2010/09/15

Tarta z Jabłkami i Morelami – Apple & Apricot Tart


Przedstawiam Wam przepis na Tartę z jabłkami i morelami. Przepis znalazłam w książce Marry Berry  "Desserts", który zmodyfikowałam. Na tartę składa się cienkie kruche ciasto, wypełnione nadzieniem jabłkowo-morelowym, na którym to zapieczone są świeże jabłka...a do dekoracji użyłam rozpuszczony dżem morelowy...



 

 

Składniki na kruche ciasto na blaszkę 23cm:

225g mąki pszennej

150g miękkiego masła

60g cukru

szczypta soli

 

 


 

 

Wszystkie składniki razem wymieszać, jeśli ciasto nie będzie się chciało skleić można dodawać stopniowo po łyżce wody (ale tylko kilka). Okrągłą blaszkę nasmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować  i przełożyć do blaszki. Schować do lodówki do schłodzenia. Następnie przygotowujemy składniki na nadzienie tarty.

 

 

Nadzienie jabłkowo - morelowe:

6 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych, jeśli nie mamy kwaśnych jabłek można dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny)

300g dżemu morelowego (najlepiej nisko słodzony)

3 łyżki soku z cytryny

 

 


 

 

Trzy jabłka obrać, usunąć ich środek, pokroić w drobną kostkę, a następnie przełożyć do średniej wielkości garnka do którego dodać połowę dżemu morelowego oraz 4 łyżki wody. Całość gotować co jakiś czas mieszając do momentu aż jabłka będą miękkie. Delikatnie schłodzić a następnie zmiksować blenderem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, bez kawałków jabłka. ponownie powoli gotować, aż masa troszkę bardziej zgęstnieje. odstawić. w tym samym czasie obrać pozostałe 3 jabłka, wyciąć środki i pokroić na plastry o grubości 3mm. Skropić je sokiem z cytryny, nie będą wtedy czarnieć. 

 

Piekarnik rozgrzać na temperaturę 200 stopni.


Rada: użyłam małe jabłka stąd nie są aż tak widoczne w tarcie, najlepiej użyć duże jabłka, i kroić w grube plastry gdyż później lepiej się prezentują, ale i lepiej jest wyczuwalnych ich smak.


Na schłodzone ciasto wyłożyć masę jabłkowo-morelową. 

 

 


 

 

A na nią pokrojone w plastry świeżych jabłek wg uznania.

 

 


 

 

Piec w piekarniku przez około 45 minut do momentu aż jabłka będą miękkie i lekko zarumienione.

 

 

Następnie w małym garnuszku rozpuścić na małym ogniu pozostała część dżemu morelowego.  Posmarować upieczoną tartę rozpuszczonym dżemem morelowym za pomocą pędzla.

 

 


 

 

Najlepiej schodzić przed podaniem.





 

 

Smacznego;)


1 komentarz:

  1. !
    Śliczna:D!
    olciaky@wp.pl
    Ola;p
    http://waniliowachmurka.blogspot.com

    Paula
    justmydelicious.blogspot.com/



    wygląda przepysznie z tym dżemem!
    justmydelicious@gmail.com
    Paula
    Pyszności!

    Kaś
    bakeandtaste.blogspot.com
    kasiagosia15@interia.pl
    89.74.107.120
    15.09.2010 o 9:48 PM

    pięknie wygląda! bardzo mi się podoba ułożenie jabłek i zalane dżemem morelowym
    ps. mamy chyba takie same patery :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails