Przedstawiam Wam torcik wykonany na komunię świętą Dominiki. Torcik składa się z dwóch pięter, waniliowego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną oraz musem ze świeżych truskawek. Udekorowany został lukrem plastycznym.
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotować prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35cm. Wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tylko same dno papieru masłem lub smalcem. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 160 stopni.
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Przesiać mąki przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (można użyć mikser na wolnych obrotach).
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Przepis pochodzi ze zbiorów Dorotus, moje wypieki. Na razie na nim się nie zawiodłam. Przepis na biszkopt idealny gdyż, po upieczeniu po przez rzucenie biszkoptem o podłogę, jest on równy a zbędne pęcherzyki powietrza uciekają. Polecam;)
Z prostokątnego biszkoptu wycinam kwadrat z szerokości tj. 25cm. Z pozostałej części (z kawałków) tworzę kolejny kwadrat na górną część tortu.
Składniki na krem:
- 4 x500ml śmietanki 36% (w uk whipping cream)
- 6 opakowań śmietan fixu(w uk nie trzeba konsystencja śmietany jest bardziej stabilna niż w Polsce)
- cukier puder około 250g lub w uznania
- 1 olejek o smaku śmietankowym lub wanilinowym
- dodatkowo około 1,5 szklanki przegotowanej wody z rozpuszczonym cukrem wanilinowym do nasączenia biszkoptu
Składniki na mus truskawkowy:
- 400g świeżych truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki żelatyny rozpuszczone 8 łyżkach gorącej wody.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować. Dodać cukier oraz schodzoną ale nie twardą żelatynę.
Przekładanie tortu, najpierw należy zacząć od większego biszkoptu, nasączyć go delikatne pączem, przełożyć bitą śmietaną a na wierzch wyłożyć cieniutką warstwę truskawek. To samo należy robić z pozostałymi warstwami. Jeśli dekoracja tortu ma być wyłącznie z lukru plastycznego nie należy smarować boków tortu bitą śmietaną, gdyż będzie on rozpuszczał lukier. Najlepiej wtedy "zabezpieczyć" tort przed nałożeniem masy plastycznej, pokryć go masą maślaną (250g miękkiego masła i 150g cukru ubitego na śnieżnobiałą masę z odrobinką olejku waniliowego).
Dekoracja:
- około 1kg białego lukru plastycznego
- barwniki
Najpierw rozwałkowałam masę na grubość około 3mm, pokryłam nim tort, zaczynałam formować najpierw górny biszkopt powoli, dociskając boki do tortu, następnie robiłam to samo z kolejną warstwą. Odstające kawałki odciąć i z nich tworzyć koleje dekoracje.
Biblia to prostokąt, a następnie okładka z rozwałkowanego lukru plastycznego. Pod górną część okładki z lukru podłożyłam kawałek tekturki, by okładka była prosta. Dlatego najlepiej jest zrobić biblię dzień wcześniej.
Pozostałe dekoracje jest najlepiej robić od razu po nałożeniu lukry plastycznego na biszkopt, gdyż ładniej będą przylegały do tortu.
Winogrona to uformowane kuleczki z fioletowego lukru plastycznego, obsypane delikatnie fioletowym pudrem.
Liście wycięte z zielonego lukru plastycznego, obsyane delikatnie zielonym pudrem.
Bułeczka u formowana z żółtego lukru plastycznego, spryskana złotym sprayem.
Kłosy uformowane z żółtej masy plastycznej,ponacinane nożyczkami.
Dodatkowo:
Radzę bardziej używać dobrej jakości barwniki zwłaszcza w żelu lub proszku, w płynie kolor nie jest aż tak intensywny.
Za każdym razem staram się coś więcej zrobić, ale jak widać sama nadal uczę się robić takie torty;)
Tort godny podziwu, brawo.W jaki sposob przechowywac taki tort dzien wczesniej przygotowany,ponoc torty z fondant masa nie mozna wsadzac do lodowki z uwagi na wilgoc?
OdpowiedzUsuńpzdr Bogna
Dziękuję.;) Najlepiej przechowywać w chłodniejszym pomieszczeniu, ale nie w wilgotnym i nie w lodówce, bo tak jak mówisz masa plastyczna z lukru popłynie. Jeśli jest robiony dzień wcześniej, może być z bitą śmietaną. Tak niestety musi być być krem maślany lub krem czekoladowy ganache.
Usuń