2013/04/05

Stefanka

Jedno z moich ulubionych ciast.....hmmm a jest już ich trochę ;) że lista się nie może skończyć. 
To był mój wybór na tegoroczne święta wielkanocne. Stefanka składa się 3 warstw pieczonych kruchych placków na bazie miodu i sody, przełożonych kremem z kaszy manny oblane ciemną polewą czekoladową.
 Stefanka po przełożeniu kremem jest najlepsza na drugi dzień. Wersja tej stefanki posiada krem z kaszy manny z ugotowanym razem mlekiem i masłem, a nie jak często można spotkać kasza manna na mleku jest gotowana najpierw, a następnie po ostudzeniu jest dodawania do ucieranego masła z cukrem. Mi obie wersje bardzo smakują a decyzja należy już do Was. 



Składniki na kruche placki:


  • 80 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 30 dag masła
  • 8 łyżek miodu
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki sody

Masło rozpuścić razem z miodem i cukrem w małym rondelku. Nie gotować. Ostudzić. Mąkę wymieszać z jajkami i sodą, na koniec dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. 




Zagnieść w kulę. Przygotować blaszkę o wymiarach 30x37 cm. Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia 3 prostokąty o podanych wymiarach. Nasmarować każdy papier masłem lub smalcem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ugniecione ciasto podzielić na 3 części  Każdą lekko rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Następnie przenieść na papier i rozwałkować na cały wymiar papieru, ewentualnie wygnieść palcami brzegi papieru.





Piec każdy placek osobno przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie delikatnie oderwać papier do pieczenia.




Krem z kaszy manny:


  • 1,5 l mleka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 30 dag masła
  • 2 torebki cukru waniliowego (lub olejek migdałowy wg uznania)
  • 20 dag kaszy manny
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny


Mleko zagotować z cukrem oraz masłem, zdjąć z ognia i dodać kaszę manną. Energicznie wymieszać, ponownie powoli gotować aż konsystencja  będzie gęsta. Dodać sok z cytryny dzięki czemu krem nie będzie mdły.  


Ostudzić krem, gdy będzie już letni podzielić go na 2 części i przełożyć nim upieczone wcześniej placki. Jeżeli wolicie bardziej wilgotne ciasto możecie każdy placek przed nałożeniem nasączyć go  gorzką herbatą z cytryną. Dla mnie jest dość wilgotne, więc go nie nasączałam.

Polewa czekoladowa:
Może być rozpuszczona czekolada, ja jednak wolę moją polewę czekoladową.
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek kakao (czubate)
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści (nie doprowadzać by polewa się gotowała). Lekko ostudzić a następnie jak polewa zgęstnieje oblać nią ciasto. Pozostawić do ostudzenia.



Ciasto udekorować według uznania. Mogą to być wiórki kokosowe czy migdały. Użyłam zabarwionej bitej śmietany.



2013/03/11

Tort Reggae z niespodzianką w środku - Reggae Cake

Dzisiejsza propozycja to Tort Reggae. Śliczny, śmieszny, kolorowy tort z niespodzianką w środku. Troszkę zwariowany tak jak i Solenizant;)

 Tort składa się z 3 grubszych biszkoptów o 3 kolorach. 
Są to barwy narodowe Etiopii a są także symbolem gatunku muzycznego jakim jest Reggae. 

Tort przełożony bitą śmietaną  nasączony obficie ponczem    z dodatkiem alkoholu. Udekorowany zieloną bitą śmietaną oraz ozdobą z lukru w kształcie liścia konopi (marihuany).










I co wy na to ? :))))))

2013/03/03

Tort Angry Birds - Angry Birds Cake

Dzisiejszy Tort wykonany na urodziny mojego chłopaka. Uwielbia on grę Angry Birds. Próbowałam utworzyć na podobieństwo z jednych plansz z tej gry. Efekty możecie ocenić sami. Tort wykonany z waniliowego biszkoptu przełożonego waniliowym kremem z bitej śmietany oraz truskawkami. Udekorowany czekoladowym kremem, wafelkami, kostkami toffi, oraz własnoręcznie wykonanymi ozdobami z lukru plastycznego.








2013/01/13

Tort Pan Czekoladka 2 - Wersja tylko dla Dorosłych

Był już Pan Czekoladka....a dzisiaj troszkę urozmaicona a może bardziej wulgarna wersja Pana Czekoladki. Tym Razem Pan Czekoladka jest bez bielizny i ukazany jest w połowie stąd trzeba wejść w głąb postu by zobaczyć pozostałe zdjęcia. Tort jest podobny do poprzedniego jednakże został przełożony krem z bitej śmietany i udekorowany lukrem plastycznym a nie jak poprzednia wersja marcepanem. 
Efekty widać poniżej ;)







A tutaj można znaleźć tort Pan Czekoladka 1 

Ciasto Barrrrrrrdzo Czekoladowe ;)

Ostatnimi czasy coraz bardziej przekonuję się do ciast czekoladowych a tym bardziej kremów czekoladowych  Ciasto składa się z biszkoptu czekoladowego lekko nawilżonego ponczem z wanilii i przełożonego kremem czekoladowym ( z ang. chocolate ganache) z dodatkiem likieru amaretto (22%). W zależności od konsystencji oraz rodzaju użytego alkoholu lub esencji; krem może być wykorzystany na wiele sposobów.
Krem ten jest idealny do przekładania tortów i ciast,również znakomity jako dekoracja a także z tego można wykonać pralinki czy trufle a także jako nadzienie do bombonierek.
Gorąco polecam!!! ;)






2012/12/29

Tort Bikini



Tort Bikini powstał wcześniej od Pana Czekoladki 1, został również wykonany z innych składników. Tort Bikini a może i też Tort Pani Czekoladka 1 ;) składa się z 3 warstw biszkoptu bananowego przełożonego bitą śmietaną, nasączonego lekko przegotowaną wodą z dodatkiem wódki. Na sam koniec przykryty  utartym masłem z cukrem a następnie po schłodzeniu rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem słodkiej śmietany. Udekorowany bitą śmietaną o białym i różowym kolorze. 




A to inne wersje tego tortu:

Dekoracja wykonana z lukru i marcepanu.







2012/12/15

TORT MĘŻCZYZNA - TORS - Man's Torso Cake

Ostatnimi ciągły brak czasu, a może i też chęci nie pozwala mi na dodawanie przepisów. Obecnie zalega mi już ogromna masa zdjęć i przepisów. Ostatnimi czasy bardziej skupiłam się na robieniu tortów na różne okazje. A oto jeden z nich. Nadałam mu nazwę: "PAN CZEKOLADKA"
;)
Tort Tors Faceta składa się z 3 warstw czekoladowego biszkoptu, przełożonych kremem czekoladowym z odrobiną likieru Amaretto (22%). Taki krem można znaleźć w nadzieniu czekoladek w bombonierkach.
Tort utworzyłam na kształt torsu mężczyzny ze skrawków pokrojonego biszkoptu. Pokryłam marcepanem. A efekty widać poniżej:


;)

2012/09/09

Roladki z Kurczaka nadziewane boczkiem, pieczarkami i serem

Roladki z kurczaka w kruchej panierce, z pysznym  nadzieniem z podsmażonego boczku, pieczarek i sera żółtego.
Nic trudnego, a nadzienie może być każde według własnego uznania.






2012/08/27

Tarta ze Śliwkami

Zachwyciły mnie śliwki, które znalazłam w polskim sklepie. Mieszkając z Irlandii Północnej nie miałam okazji dawno ich kosztować, od razu zamarzyły mi się knedle, jednakże zdecydowałam się na tartę ze śliwkami. Bardzo soczysta lekko słodka o smaku śmietankowym, konsystencji wilgotnego sernika, uzupełniona smakiem lekko kwaśnych śliwek... Polecam




2012/08/07

Torcik Kawowo-Czekoladowy

Torcik o intensywnym czekoladowym smaku przeplatany ze smakiem kawy. Składają się na niego 3 warstwy biszkoptu czekoladowo-kawowego, nasączone ponczem z kawy oraz wódki, przełożony kremem karpatka w 5 minut bez gotowania.
Udekorowany kwiatami z czekoladowego lukru oraz zmieloną kawą. Szybki i pyszny;)





2012/08/01

Makrela Pieczona z Czosnkiem i Masłem

Uwielbiam ryby, ale najbardziej filety. Dziś pierwszy raz miałam okazję przygotować makrelę, nigdy nie miałam okazji jeść makreli w innej postaci niżeli wędzona. Z niej przygotowywałam różnego rodzaju pasty na kanapki lub nadzienie do jajek.  Moja  dzisiejsza makrela została złowiona w okolicach Bangor (Irlandia Północna). Makrela została najpierw oczyszczona, następnie zamarynowana na 24 h w marynacie z masła, pietruszki oraz grubo mielonego pieprzu oraz czosnku. Następnie upieczona w piekarniku. Rewelacyjna na ciepło;)



2012/06/05

Tort Doniczka z Różami

Zdjęcie tortu dodałam już dawno, jednakże nie mogłam dodać wpisu przez nawał pracy a także urlop. Teraz po półtora miesięcznej przerwie w końcu dodaję wpisy;)   Torcik Doniczka to biszkopt waniliowy nasączony sokiem z truskawek, przełożony maślanym kremem oraz dżemem truskawkowym. Oblany polewą czekoladową i udekorowany różami z marcepanu.






Tort Komunijny 2

Przedstawiam Wam torcik wykonany na komunię świętą Dominiki. Torcik składa się z dwóch pięter, waniliowego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną oraz musem ze świeżych truskawek. Udekorowany został lukrem plastycznym. 


2012/04/17

Lazania - Beef Lasagne

Lazania jedno z moich ulubionych dań z makaronem...Przepis podaję na życzenie Małgorzaty Ż. a właściwie jej siostry;)  Często przygotowywałam tą makaronową zapiekankę, jednak nigdy nie miałam okazji zrobić zdjęć.
Moja lazania składa się z płatów makaronu, farsz z mięsa mielonego wołowego z pomidorami oraz białego sosu beszamelowego zapieczonego na koniec z serem. 






2012/04/14

Tarta Migdałowa z Jabłkami - Bramley Apple and Frangipane Tart

Pyszna tarta z migdałami oraz kwaśnymi jabłkami. Tarta upieczona w cieście francuskim, choć następnym razem użyłabym kruche ciasto. Konsystencja tarty bardzo soczysta i wilgotna, dzięki  zmielonym migdałom, jajku, maśle oraz kwaśnym jabłkom. W smaku i konsystencji bardziej przypominała mi sernik niżeli tartę ;) Bardzo smaczna, naprawdę godna polecenia!!! ;)
Przepis znaleziony tutaj: Bramleyapples.co.uk




2012/04/12

Wielkanocny Barszcz Czerwony na Wędzonce

Wielkanocny barszcz czerwony gotowany na wędzonce, burakach oraz chrzanie, podawany ze święconką. Kolor barszczu lekko różowy, zabielony lekko śmietaną. 
Nie wyobrażam sobie innego barszczu na śniadanie wielkanocne. Pochodzę z Warmii u mnie zawsze ten barszcz był podawany na śniadanie, choć już wiele osób pytało się mnie ze zdziwieniem czy raczej nie powinno się go serwować na Boże Narodzenie lub czy to nie powinien być żur czy biały barszcz ;) 
Co dom i region to inny obyczaj. Uwielbiam i zawsze
z utęsknieniem czekam na wielkanocne śniadanie.

A wy jaki barszcz preferujecie?:)



2012/04/11

Red Velvet Cake

Red Velvet Cake, mój tegoroczny wybór na święta wielkanocne....po których ślad niestety już zaginął...... Ciasto bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Soczysty i wilgotny biszkopt dzięki zawartej maślance z dodatkiem kakao oraz czerwonego barwnika...przełożony w mojej wersji wyłącznie bitą śmietaną....rewelacyjne ciasto. Polecam bardzo!!!










2012/04/04

Tort Motocyklisty z kremem z brandy i orzechami pistacjowymi

 Tort Motocyklisty ...wykonałam na zamówienie dla jednego fanatyków motocykli. Tort w całości jest jadalny. Składa się z biszkoptu waniliowego przełożonego kremem z bitej śmietany z dodatkiem brandy oraz orzechów pistacjowych. 







2012/03/24

Chleb Razowy pełnoziarnisty - Wheaten Bread

Bardzo smaczny chlebek, jeden z moich ulubionych "na wyspach", choć najlepiej smakuje mi tak polski żytni lub pszenny. Chlebek bardzo sycący,wilgotny,  najlepszy świeży, idealny dodatek do każdej zupy jak i kanapek. Chleb jest wykonany z mąki razowej grubej z dodatkiem maślanki oraz sody.






2012/03/19

Sernik waniliowy z Aero Mint



Uwielbiam serniki...dzisiejszy to waniliowy sernik upieczony w kąpieli wodnej na 17 marca...dzień Świętego Patryka, stąd ta zieleń w serniku. Tego samego dnia miałam okazję też napić się popularnego w tym dniu zielonego piwa ;) 
Sernik składa się ze spodu, którym są czarne ciasteczka Oreo. Następnie sernik waniliowy przedzielony masą z czekolady miętowej Aero Mint z dodatkiem mielonych migdałów oraz środków z ciasteczek oreo. Dodatkowo do masy dodałam łyżeczkę barwnika zielonego, dzięki czemu kolor zielony był bardziej intensywny. Całość tworzy niepowtarzalny smak...sernik polecam na fanów deserów o smaku miętowym...sernik ten jest bardzo wilgotny.




2012/03/06

Ciasto Pijak ze Śliwkami

Maiłam początkowo obiekcje co do tego ciasta i ilości alkoholu;) Jednakże jego niepowtarzalny smak na drugi dzień pychotka. Ostatnio moja siostra Krysia, skutecznie zachęcała mnie do tego ciasta, więc się skusiłam. Przepis pochodzi ze zbiorów ciotki Irenki....z małymi wzmiankami. Ciasto idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia, smakuje zwłaszcza panom...nie polecam go dla dzieci.
Ciasto rozgrzewające gardełko i brzuszek;) 







2012/03/02

Tort Pszczółka Maja ;)

Ten kolorowy torcik, wykonałam dla mojej najlepszej przyjaciółki Małgorzaty N. z okazji jej 30tych urodzin. Mania, bo tak ją nazywamy często była kojarzona jako pszczółka Maja stąd też mój pomysł na taki tort;)
Tort składa się z dwóch biszkoptów waniliowych, przełożonych kremem cytrynowym, udekorowany lukrem plastycznym....trochę zabawy i czasu potrzeba było by go stworzyć;)
Mania jeszcze raz moc gorących buziaków z okazji okrągłych urodzin i witam w naszym gronie "zgredów" 30 letnich hihihi. Buźka









link

Related Posts with Thumbnails