2011/11/11

Makowiec z serem i bakaliami oraz wyprawa na najwyższy szczyt Irlandii Północnej - Poppy Seeds Cake

Makowiec troszkę w innym wydaniu a mianowicie z zmielonym twarogiem, który nadaje mu soczystości. 
A bakalie urozmaicają jego konsystencję, tj. można coś pochrupać...ja je uwielbiam....stąd taka ich ilość;)
A na na szczycie szlaku górskiego, zajadając się takim makowcem można aż "szczytować" spożywając tak piękną kompozycję smaku z połączeniem miejsca w którym się znajduje;)












Składniki na makowiec:
  • 500g maku
  • 8 jaj
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 150g migdałów drobno pokrojonych
  • 100 g rodzynek
  • 1 puszka brzoskwiń, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 500g twarogu 3 krotnie mielonego
  • masło do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do obsypania blaszki
Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy 25cm. Wysmarować spód i boki masłem, obsypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 170 stopni.

Mak umieścić w garnku, zalać 1 litrem gorącej wody, gotować godzinę na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Mak odcedzić przez drobne sito, zmielić przez maszynkę (raz jeśli sitko ma drobne oczka, 2 lub 3 razy jeśli oczka są większe).

Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, aż utworzy nam się biały kogiel mogiel. Dodać twaróg, proszek do pieczenia, mak, migdały, rodzynki, brzoskwinie, budyń - dobrze wymieszać, a na sam koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej blaszki. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę.


Upieczony schłodzić....a piękny zapach rozchodzi się po całym domu.

Dekoracja:
  • 15dag cukru pudru 
  • 4 łyżki wody 
  • 1/4 łyżki soku z cytryny
  • płatki migdałowe
Cukier wymieszać dobrze z wodą i sokiem z cytryny. Polać wierz makowca, obsypać płatkami do dekoracji.





Źródło wikipedia oraz Kampak: "Slieve Donard (irl. Sliabh Dónairt; według różnych źródeł 849-852 m n.p.m.) – szczyt w górach Mourne w hrabstwie Down w prowincji Ulster. Zbudowany z granitów - najwyższy szczyt Irlandii Północnej. Przez zbocza i wierzchołek Slieve Donard przebiega Mur Mourne. Przez góry Mourne biegnie znany turystyczny szlak Ulster Way." Mur budowano przez 18 lat (1904 - 1922). Ciągnie się przez całe pasmo, na długości około 22 mil (35 km). Budowniczym płacono od metra zbudowanego muru. Oficjalne wytłumaczenie jest takie, żeby mur okalał i odgradzał rezerwuary z wodą od zwierząt żyjących w górach. A szczególnie od wypasanych tam owiec.



Piękne wodospady i strumyki.




Widok na góry oraz na zatokę w Newcastle.


A co tu można znaleźć na trasie....niestety to tylko chusteczka...;)

 


Wspomniany już Mur Mourne



Śliczny zachód słońca.














A na dotarciu do celu...irlandzki Guinness...oraz...makowiec;)









6 komentarzy:

  1. Świetne ciasto:) Wygląda imponująco na tej skale;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie urocze fotki!
    z uśmiechem je oglądam.
    a ciacho? niesamowite! ale ta ilośc jaj mnie
    po prostu przeraża xd


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego nigdy nie jadłam. Wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zastrzegam sobie prawa autorskie,do mojej prawej reki:) bo...
    ACTA:)

    OdpowiedzUsuń
  5. hihihi Arturze, bez tej ręki nie byłoby takiego pięknego makowca;) dobrze że niektorzy lubią pomagać w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy zamiast maku mozna zastapić go masą makową?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails