Tą pyszną i niepowtarzalną szarlotkę miałam okazję spróbować u koleżanki Bożeny....jej smak a raczej kolejne jej warstwy pochłaniałam w mgnieniu oka. Troszkę przepis zmodyfikowałam, po przez dodanie sopelków z bezy. Cudowna składająca się z kruchego a zarazem delikatnego ciasta na którym to znajdują się cienkie plastry lekko kwaśnych jabłek, oproszone cynamonem oraz cukrem i udekorowane sopelkami kruchej a w środku lekko ciągnącej bezy.
Składniki na wykonanie Ciasta kruchego:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej kwaśnej)
Wszystkie składniki razem zagnieść(oprócz jabłek i cytryny). Wstawić na pół godziny do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Następnie rozwałkować schłodzone ciasto. Widelcem porobić dziurki widelcem.
Składniki na farsz jabłkowo - cynamonowy:
- sok z jednej cytryny
- 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w plastry) najlepiej lekko kwaśnych
- 20 łyżek cukru
- 1 opakowanie cynamonu
Przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki temu nie będą ciemnieć. Dodać cukier. Wyłożyć na ciasto kruche.
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 250g cukru pudru
- łyka maki ziemniaczanej
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, dalej dobrze ubijać aż beza będzie gęsta.Przygotowaną bezę wykładać na jabłka za pomocą szprycy cukierniczej lub łyżka tworząc dowolne wzorki. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika 150 stopni.
Piec 1,5 godziny w temperaturze 120 stopni.
Jeśli chcecie by beza była bardziej chrupka i nadal biała należy ją piec w temperaturze 100stopni i 2 godziny.
Piekłam podwójną porcję od razu na dużej blaszce. Bardzo szybko zniknęła ze stołu.
cudownie się prezentuje-zjadłabym z chęcią.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje w tej bezowej koronie :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda taka szarlotka z bezową pianką :)
OdpowiedzUsuńPrześlicznie się prezentuje ta szarlotka! Jestem pewna, że jest także przepyszna. :)
OdpowiedzUsuńjest rzeczywiście niepowtarzalna.
OdpowiedzUsuń