2012/04/14

Tarta Migdałowa z Jabłkami - Bramley Apple and Frangipane Tart

Pyszna tarta z migdałami oraz kwaśnymi jabłkami. Tarta upieczona w cieście francuskim, choć następnym razem użyłabym kruche ciasto. Konsystencja tarty bardzo soczysta i wilgotna, dzięki  zmielonym migdałom, jajku, maśle oraz kwaśnym jabłkom. W smaku i konsystencji bardziej przypominała mi sernik niżeli tartę ;) Bardzo smaczna, naprawdę godna polecenia!!! ;)
Przepis znaleziony tutaj: Bramleyapples.co.uk





Składniki na tartę:
  • około 300g ciasta francuskiego
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru drobnego
  • 2 ubite jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200g obranych i zmielonych migdałów
  • 500g kwaśnych jabłek (4 duże jabłka)
  •  sok z jednej cytryny
 Rozgrzać piekarnik na temperaturę 180 stopni. Rozwałkować ciasto francuskie na wielkość okrągłej formy do tarty (23cm). Grubość ciasta powinna wynosić około 4 mm.

Wkładamy rozwałkowane ciasto do formy dociskamy dokładnie boki formy i wtedy odcinamy nożem wystające kawałki ciasta z formy. 

Następnie na ciasto wkładamy folie aluminiową, a na nią wysypujemy pszenicę, dzięki czemu ciasto nie będzie się podnosić podczas pieczenia i zachowa swój kształt. Piec pół godziny, a po pół godziny zdjąć folie aluminiową z ziarnami, piec kolejne 10 minut. Zawinąć ziarna w folię i zachować na kolejny raz, pieczenia tarty.

 

 

W czasie pieczenia tarty możemy przygotować farsz.

 

Ubić masło z cukrem, aż konsystencja będzie kremowa a cukier nie wyczuwalny, dodać całe jajka i dalej ubijać. Na sam koniec wymieszać mąkę ze zmielonymi migdałami i dodać do ubitej masy maślano-jajecznej. Tak przygotowaną masę migdałową przełożyć do upieczonej formy z ciasta francuskiego.

 


 Jabłka obrać i pokroić na grubsze plastry, skropić z sokiem z cytryny. Wyłożyć na masę migdałową. Piec około 40 minut, aż jabłka będą lekko zarumienione. Po upieczeniu tartę można ewentualnie posmarować za pomocą pędzla rozpuszczonym miodem lub dżemem morelowym (około 4 łyżki rozpuszczone w mikrofali), dzięki czemu tarta będzie błyszcząca.



Tartę można jeść na ciepło lub zimno wraz z ubitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

A tu przepis na kruche ciasto, jeśli ktoś woli z kruchym ciastem:
Tarta z Jabłkami i Morelami

4 komentarze:

  1. zazdroszczę tak udanego wypieku !
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarty z jablkami naleza do moich ulubionych. Twoja wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepięknie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ?ubic jablka z cukrem????? ? a poza tym super przepisy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails