2010/09/11

Schab w Czerwonym Winie - Pork Chops in Rich Red Wine Sauce


Miałam kilka plasterków schabu i nie miałam pojęcia co z nim zrobić...Kolejny raz schabowe obsmażane w jajku i bułce...O nie!!! Tym razem padło na plastry schabu w wytrawnym czerwonym winie z odrobiną śmietany dzięki czemu powstaje delikatna burgundowa glazura...z delikatnym posmakiem czosnku i miodu... Tak powstałe danie podałam z lekko uprażoną kaszą jęczmienną... 

 

 


 

Składniki na przygotowanie schabu:

8 plastrów schabu (grubość 1cm każdy)

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

200 ml słodkiej śmietany

8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

2 łyżki miodu

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia



 

 

Schaby delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej tak by zakrywał jej całą powierzchnię. Na tak rozgrzany tłuszcz położyć plastry czosnku oraz wcześniej ubite i doprawione schaby. Każdy z nich obsmażać 5 minut z każdej strony do delikatnego zarumienienia.

 

 

 

Następnie wlać wino i nadal smażyć do momentu aż ilość wina zredukuje się o połowę (około 1ominut). Potem wlać śmietankę i miód.

 

 

 

Doprawić sola i pieprzem jeśli trzeba. Podsmażać koleje 5 minut jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową wersję sosu lub troszkę dłużej jeśli chcemy mieć wersję glazury jaką widać na zdjęciu.

 

 

Składniki na prażoną kaszę jęczmienną:

300g kaszy jęczmiennej

olej do smażenia



 

Kaszę umieścić w durszlaku o małych oczkach ni płukać pod bieżącą gorącą wodą. Kasza dzięki temu wypłucze się ze wszystkich nieczystości.

 

W średniej wielkości garnku, wlać olej tak by zakrywał jego dno. Rozgrzać a le następnie wsypać wypłukaną kasze, doprawić solą, mieszać co jakiś czas i prażyć tak przez około 10minut. Następnie wlać 3krotność wody tj. najlepiej umieścić kaszę w jakimś pojemniczku a potem tyle ile było kaszy w pojemniku to trzeba wlać 3 takie same porcje wody. Gotować około 2o minut na średnim ogniu pod przykryciem.



 

Kaszę uformowałam na kształt kwadratu, użyłam przykrywki do jednego z pojemników w których to przechowuję takie produkty jak ryż, kaszę czy makaron.

 


5 komentarzy:

  1. karmel-itka.
    karmel-itka.blogspot.com

    ojej, ale rozkosz! mniam... ;] i jaki cudowny sposób na podanie ryżu! taki fajny bloczek. wspaniały, niesamowicie wykwintne danie. podane... zawodowo ;]


    justmydelicious@gmail.com
    91.196.215.2
    12.09.2010 o 3:38 PM

    smakowitości! wykwintnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, myslałam, że też tak wyjdzie, ale wyszła totalna klapa:( sos wyszedł kwaśny;(

    OdpowiedzUsuń
  3. mi wyszedl slodki, wino bylo wytrawne, jesc sie nie da

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem dlaczego wyszło slodkie skoro to wytrawne wino...zmiejszyłam ilość wina w przepisie, bo widać nie każdemu smakuje az taka ilosc. czesto przygotowuje i kazdemu smakuje....

      Usuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails