Danie pyszne, łatwe w przygotowaniu...i w dodatku jedno garnkowe;) (nie licząc ryżu). Moją wersję Strogonowa wykonałam z mięsa wieprzowego oraz świeżo zebranych w parku kozaków. O dziwo rosły przy palmie;) Cóż za niecodzienne zjawisko;)
Oryginalna wersja tej potrawy przygotowywana jest z mięsa wołowego oraz pieczarek i nie zawiera wina. Ja jednak lubię delikatny posmak czerwonego wina w Strogonowie....
Składniki na Boeuf Strogonow:
700g polędwicy wieprzowej (albo wołowej, mogą być nawet piersi z kurczaka)
500 grzybków lub pieczarek
2 duże cebule pokrojone w piórka
250ml śmietany słodkiej
500ml bulionu warzywnego lub grzybowego (pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 500ml gorącej wody, najlepiej użyć wodę z gotowanych grzybków, dzięki temu nasz Strogonow będzie bogatszy w smaku)
100g masła
sól i pieprz do smaku
50ml wina czerwonego wytrawnego
Grzybki obrać, pokroić w dużą kostkę, kilka razy wypłukać w wodzie. Tak umyte grzyby zalać wodą, lekko posolić dodać 3 łyżki soku cytrynowego(dzięki temu grzyby nie będą czarnieć). Grzybki gotować aż woda się zagotuje. Odcedzić (zachować wodę na bulion).
Mięso pokroić w 1 cm szerokości paski. Rozgrzać głęboką patelnię z masłem, dodać pokrojone mięso. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać podgotowane grzybki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażać aż cebula będzie miękka.
Następnie dodać mąkę, wymieszać, potem śmietankę oraz wino. A na sam koniec dodać przygotowany bulion.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgotować do momentu aż ilośc sosu się zredukuje.
Najlepiej serwować z ryżem, bądź makaronem. Ewentualnie podawać w wydrążonym kawałku bułki.
Kolorowy ryż prażony:
2 szklanki ryżu
4,5 szklanki wody (czasami troszkę więcej)
1 łyżka soli
1 marchewka pokojona w średniej wielkości kostkę
garść zielonej fasolki pokojonej na długość 1cm
kukurydza konserwowa (pół puszki
olej
Ryż wsypać do sita i dobrze opłukać pod gorącą bieżącą wodą.
Do średniej wielkości garnka wlać olej tak aby zakryło dno, dodać ryż i sól, prażyć w garnku mieszając przez około 10 minut, potem dodać marchewkę, fasolkę oraz kukurydzę, na sam koniec dodać wodę. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać co jakiś czas. Ryż powinien być gotowy w niecałe 20 minut.
Można użyć różne warzywa wg uznania.
A to już jeden z kozaczków znalezionych w parku w Irlandii Północnej. Jest ich tak wiele że już chyba zacznę robić przetwory z grzybków, bo tutejsi mieszkańcy nie fascynują się zbieraniem grzybów, a wręcz przeciwnie; boją się się ich zbierać, bo nie wiedzą które są jadalne a które nie. Jedynym jadalnym grzybem dla nich jest pieczarka z półki sklepowej;)
Smacznego;)
ślicznie to wszystko wygląda. ja do strogonowa lubię dodać kiszonego ogórka jeszcze, czasem i paprykę;)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym ryżu! A jeszcze dodatek grzybów bardziej moją miłość potęguje :)
OdpowiedzUsuńDanie w sam raz dla mojego mięsożernego Ł.
www.kuchcikowo.wordpress.com