Schab w Czerwonym Winie - Pork Chops in Rich Red Wine Sauce
Miałam
kilka plasterków schabu i nie miałam pojęcia co z nim zrobić...Kolejny
raz schabowe obsmażane w jajku i bułce...O nie!!! Tym razem padło na
plastry schabu w wytrawnym czerwonym winie z odrobiną śmietany dzięki
czemu powstaje delikatna burgundowa glazura...z delikatnym posmakiem
czosnku i miodu... Tak powstałe danie podałam z lekko uprażoną kaszą
jęczmienną...
Składniki na przygotowanie schabu:
8 plastrów schabu (grubość 1cm każdy)
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietany
8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Schaby
delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić z każdej strony solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej tak by zakrywał jej całą powierzchnię. Na tak
rozgrzany tłuszcz położyć plastry czosnku oraz wcześniej ubite i
doprawione schaby. Każdy z nich obsmażać 5 minut z każdej strony do
delikatnego zarumienienia.
Następnie wlać wino i nadal smażyć do momentu aż ilość wina zredukuje się o połowę (około 1ominut). Potem wlać śmietankę i miód.
Doprawić
sola i pieprzem jeśli trzeba. Podsmażać koleje 5 minut jeśli chcemy
uzyskać bardziej kremową wersję sosu lub troszkę dłużej jeśli chcemy
mieć wersję glazury jaką widać na zdjęciu.
Składniki na prażoną kaszę jęczmienną:
300g kaszy jęczmiennej
olej do smażenia
Kaszę
umieścić w durszlaku o małych oczkach ni płukać pod bieżącą gorącą
wodą. Kasza dzięki temu wypłucze się ze wszystkich nieczystości.
W
średniej wielkości garnku, wlać olej tak by zakrywał jego dno. Rozgrzać
a le następnie wsypać wypłukaną kasze, doprawić solą, mieszać co jakiś
czas i prażyć tak przez około 10minut. Następnie wlać 3krotność wody tj.
najlepiej umieścić kaszę w jakimś pojemniczku a potem tyle ile było
kaszy w pojemniku to trzeba wlać 3 takie same porcje wody. Gotować około
2o minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Kaszę
uformowałam na kształt kwadratu, użyłam przykrywki do jednego z
pojemników w których to przechowuję takie produkty jak ryż, kaszę czy
makaron.
karmel-itka.
OdpowiedzUsuńkarmel-itka.blogspot.com
ojej, ale rozkosz! mniam... ;] i jaki cudowny sposób na podanie ryżu! taki fajny bloczek. wspaniały, niesamowicie wykwintne danie. podane... zawodowo ;]
justmydelicious@gmail.com
91.196.215.2
12.09.2010 o 3:38 PM
smakowitości! wykwintnie wygląda :)
Wygląda świetnie, myslałam, że też tak wyjdzie, ale wyszła totalna klapa:( sos wyszedł kwaśny;(
OdpowiedzUsuńmoże wino było kwaśne?
Usuńmi wyszedl slodki, wino bylo wytrawne, jesc sie nie da
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego wyszło slodkie skoro to wytrawne wino...zmiejszyłam ilość wina w przepisie, bo widać nie każdemu smakuje az taka ilosc. czesto przygotowuje i kazdemu smakuje....
Usuń