Lazania jedno z moich ulubionych dań z makaronem...Przepis podaję na życzenie Małgorzaty Ż. a właściwie jej siostry;) Często przygotowywałam tą makaronową zapiekankę, jednak nigdy nie miałam okazji zrobić zdjęć.
Moja lazania składa się z płatów makaronu, farsz z mięsa mielonego wołowego z pomidorami oraz białego sosu beszamelowego zapieczonego na koniec z serem.
- 12 płatów makaronu
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 2 małe papryczki pokrojone w kostkę
- 1 puszka pomidorów (lub lepiej użyć świeże pomidory, około 10)
- 150g przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone lub wyciśnięte praską
- sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku
Płaty makaronu wykładamy na blaszce lub tacy, zalewamy gorącą wody. Dzięki temu makaron będzie miększy i nie będzie trzeba piec lazanii bardzo długo.
Mięso wołowe wkładamy do garnka, dolewamy szklankę wody gotujemy wszystko razem, należy na bieżąco mieszać i pozbyć się ewentualnych grudek. Gdy mięso się ugotuje dodać pozostałe składniki.
Gotować do momentu gdy ilość wody się zredukuje. Doprawić według smaku.
Sos biały beszamelowy:
- 4 łyżki mąki
- 1 drobno pokrojona cebulka
- 4 łyżki masła
- około 2,5 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo ser koło 300g
Masło rozpuścić w garnku wraz cebulką, którą należy lekko podsmażyć, następnie dodajemy stopniowo mąkę, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie gdy mąka jest podsmażona należy dolewać stopniowo mleko, najlepiej ciepłe, ciągle energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Konsystencja sosu powinna być jak gęsta śmietana.
Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach 23x31 cm, wysmarować masłem. Na spód wyłożyć troszkę sosu z farszu mięsnego, następnie na niego wyłożyć 3 płaty makaronu, na to sos beszamelowy, później farsz mięsny a na farsz mięsny troszkę startego na tarce sera.
I tak powtarzać aż do zapełnienia naczynia, kończąc na makaronie, na nim sos beszamelowy. Tak przygotowaną lasagne piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie posypać dużą ilością sera, piec kolejne 15 minut.
Podawać z sałatką lub chlebkiem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)