Krokiety uwielbiam je czy to z mięsem czy jak te dzisiejsze z kiszoną kapustą (za którą nie przepadam a w krokietach uwielbiam:)) oraz suszonymi grzybami i cebulka...danie tradycyjne i wszystkim doskonale znane... Doskonały pomysł na obiad czy domowe przyjęcie...
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jajka
300g mąki pszennej
1 łyżka pieprzu białego mielonego
około 1,5 szklanki mleka
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
Wszystkie składniki (bez oleju) umieścić w misce lub garnku, dokładnie wymieszać mikserem.
Konsystencja ciasta powinna być rzadka. Na sam koniec dodać olej i wymieszać, dzięki czemu naleśniki nie będą przywierały do patelni.
Wylewać po nalewce ciasta naleśnikowego na średniej wielkości patelnię. Smażyć z każdej strony.
Składniki na farsz:
- 2 średnie cebule
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 200g suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
Grzyby przepłukać w gorącej wodzie pod durszlakiem. Następnie przełożyć do średniej wielkości garnka zalać gorącą wodą i gotować około godziny. Odcedzić i ostudzić. Kapustę kiszoną odcisnąć od soku. Przełożyć do średniej wielkości garnka, zalać gorącą wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w paski. Podsmażyć na patelni z olejem. Lekko posolić dzięki temu cebula nie będzie wydzielać aż tylu olejków eterycznych.Ostudzić.
Tak przygotowane grzyby, kapustę kiszoną oraz cebulę zmielić przez maszynkę. Podsmażyć na patelni z drobną ilością oleju, doprawić solą i pieprzem.
Każdy naleśnik smarować z dowolną ilością farszu. Jak kto lubi;)
Zawijać,założyć na 2 cm prawy i lewy bok na farsz, następnie zawijać w rulonik.
Panierka nr 1:
bułka tarta
około 4 jajek
szczypta pieprzu i soli
Jajka roztrzepać widelcem w miseczce, doprawić solą i pieprzem. W drugiej miseczce umieścić bułkę tartą.
Zawinięte już krokiety maczać najpierw w jaku a potem w bułce tartej. Od razu kłaść na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju. Smażyć do zarumienienia z każdej strony, nie na dużym ogniu, bo inaczej bułka tarta będzie się szybko paliła.
A jeśli wolicie możecie użyć innej panierki. Według mnie on jest lepsza, gdyż lepiej trzyma się krokietów. Taką samą przedstawiłam już wcześniej jak wykonać Devolay.
Panierka nr 2
bułka tarta do obtoczenia
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka wody (250 ml około)
troszkę maki do obtoczenia
W misce mąkę zmiksować razem z wodą i proszkiem do pieczenia. Konsystencja powinna być jak na ciasto naleśnikowe.Na koniec dodać troszkę soli i pieprzu. Bułkę tartą wsypać do drugiej miseczki. i podobnie najpierw zanurzać zawinięte krokiety w przygotowanym cieście do panierki a następnie bułce tartej.
Podawać gorące najlepiej z czerwonym lub grzybowym barszczem.
Smacznego....
Jakie piękne rumiane zawijaski :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam , ale zawsze naleśniki za grube mi wyjdą , a przy zawijaniu pękają.
OdpowiedzUsuńto ostatnie zdjęcie takie apetyczne. krokiety zawsze mi się kojarzą z zimą i imprezami rodzinnymi;)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają! lubię je z sosem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńale slicznie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuń