2010/09/16

Knedle z Mięsem - Potato Dumplings with Meat


Lubicie knedle...?Ja je uwielbiam....czy to z owocami czy z mięsem....każda wersja jest dla mnie przepyszna. Moje knedle wykonane są z ziemniaczków i nadziewane farszem z gotowanej karkówki, smażonej cebuli i boczku...doprawione solą i pieprzem.  Mimo, że po ugotowaniu można je jeść od razu to ja i tak zawsze czekam aż lekko ostygną i wtedy, kroję je na pół i podsmażam na patelni...serwuje z podsmażoną cebulką z kiełbaską lub boczkiem....Dla mnie wtedy smakują najlepiej. Niezdrowo...ale co mi tam;)

 


 

 

Składniki na ciasto do knedli około 10 porcji:

1,5kg ugotowanych ziemniaków

3szklanki mąki (albo i trochę więcej jeśli ziemniaki są bardziej wilgotne)

2 jajka

sól

olej

Ziemniaki ugotować w wodzie z łyżką soli, dobrze odcedzić i lekko przestudzić, następnie zmielić na maszynce. Gdy są chłodne dodać jajka i mąkę. Wszystko razem dobrze zagnieść aż konsystencja ciasta będzie sprężysta nie klejąca się, można dodać troszkę więcej mąki, wszystko zależy od tego jak bardzo wilgotne są ziemniaki.


Składniki na farsz do knedli z mięsem:

400g karkówki wieprzowej (może być jakiekolwiek inne mięso ważne by nie byłoby za chude, równie dobrze można użyć mięso z kurczaka).

300g boczku wędzonego

2 duże cebule

Karkówkę pogotować przez godzinę na średnim ogniu w garnku z wodą, aż będzie miękka. Ostudzić. Boczek wędzony pokroić w paseczki i usmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki i również podsmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.

Gdy wszystkie składniki ostygną zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. (Jeśli nie posiadacie maszynki to najlepiej wszystkie składniki drobno pokroić). Wymieszać razem doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz najlepiej dobrze schłodzić przed formowaniem knedli (np. pół godziny w zamrażarce).



 

 

Ciasto z knedli formować w wałek i wycinać z niego plastry o grubości 3 - 4 cm. Każdy z nich rozpłaszczyć delikatnie w dłoniach następnie mała łyżeczką nakładać kule farszu. Zawijać w następujący sposób poniżej.Aż powstanie nam kuleczka.



 

 

W dużym garnku zagotować wodę z łyżka soli i 4 łyżkami oleju, dzięki temu knedle nie będą się sklejały. Wrzucać do wody knedle dopiero gdy woda będzie się gotowała. Gotować około 6 -8 minut od kiedy knedle wypłyną na wierzch.

 

Tak podane knedle zazwyczaj serwuję z podsmażoną cebulką z boczkiem lub kiełbaską i do tego do popicia barszcz czerwony;)

Mniam.....ale to było dobre




1 komentarz:

  1. kacikslodkosci


    Szpinak….hmmm brzmi bardzo interesująco…;) Może kiedyś się skusze;)
    Szpinak....hmmm brzmi bardzo interesująco...;) Może kiedyś się skusze;)


    inna wersja niz zwykle – ciekawa. Zainspirowalo mnie do zrobienia warzywnych – jakby tak napchac szpinaku? :)


    od razu zapisałam i zrobię z pewnością, za nadzianymi owocami nie przepadam, ale te zapowiadają się cudownie :)
    magda.kasperczyk@gmail.com
    Magda K.
    http://fantazjemagdyk.blogspot.com/


    podoba mi się! zrobię sobie kiedyś takie :)
    justmydelicious@gmail.com
    Paula
    http://justmydelicious.blogspot.com/


    i ja należę do wielbicieli knedli. najbardziej z owocami. a z mięsem to koniecznie zrobione przez Mamę:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails