Knedle z Mięsem - Potato Dumplings with Meat
Lubicie
knedle...?Ja je uwielbiam....czy to z owocami czy z mięsem....każda
wersja jest dla mnie przepyszna. Moje knedle wykonane są z ziemniaczków i
nadziewane farszem z gotowanej karkówki, smażonej cebuli i
boczku...doprawione solą i pieprzem. Mimo, że po ugotowaniu można je
jeść od razu to ja i tak zawsze czekam aż lekko ostygną i wtedy, kroję
je na pół i podsmażam na patelni...serwuje z podsmażoną cebulką z
kiełbaską lub boczkiem....Dla mnie wtedy smakują najlepiej.
Niezdrowo...ale co mi tam;)
Składniki na ciasto do knedli około 10 porcji:
1,5kg ugotowanych ziemniaków
3szklanki mąki (albo i trochę więcej jeśli ziemniaki są bardziej wilgotne)
2 jajka
sól
olej
Ziemniaki
ugotować w wodzie z łyżką soli, dobrze odcedzić i lekko przestudzić,
następnie zmielić na maszynce. Gdy są chłodne dodać jajka i mąkę.
Wszystko razem dobrze zagnieść aż konsystencja ciasta będzie sprężysta
nie klejąca się, można dodać troszkę więcej mąki, wszystko zależy od
tego jak bardzo wilgotne są ziemniaki.
Składniki na farsz do knedli z mięsem:
400g
karkówki wieprzowej (może być jakiekolwiek inne mięso ważne by nie
byłoby za chude, równie dobrze można użyć mięso z kurczaka).
300g boczku wędzonego
2 duże cebule
Karkówkę
pogotować przez godzinę na średnim ogniu w garnku z wodą, aż będzie
miękka. Ostudzić. Boczek wędzony pokroić w paseczki i usmażyć na patelni
do lekkiego zarumienienia. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub
paseczki i również podsmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.
Gdy
wszystkie składniki ostygną zmielić je w maszynce do mielenia mięsa.
(Jeśli nie posiadacie maszynki to najlepiej wszystkie składniki drobno
pokroić). Wymieszać razem doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany
farsz najlepiej dobrze schłodzić przed formowaniem knedli (np. pół
godziny w zamrażarce).
Ciasto
z knedli formować w wałek i wycinać z niego plastry o grubości 3 - 4
cm. Każdy z nich rozpłaszczyć delikatnie w dłoniach następnie mała
łyżeczką nakładać kule farszu. Zawijać w następujący sposób poniżej.Aż
powstanie nam kuleczka.
W
dużym garnku zagotować wodę z łyżka soli i 4 łyżkami oleju, dzięki temu
knedle nie będą się sklejały. Wrzucać do wody knedle dopiero gdy woda
będzie się gotowała. Gotować około 6 -8 minut od kiedy knedle wypłyną na
wierzch.
Tak podane knedle zazwyczaj serwuję z podsmażoną cebulką z boczkiem lub kiełbaską i do tego do popicia barszcz czerwony;)
Mniam.....ale to było dobre
kacikslodkosci
OdpowiedzUsuńSzpinak….hmmm brzmi bardzo interesująco…;) Może kiedyś się skusze;)
Szpinak....hmmm brzmi bardzo interesująco...;) Może kiedyś się skusze;)
inna wersja niz zwykle – ciekawa. Zainspirowalo mnie do zrobienia warzywnych – jakby tak napchac szpinaku? :)
od razu zapisałam i zrobię z pewnością, za nadzianymi owocami nie przepadam, ale te zapowiadają się cudownie :)
magda.kasperczyk@gmail.com
Magda K.
http://fantazjemagdyk.blogspot.com/
podoba mi się! zrobię sobie kiedyś takie :)
justmydelicious@gmail.com
Paula
http://justmydelicious.blogspot.com/
i ja należę do wielbicieli knedli. najbardziej z owocami. a z mięsem to koniecznie zrobione przez Mamę:-)