2010/09/28

Boeuf Strogonow z Kolorowym Ryzem oraz Świeżo Zebrane Grzybki w Pobliskim Parku


Danie pyszne, łatwe w przygotowaniu...i w dodatku jedno garnkowe;) (nie licząc ryżu). Moją wersję Strogonowa wykonałam z mięsa wieprzowego oraz świeżo zebranych w parku kozaków. O dziwo rosły przy palmie;) Cóż za niecodzienne zjawisko;)
Oryginalna wersja tej potrawy przygotowywana jest z mięsa wołowego oraz pieczarek i nie zawiera wina. Ja jednak lubię delikatny posmak czerwonego wina w Strogonowie....



 Składniki na Boeuf Strogonow:
700g polędwicy wieprzowej (albo wołowej, mogą być nawet piersi z kurczaka)
500 grzybków lub pieczarek
2 duże cebule pokrojone w piórka
250ml śmietany słodkiej
500ml bulionu warzywnego lub grzybowego (pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 500ml gorącej wody, najlepiej użyć wodę z gotowanych grzybków, dzięki temu nasz Strogonow będzie bogatszy w smaku)
100g masła
sól i pieprz do smaku
50ml wina czerwonego wytrawnego

Grzybki obrać, pokroić w dużą kostkę, kilka razy wypłukać w wodzie. Tak umyte grzyby zalać wodą, lekko posolić dodać 3 łyżki  soku cytrynowego(dzięki temu grzyby nie będą czarnieć). Grzybki gotować aż woda się zagotuje. Odcedzić (zachować wodę na bulion).



Mięso pokroić w 1 cm szerokości paski.  Rozgrzać głęboką patelnię z masłem, dodać pokrojone mięso. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać podgotowane grzybki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażać aż cebula będzie miękka.




Następnie dodać mąkę, wymieszać, potem śmietankę oraz wino. A na sam koniec dodać przygotowany bulion.





 Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgotować do momentu aż ilośc sosu się zredukuje.

Najlepiej serwować z ryżem, bądź makaronem. Ewentualnie podawać w wydrążonym kawałku bułki.




Kolorowy ryż prażony:

2 szklanki ryżu

4,5 szklanki wody (czasami troszkę więcej)

1 łyżka soli

1 marchewka pokojona w średniej wielkości kostkę

garść zielonej fasolki pokojonej na długość 1cm

kukurydza konserwowa (pół puszki

olej



 

 

Ryż wsypać do sita i dobrze opłukać pod gorącą bieżącą wodą. 

 

 

 

 

Do średniej wielkości garnka wlać olej tak aby zakryło dno, dodać  ryż i sól, prażyć w garnku mieszając przez około 10 minut, potem dodać marchewkę, fasolkę oraz kukurydzę, na sam koniec dodać wodę. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać co jakiś czas. Ryż powinien być gotowy w niecałe 20 minut.

Można użyć różne warzywa wg uznania. 

 

 


A to już jeden z kozaczków znalezionych w parku w Irlandii Północnej. Jest ich tak wiele że już chyba zacznę robić przetwory z grzybków, bo tutejsi mieszkańcy nie fascynują się zbieraniem grzybów, a wręcz przeciwnie; boją się się ich zbierać, bo nie wiedzą które są jadalne a które nie. Jedynym jadalnym grzybem dla nich jest pieczarka z półki sklepowej;)

 

 



Smacznego;)






3 komentarze:

  1. ślicznie to wszystko wygląda. ja do strogonowa lubię dodać kiszonego ogórka jeszcze, czasem i paprykę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w tym ryżu! A jeszcze dodatek grzybów bardziej moją miłość potęguje :)
    Danie w sam raz dla mojego mięsożernego Ł.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails