Pyszna tarta z migdałami oraz kwaśnymi jabłkami. Tarta upieczona w cieście francuskim, choć następnym razem użyłabym kruche ciasto. Konsystencja tarty bardzo soczysta i wilgotna, dzięki zmielonym migdałom, jajku, maśle oraz kwaśnym jabłkom. W smaku i konsystencji bardziej przypominała mi sernik niżeli tartę ;) Bardzo smaczna, naprawdę godna polecenia!!! ;)
Przepis znaleziony tutaj: Bramleyapples.co.uk
Składniki na tartę:
Przepis znaleziony tutaj: Bramleyapples.co.uk
Składniki na tartę:
- około 300g ciasta francuskiego
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru drobnego
- 2 ubite jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200g obranych i zmielonych migdałów
- 500g kwaśnych jabłek (4 duże jabłka)
- sok z jednej cytryny
Rozgrzać piekarnik na temperaturę 180 stopni. Rozwałkować ciasto francuskie na wielkość okrągłej formy do tarty (23cm). Grubość ciasta
powinna wynosić około 4 mm.
Wkładamy rozwałkowane ciasto do formy dociskamy dokładnie boki formy i wtedy odcinamy nożem wystające kawałki ciasta z formy.
Następnie na ciasto wkładamy folie aluminiową, a na nią wysypujemy pszenicę, dzięki czemu ciasto nie będzie się podnosić podczas pieczenia i zachowa swój kształt. Piec pół godziny, a po pół godziny zdjąć folie aluminiową z ziarnami, piec kolejne 10 minut. Zawinąć ziarna w folię i zachować na kolejny raz, pieczenia tarty.
W czasie pieczenia tarty możemy przygotować farsz.
Ubić masło z cukrem, aż konsystencja będzie kremowa a cukier nie wyczuwalny, dodać całe jajka i dalej ubijać. Na sam koniec wymieszać mąkę ze zmielonymi migdałami i dodać do ubitej masy maślano-jajecznej. Tak przygotowaną masę migdałową przełożyć do upieczonej formy z ciasta francuskiego.
Tartę można jeść na ciepło lub zimno wraz z ubitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
zazdroszczę tak udanego wypieku !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Tarty z jablkami naleza do moich ulubionych. Twoja wyglada bosko!
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie i przepysznie :)
OdpowiedzUsuń?ubic jablka z cukrem????? ? a poza tym super przepisy pozdrawiam
OdpowiedzUsuń