2011/01/20

Tort (Ciasto) Czekoladowo - Orzechowe, Chocolate & Pecan Gateau


A dzisiejszy torcik (ciasto) przygotowałam tym razem dla siebie z okazji urodzin....tych ostatnich "20stych";) Pyszny, intensywnie czekoladowy z nutką orzechową, a co się z tym wiąże z dużą ilością witamin. Kaloryczny a zarazem zdrowy ze względu na ilość kakao oraz orzechów. Tort składa się z 3 warstw czekoladowego biszkoptu, przełożony kremem budyniowym ze zmielonymi orzechami włoskim...oblany ogromną ilością polewy czekoladowej.... Nie jestem zwolenniczką czekoladowych tortów, ale ten naprawdę mnie urzekł...i nie tylko mnie, moich gości również;)





Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć pergaminem (tylko spód) a następnie wysmarować też spód delikatnie olejem. Nie smarować boków tortownicy. Piekarnik nagrzać na temperaturę 175 stopni. 

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodać żółtka. Maki przesiać przez sito razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Wsypać do masy jajecznej, dobrze i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej tortownicy. 



Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt w piekarniku na 10 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostudzić całkowicie, następnie wyjąć z formy i oderwać pergamin. Podzielić na 3 równe blaty.




Składniki na Krem Budyniowo-Orzechowy: 

  • 200g orzechów włoskich zmielonych*
  • 2 małe budynie waniliowe 
  • 3 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1/2 kostki miękkiego masła

Proszek budyniowy wymieszać z cukrem oraz 10 łyżkami mleka. Pozostałą część mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń, gotować aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty) Odstawić do ostudzenia.

Masło utrzeć na puszystą masę, następnie małymi porcjami dodawać chłodny budyń oraz zmielone orzechy. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać.

* odradzam dodanie innych orzechów, przynajmniej laskowych. Ostatnio w listopadzie 2011, moja siostra próbowała ich użyć, niestety się nie sprawdziły a sam krem smakował bardzo "dziwnie".


Dodatkowo delikatnie nasączyć każdą warstwę biszkoptu( pół szklanki zimnej przegotowanej wody z pół łyżeczki olejku waniliowego)

Krem podzielić na 2 części i przełożyć nim przygotowane wcześniej blaty czekoladowe.




Składniki na polewę czekoladową:


  • 2 gotowe polewy czekoladowe lub przygotujcie swoją własną


  • 12 łyżek słodkiej śmietany
  • 12 łyżek miękkiego masła
  • 12 łyżek kakao
  • 12 łyżek cukru
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści, ale nie gotować. Sprawdzić organoleptyczne. Lekko ostudzić a następnie jak polewa jest jeszcze lekko ciepła oblać nią cały tort.


Dekoracja:
  • 100g ładnych połówek orzechów włoskich
Jak jeszcze masa jest ciepła umieścić orzechy na torcie.
Tak przygotowany tort przechowywać w lodówce.



Najlepszy na drugi dzień...o ile wytrzymacie by go nie zjeść;)


11 komentarzy:

  1. pychota! Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez piekny torcik! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały blog, a Twój Tort wygląda mega pysznie, zjadłabym teraz ten kawałek do swojej kawki .... Pozdrawiam :) www.mojeciacho.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszny tort i prezentuje sie cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort jest po prostu fantastyczny...nie mam za bardzo teraz okazji, żeby sobie upiec takie cudo, ale ochotę - olbrzymią!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiego masła użyłaś do masy? Masła roślinnego czy takiego w kostce? Zrobiłam wczoraj na spróbowanie, dałam masło roślinne i trochę rzadka jest ta masa nawet na drugi dzień :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy: zawsze używam do wszelakiego rodzaju kremów z masłem - wyłącznie masło prawdziwe masło w kostce, żadnego masła roślinnego czy margaryny. Po pierwsze później masa jest rzadka tak jak napisałaś i zawsze pozostaje wyczuwalny smak margaryny....

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzieki za odpowiedź. Skonsumowałam torcik. Dobry ale odczuwam mała goryczke w masie. Jak ja zniwelowac? Dac mniej orzechow? Masa bardzo orzechowa wyszla i jak dla meza za malo slodka. Ten wlasciwy tort bede robic dzis wieczorem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy: Mała gorycz? hmmmm...A czy orzechy były dobre jakościowo? Można również zmniejszyć ilość orzechów. Czasami również dodaję sok z połówki cytryny do mas budyniowych wtedy masa jest bardziej rześka i nie jest mdła. Możesz również dodać więcej cukru, to według uznania, ja jednak wolałam mniej gdyż polewa czekoladowa, która pokrywa ciasto jest bardzo słodka. Chyba że używasz masę do innego ciasta? Cieszę się że mogłam pomóc;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails