2013/03/11

Tort Reggae z niespodzianką w środku - Reggae Cake

Dzisiejsza propozycja to Tort Reggae. Śliczny, śmieszny, kolorowy tort z niespodzianką w środku. Troszkę zwariowany tak jak i Solenizant;)

 Tort składa się z 3 grubszych biszkoptów o 3 kolorach. 
Są to barwy narodowe Etiopii a są także symbolem gatunku muzycznego jakim jest Reggae. 

Tort przełożony bitą śmietaną  nasączony obficie ponczem    z dodatkiem alkoholu. Udekorowany zieloną bitą śmietaną oraz ozdobą z lukru w kształcie liścia konopi (marihuany).










I co wy na to ? :))))))




Składniki na 3 biszkopty o średnicy 23 cm:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wyłożyć dno 3 tortownic o średnicy 23 cm papierem do pieczenia. Posmarować papier tłuszczem (masło,smalec lub olej) nie smarować boków tortownicy. Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. 

Można wymieszać mikserem na mniejszych obrotach.

Ciasto podzielić na 3 części.

Najlepiej przelać do 3 jednakowych pojemniczków. 

Do każdej części dodać wybrany barwnik. 

Delikatnie wymieszać. 

Polecam barwniki w żelu lub w proszku. 

W płynie nie mają aż intensywnego koloru. 

Zużyłam około pół łyżeczki na każdą część.







Przelać do przygotowanych wcześniej tortownic. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut to tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać około 5 minut. 

Odciąć boki tortownicy i następnie wyjąć blaty. 

Odwrócić do gry nogami, delikatnie zdjąć papier. 

Odstawić do całkowitego ostudzenia.




Krem waniliowy:

  • 750 ml śmietany kremówki (w uk duble cream)
  • 3 śmietanfixy 
  • 3/4 szklanki cukru pudru (w uk incing sugar)
  • 1 olejek wanilinowy 

Śmietanę ubić na sztywno z fixami. Na sam koniec dodać cukier puder i olejek waniliowy jak śmietana będzie ubita, Dobrze wymieszać. 

1/3 masy użyłam do przełożenia tortu, kolejną cześć (1/3) dodo delikatnego pokrycia boków i wierzchu tortu i ostatnią cześć do dekoracji boków.

Poncz:
  •  1,5 szklanki przegotowanej wody
  • 6 łyżek wódki
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Zaczynamy najpierw od zielonego blatu, nasączamy go 1/3 ilości ponczu. Smarujemy przygotowaną bitą śmietaną.
To samo wykonujemy z następnym blatem o kolorze żółtym a następnie czerwonym. Na koniec smarujemy krem na boki tortu i delikatnie wierzch.

Dodatkowo:

Rozwałkowujemy biały lukier o kształcie na grubość około
 2 - 3 mm. Średnica powinna wynosić około 23 cm. Tak rozwałkowany lukier umieszczamy na górze tortu. Następnie dekorujemy boki tortu ostatnią częścią pozostałego kremu z dodatkiem zielnego barwnika lub jakiegokolwiek który wam odpowiada. 
Dekorujemy po przez użycie rękawa  cukierniczego oraz końcówki o kształcie gwiazdy.



Rysujemy szablon liścia. Wycinamy z zielonego lukru.
Nadajemy kształt liścia po przez naciskanie brzegów liścia dowolnym patyczkiem, następnie odrysowanie żyłek liści po środku. 


Z białego lukru tworzymy 2 kuleczki owalne. Z zielonego z 2 kółek tworzymy placki, które delikatnie umieszczamy na białych kulkach tak powstaną nam oczy z powiekami. Na koniec małe czarne kuleczki umieszczamy na środku oczu. dodatkowo czerwony okrągły nosek oraz zielone usta.





Papieros wykonany z białego lukru z naniesionymi kropkami (marker cukierniczy o kolorze brązowym). Końcówka papierosa (jointa) zakończona brązowym lukrem.
Naniosłam troszkę zielonego koloru pędzelkiem, by nadać mu odcieni.

Tak wykonany liść przenieść delikatnie na wierzch tortu.




To zdjęcie słabszej jakości wykonane komórką;)















;)


11 komentarzy:

  1. Powala wyglądem i żartem

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł na wesoły torcik.
    Pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahahaahh cudowny jest ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny tort ale powiem szczerze, że na inną niespodzianke liczylam ;-P

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, tort jest piękny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W opisie, na moje oko, wkradł się błąd. Barwy Jamajki (przynajmniej jeśli masz na myśli jej flagę) to zielony, żółty i czarny :)


    Tort piknie zdobiony. Nie lubię zjadać słodyczy, a ten aż kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, dziękuję...hmmm zapraszam na kawałeczek ;)

      Usuń
  8. a skąd wziąć biały i inne kolory lukru ? Pomysł świetny i pięknie wygląda ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do dekoracji użyłam bitą śmietanę a nie lukier. Lukier czy bitą śmietanę najlepiej barwić barwnikami w proszku lub w żelu. Można je dostać je w internecie. Nie polecam barwników w płynie.

      Usuń
  9. Liść jest zrobiony z lukru zielonego lury gdzie mozna go dostac i wgl gdzie mozna dostac lukier nawet bialy? bo zabarwic mozna samemu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails