Knedle ze Śliwkami - Potato Dumplings with Plums
Kolejny
dzień knedlowego szaleństwa. Specjalnie przygotowałam podwójną porcję
ciasta do knedli by jedną wykorzystać na knedle z mięsem a drugą ze
śliwkami;) Obie wersje są bardzo smaczne . Ciasto do knedli ze śliwkami
wykonałam z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek...ale jeszcze lepsze
jest jeśli na pół na pół wykona się je z twarogiem i ziemniakami...
niestety w moim pobliskim "Polskim Sklepie" jest go ostatnio
niedobór...stąd tańsza wersja tym razem...
Wykonanie ciasta do knedli ze śliwkami takie samo jak knedle z mięsem: Wykonanie Knedle z mięsem
Składniki na ciasto do knedli około 10 porcji:
1,5kg ugotowanych ziemniaków
3szklanki mąki (albo i trochę więcej jeśli ziemniaki są bardziej wilgotne)
2 jajka
sól
olej
Ziemniaki
ugotować w wodzie z łyżką soli, dobrze odcedzić i lekko przestudzić,
następnie zmielić na maszynce. Gdy są chłodne dodać jajka i mąkę.
Wszystko razem dobrze zagnieść aż konsystencja ciasta będzie sprężysta
nie klejąca się, można dodać troszkę więcej mąki, wszystko zależy od
tego jak bardzo wilgotne są ziemniaki.
Składniki na farsz:
500g śliwek (wypestkowanych i przekrojonych na pół)
cukier
Ciasto
z knedli formować w wałek i wycinać z niego plastry o grubości 3 – 4
cm. Każdy z nich rozpłaszczyć delikatnie w dłoniach następnie mała
łyżeczką nakładać kule farszu. Zawijać w następujący sposób, który
podałam w czasie zawijania knedli z mięsem: Zawijanie knedli z mięsem
tzn. Ciasto z knedli formować w wałek i wycinać z niego plastry o
grubości 3 – 4 cm. Każdy z nich rozpłaszczyć delikatnie w dłoniach
następnie kłaść połówkę śliwki i łyżeczkę cukru. i zamknąć jak woreczki,
rolować w rekach aż powstanie nam kuleczka.
W
dużym garnku zagotować wodę z łyżka soli i 4 łyżkami oleju, dzięki
temu knedle nie będą się sklejały. Wrzucać do wody knedle dopiero gdy
woda będzie się gotowała. Gotować około 6 -8 minut od kiedy knedle
wypłyną na wierzch.
Serwować z gęstą śmietaną i cukrem...to moja ulubiona wersja....choć czasem z bułką tartą i masłem dla odmiany...mniam mniam.
karmel-itka.
OdpowiedzUsuńknedle... mniam. a z takim nadzieniem iście królewskie!
aDzius04@wp.pl
karmel-itka.
Paula
najbardziej smakują mi te ze śliwkami :)