Tarta z Jabłkami i Morelami – Apple & Apricot Tart
Przedstawiam
Wam przepis na Tartę z jabłkami i morelami. Przepis znalazłam w książce
Marry Berry "Desserts", który zmodyfikowałam. Na tartę składa się
cienkie kruche ciasto, wypełnione nadzieniem jabłkowo-morelowym, na
którym to zapieczone są świeże jabłka...a do dekoracji użyłam
rozpuszczony dżem morelowy...
Składniki na kruche ciasto na blaszkę 23cm:
225g mąki pszennej
150g miękkiego masła
60g cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki razem wymieszać, jeśli ciasto nie będzie się
chciało skleić można dodawać stopniowo po łyżce wody (ale tylko kilka).
Okrągłą blaszkę nasmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć do
blaszki. Schować do lodówki do schłodzenia. Następnie przygotowujemy
składniki na nadzienie tarty.
Nadzienie jabłkowo - morelowe:
6 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych, jeśli nie mamy kwaśnych jabłek można dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny)
300g dżemu morelowego (najlepiej nisko słodzony)
3 łyżki soku z cytryny
Trzy jabłka obrać, usunąć ich środek, pokroić w drobną kostkę, a
następnie przełożyć do średniej wielkości garnka do którego dodać połowę
dżemu morelowego oraz 4 łyżki wody. Całość gotować co jakiś czas
mieszając do momentu aż jabłka będą miękkie. Delikatnie schłodzić a
następnie zmiksować blenderem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, bez
kawałków jabłka. ponownie powoli gotować, aż masa troszkę bardziej
zgęstnieje. odstawić. w tym samym czasie obrać pozostałe 3 jabłka,
wyciąć środki i pokroić na plastry o grubości 3mm. Skropić je sokiem z
cytryny, nie będą wtedy czarnieć.
Piekarnik rozgrzać na temperaturę 200 stopni.
Rada:
użyłam małe jabłka stąd nie są aż tak widoczne w tarcie, najlepiej użyć
duże jabłka, i kroić w grube plastry gdyż później lepiej się
prezentują, ale i lepiej jest wyczuwalnych ich smak.
Na schłodzone ciasto wyłożyć masę jabłkowo-morelową.
A na nią pokrojone w plastry świeżych jabłek wg uznania.
Piec w piekarniku przez około 45 minut do momentu aż jabłka będą miękkie i lekko zarumienione.
Następnie w małym garnuszku rozpuścić na małym ogniu pozostała
część dżemu morelowego. Posmarować upieczoną tartę rozpuszczonym dżemem
morelowym za pomocą pędzla.
Najlepiej schodzić przed podaniem.
Smacznego;)
!
OdpowiedzUsuńŚliczna:D!
olciaky@wp.pl
Ola;p
http://waniliowachmurka.blogspot.com
Paula
justmydelicious.blogspot.com/
wygląda przepysznie z tym dżemem!
justmydelicious@gmail.com
Paula
Pyszności!
Kaś
bakeandtaste.blogspot.com
kasiagosia15@interia.pl
89.74.107.120
15.09.2010 o 9:48 PM
pięknie wygląda! bardzo mi się podoba ułożenie jabłek i zalane dżemem morelowym
ps. mamy chyba takie same patery :)