Pierś z Kurczaka nadziewana Pieczarkami, Cebulką i Serem (Devolay) Stuffed Chicken with Mushrooms, Onions and Cheese (Chicken Kiev)
Uwielbiam je i odkąd tylko pamiętam zawsze gościły w naszym 
domu, zwłaszcza na jakiś imprezach rodzinnych;). Soczysta pierś z 
kurczaka delikatnie doprawiona solą i pieprzem, nadziewana smażoną 
cebulką, pieczarkami oraz serem w delikatnej panierce. Czasem dodaję 
również paprykę albo w bardziej znanej wersji z masełkiem czosnkowym, 
każda wersja jest równie smaczna dla mnie, ale najbardziej gdy zwiera 
ser którym tak pięknie potem się “ciągnie”…rewelacja!!!
 
Składniki na 6 porcji:
2 duże piersi z kurczaka
1 duża cebula
150 pieczarek
około 150 g sera pokrojonego w kostkę (może być więcej)
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, podobnie zrobić z 
pieczarkami. Następnie podsmażyć na patelni z małą ilością oleju do 
delikatnego zarumienienia, w trakcie smażenia dodać sól i pieprz do 
smaku.

Piersi z kurczaka nacinać wzdłuż, tak by powstały cienkie 
plastry. Z jednej piersi możemy uzyskać 3 albo nawet 4 plastry w 
zależności od wielkości piersi. Każdy plaster delikatnie ubić tłuczkiem 
(ja ubijam delikatnie dlatego nawet  nie ubijam piersi z kurczaka przez 
folie spożywczą, dzięki czemu pierś z kurczaka się nie rozwala).
Każdą pierś z kurczaka delikatnie doprawić solą i pieprzem z każdej strony. 
Devolaje zawijać w następujący sposób:
 
 
 
 
 
 
 
Panierka:
bułka tarta do obtoczenia
200 g mąki pszennej
pół  łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka wody (250 ml  około)
troszkę maki do obtoczenia
W misce mąkę zmiksować razem z wodą i proszkiem do pieczenia. 
Konsystencja powinna być jak na ciasto naleśnikowe.Na koniec dodać 
troszkę soli i pieprzu. Bułkę tartą wsypać do drugiej miseczki. Każdą 
zawinięta pierś obtoczyć w mące, potem dokładnie zamoczyć w powstałym 
cieście a następnie obtoczyć w bułce tartej, od razu wykładać na 
rozgrzany olej, obsmażać z każdej strony (nie smażyć na całej mocy 
kuchenki, gdyż panierka się spali a pierś w środku będzie surowa).

Ta panierka według mnie jest lepsza, bułka tarta bardziej trzyma
 się piersi dokładnie zamyka szparki z piersi z kurczaka i dzięki czemu 
nie trzeba używać żadnych wykałaczek. Kiedyś zamiast ciasta obtaczałam 
tylko w ubitym widelcem jajku i bułce. Spróbujcie, która wersja Wam 
bardziej odpowiada.

Moje Devolaje zrobiłam na obiad, podałam je z ubitymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty i marchewki.
 
 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paula | 11/07/2010 at 9:10 AM |
OdpowiedzUsuńwygląda przeapetycznie! uwielbiam gdy serek się tak ciągnie :)
kasiaaaa24 | 10/07/2010 at 1:15 PM |
Zapowiada się super. Może nie miałabym cierpliwości robic ich w taki jak dzis upał, ale z pewnością są godne uwagi :)
Pozdrawiam :)
kacikslodkosci | 10/07/2010 at 1:49 PM |
Nie dziś a może jutro, u mnie niestety tylko 18 stopni i bardzo deszczowo…ale już za kilka dni będę na urlopie w Polsce…więc będę mogła się radować tak piękną pogodą razem z Wami ;):)
Wygladaja super!:-)Zamierzam zrobic je jutro
OdpowiedzUsuńno wygląda super,bede robic w pierwszy lub drugi dzień swiat.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc to nie smakowała mi ta panierka bez jajka i w dodatku odkleila się od miesa
OdpowiedzUsuńZrobiłam roladki dziasiaj i są rewelacyjne, polecam, panierka bez jajka a trzymała się doskonale, trzeba tylko dokładnie opanierować w tartej bułce.
OdpowiedzUsuńja zrobilam tez :) pyszne
OdpowiedzUsuń