby kukurydzy)
1 cebula czerwona (pokroić w kwadraty)
1 cebula biała (pokroić w paski)
1 papryka czerwona (pokroić w paski)
1 papryka czerwona (pokroić w paski)
10 łyżek sosu słodka chilli
10 łyżek miodu płynnego
5 łyżek maki ziemniaczanej.
olej do smażenia
2 szklanki ryżu
2 jajka
Ugotować ryż w 2 szklankach wody. Tak by był sypki.
Rozgrzać olej w garnku lub frytkownicy. Piersi z kurczaka pokroić
w dużą kostkę i obsypać w mące pszennej i wrzucić do dobrze rozgrzanego
oleju. Smażyć około 10 minut do zarumienienia. Wyłożyć na blaszkę do
pieczenia. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
Do średniego garnka wlać 60 ml oleju, rozgrzać, włożyć kostki rosołowe mieszać chwilę by się rozpuściły, włożyć mieszankę warzywną, podsmażać około 2 minut następnie wlać wodę. Dodać sos słodka chilli, miód, zioła chińskie, przyprawę chilli.Wymieszać i dalej trzymać na ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 10 łyżkach wody, wlać do garnka i zagotować. Odstawić z ognia. Dodać cebulę czerwoną i biała, paprykę czerwoną i zielona, wymieszać. Powstały sos z warzywami polać na usmażone kawałki kurczaka. Wymieszać. Piec 15 minut w piekarniku.
Lepiej zapiec kurczaka z warzywami w piekarniku, gdyż pierś z kurczaka zachowa swoją kruchość panierki i soczystość a warzywa się nie rozgotują.
Rozbić w miseczce 2 jajka i wymieszać widelcem, usmażyć na patelni tak by była konsystencja sucha. Wyłożyć na deskę do krojenia, pokroić na drobną kostkę. Na dużą patelnię lub wok wlać 50 ml oleju bardzo dobrze rozgrzać, następnie dodać ugotowany ryż , posiekane jajko. Zasmażać 10 minut ciągle mieszając.
Tak przygotowany kurczak serwować z usmażonym ryżem, dla dekoracji posypałam sezamem. Można użyć różnych warzyw oraz kroić w różne kształty.
Smmmmmacznegoooo ;)
2010/05/24
Paluszki z kurczaka w kruchym cieście ( Nuggetsy ) serwowane z Sosem Słodka Chilli - Battered Chicken Goujons served with Sweet Chilli Sauce
Przedstawiam Wam dziś szybką wersję przygotowania soczystych paluszków z kurczaka w bardzo kruchej i pysznej panierce zwane tez jako Nuggetsy. Wersja ta jest bardzo oszczędna. Kurczak jest smażony w tzw. cieście naleśnikowym z tym że ta wersja nie zawiera ona ani mleka czy jajek...
Propozycja na szybki obiadek, który najbardziej uwielbiają dzieci... Jedynie serwując dla naszych pociech, poleciłabym zastosować ketchup czy majonez czosnkowy (majonez zmieszany z drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką) zamiast sosu słodka chilli.
Składniki ciasto "naleśnikowe" na 10 porcji:
1/2 kg mąki pszennej (w uk można użyć self raising flour, wtedy nie trzeba dodawać proszku do pieczenia)
około 1/2 L wody (2 szklanki)
1 łyżeczka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
1 łyżka proszku do pieczenia
10 piersi z kurczaka
około 100 g mąki pszennej do obsypania piersi z kurczaka
olej do smażenia
ręcznik papierowy
Jakikolwiek Sos do polania paluszków: Sos słodka chilli, ketchup,
majonez czosnkowy, sos słodko-kwaśny, sos tzatzyki, sos curry itd., wg
upodobania)

Do dużej miski wysypać mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia, szklanka wody. Wymieszać dobrze mikserem cały czas dolewając wodę. Konsystencja ciasta powinna być lejąca się, tak jak na ciasto naleśnikowe. Im gęstsze ciasto tym grubsza będzie panierka usmażonego kurczaka i nie będzie chrupiąca. Przygotowane ciasto odstawić na 15 minut.
Rozgrzać frytkownicę na 180 stopni (jeśli nie mamy frytkownicy można użyć zwykły garnek) .Ważne jest by kurczak był smażony w dobrze rozgrzanym i głębokim tłuszczu. Na patelni z małą ilością tłuszczu przybierze inny kształt, plus olej będzie się palił.
W czasie oczekiwania na ciasto naleśnikowe, pokroić piersi z kurczaka na cienkie, długie paseczki. Obsypać każdy paseczek dobrze mąką. Dzięki temu ciasto naleśnikowe będzie bardziej przylegało do kurczaka.
Obtoczone mąką kawałki kurczaka maczać pojedynczo w całości w cieście naleśnikowym i wkładać do dobrze rozgrzanego tłuszczu. Obracać co chwilę, smażyć około 7 minut do uzyskania pięknego bursztynowego koloru. Wykładać na ręcznik papierowy, by tłuszcz mógł wsiąknąć w ręcznik a nie pozostać w panierce.
Serwować od razu z wybranym przez siebie sosem. Można serwować w bułce, bądź z ryżem, ziemniakami czy surówką. Decyzję już pozostawiam Wam.
Enjoy:)
Subskrybuj:
Posty (Atom)