2010/11/30

Krokiety z Kapustą i Grzybami - Stuffed Creps with Sourcrout & Wild Mushrooms

Krokiety uwielbiam je czy to z mięsem czy jak te dzisiejsze z kiszoną kapustą (za którą nie przepadam a w krokietach uwielbiam:)) oraz suszonymi grzybami i cebulka...danie tradycyjne i wszystkim doskonale znane... Doskonały pomysł na obiad czy domowe przyjęcie...




Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka

  • 300g mąki pszennej

  • 1 łyżka pieprzu białego mielonego

  • około 1,5 szklanki mleka

  • szczypta soli

  • 0,5 szklanki oleju

 

Wszystkie składniki (bez oleju) umieścić w misce lub garnku, dokładnie wymieszać mikserem.

Konsystencja ciasta powinna być rzadka. Na sam koniec dodać olej i wymieszać, dzięki czemu naleśniki nie będą przywierały do patelni.

Wylewać po nalewce ciasta naleśnikowego na średniej wielkości patelnię. Smażyć z każdej strony. 



Składniki na farsz:
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 200g suszonych grzybów
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby przepłukać w gorącej wodzie pod durszlakiem. Następnie przełożyć do średniej wielkości garnka zalać gorącą wodą i gotować około godziny. Odcedzić i ostudzić. Kapustę kiszoną odcisnąć od soku. Przełożyć do średniej wielkości garnka, zalać gorącą wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w paski. Podsmażyć na patelni z olejem. Lekko posolić dzięki temu cebula nie będzie wydzielać aż tylu olejków eterycznych.Ostudzić.
Tak przygotowane grzyby, kapustę kiszoną oraz cebulę zmielić przez maszynkę. Podsmażyć na patelni z drobną ilością oleju, doprawić solą i pieprzem.



Każdy naleśnik smarować z dowolną ilością farszu. Jak kto lubi;)

Zawijać,założyć na 2 cm prawy i lewy bok na farsz, następnie zawijać w rulonik.

Panierka nr 1:

  • bułka tarta

  • około 4 jajek

  • szczypta pieprzu i soli

Jajka roztrzepać widelcem w miseczce, doprawić solą i pieprzem. W drugiej miseczce umieścić bułkę tartą.



Zawinięte już krokiety maczać najpierw w jaku a potem w bułce tartej. Od razu kłaść na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju. Smażyć do zarumienienia z każdej strony, nie na dużym ogniu, bo inaczej bułka tarta będzie się szybko paliła.

 

 

 A jeśli wolicie możecie użyć innej panierki. Według mnie on jest lepsza, gdyż lepiej trzyma się krokietów. Taką samą przedstawiłam już wcześniej jak wykonać Devolay.

 

Panierka nr 2

  • bułka tarta do obtoczenia

  • 200 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szklanka wody (250 ml około)

  • troszkę maki do obtoczenia


W misce mąkę zmiksować razem z wodą i proszkiem do pieczenia. Konsystencja powinna być jak na ciasto naleśnikowe.Na koniec dodać troszkę soli i pieprzu. Bułkę tartą wsypać do drugiej miseczki. i podobnie najpierw zanurzać zawinięte krokiety w przygotowanym cieście do panierki a następnie bułce tartej.




Podawać gorące najlepiej z czerwonym lub grzybowym barszczem.


Smacznego....

6 komentarzy:

  1. Jakie piękne rumiane zawijaski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam , ale zawsze naleśniki za grube mi wyjdą , a przy zawijaniu pękają.

    OdpowiedzUsuń
  3. to ostatnie zdjęcie takie apetyczne. krokiety zawsze mi się kojarzą z zimą i imprezami rodzinnymi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie wyglądają! lubię je z sosem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale slicznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails