2012/06/05

Tort Doniczka z Różami

Zdjęcie tortu dodałam już dawno, jednakże nie mogłam dodać wpisu przez nawał pracy a także urlop. Teraz po półtora miesięcznej przerwie w końcu dodaję wpisy;)   Torcik Doniczka to biszkopt waniliowy nasączony sokiem z truskawek, przełożony maślanym kremem oraz dżemem truskawkowym. Oblany polewą czekoladową i udekorowany różami z marcepanu.








Składniki na biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotować 2 okrągłe blaszki o średnicy 20cm. Wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tylko same dno papieru masłem lub smalcem. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 160 stopni.
 Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiać mąki przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (można użyć mikser na wolnych obrotach).


Masę oddzielić na pół i przelać do przygotowanych form. Piec w temperaturze  170 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.




Krem maślany: 
  • kostka miękkiego masła
  • 540g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka oleju wanilinowego

Masło ubić z połową ilości cukru pudru na puszystą masę, następnie dodać pozostałą część cukru, olejek oraz mleko...do uzyskania lekkiej puszystej masy.
Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy

Upieczone biszkopty połączyć. Przyciąć zwłaszcza przy dolnej części biszkoptu, tak by powstał kształt doniczki.
Przełożyć jedną warstwę biszkoptu kremem maślanym, a kolejną dżemem truskawkowym. Tak samo powtarzać z kolejnymi warstwami. Dodatkowo można nasączyć biszkopt chłodną przegotowaną wodą z cukrem waniliowym. 
Boki ciasta również posmarować kremem maślanym.



Polewa czekoladowa:
  • 12 łyżek słodkiej śmietany
  • 12 łyżek miękkiego masła
  • 12 łyżek kakao
  • 12 łyżek cukru
Wszystkie składni umieścić w rondelku i na małym ogniu gotować do momentu aż cukier się rozpuści. Lekko ostudzić a następnie jak polewa jest jeszcze lekko ciepła oblać nią cały tort. 




Następnie utworzyć dekorację z marcepanu lub lukru plastycznego.  Wykonałam róże w różnych kolorach. Wykonanie róż krok po kroku znajdziecie u mnie na blogu tutaj: Tęczowy Tort z Różami



Dodatkowo wykonałam listki, a róże lekko spryskałam złotym sprayem by były lekko błyszczące.









Pozdrawiam ;)

1 komentarz:

  1. Piękny , piękny! Ten Twój torcik ,podziwiam i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails