2014/10/27

Domowy Cukier Waniliowy - Homemade Vanilla Sugar

Długo się ociągałam ze zrobieniem własnego cukru Waniliowego...a przecież to chwila moment a wychodzi nawet ekonomicznej niż sklepowy cukier nie waniliowy a cukier wanilinowy, który nie wiele ma wspólnego z wanilią. Laski wanilii do tanich nie należą, ale można je kupić taniej na allegro czy ebay. Przy zakupie wybierajcie dobrej jakości laski wanilii, nie za suche, pełne. 

Cytuję: "Cukier wanilinowy – przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną. Ma kolor biały lub lekko kremowy. Dodatki do cukru dają charakterystyczny aromat i smak przyprawie. Wanilina stanowić powinna co najmniej 1% zawartości przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej jak 0,5%[1]. Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii"





Krem budyniowo - maślany - Buttercream Custard

Krem budyniowo - maślany powstaje po przez ugotowanie domowego budyniu od postaw na bazie żółtek, ochłodzenie i dodanie go do utartego na puch masła. Konsystencja kremu jest zwarta, dzięki czemu nadaje się do przełożenia tortu a także do jego dekoracji w taki sam sposób jak i krem maślany na bezie szwajcarskiej. Można do niego dodawać barwniki spożywcze, najlepiej w żelu. Identyczny krem używam do przełożenia ciasta Pani Walewska - Pychotka a także jako wypełnienie eklerków czy ptysi.

Z niewykorzystanych białek można zrobić: Krem Maślany na Bezie Szwajcarskiej , Kokosanki , Pavlova .





2014/10/25

Krem Maślany na Bezie Szwajcarskiej - Swiss Style Meringue Buttercream

Jakoś zawsze odstraszał mnie ten krem, nie wiem czy przez białka czy może przez te ubijanie na parze...wydawał mi się bardzo czasochłonny, dopiero od niedawna bardzo często robię krem maślany na Bezie Szwajcarskiej. 
Naprawdę pyszny a zarazem delikatny krem maślany, znakomity do przełożenia tortów czy również idealny do tworzenia dekoracji tortu a także dekoracji babeczek czy muffinek. Krem powstaje po przez lekkie ubicie białek na parze wraz drobnym cukrem, a następnie ubicie na gęsty puch, do którego dodaje się po kawałeczku masła. 
Polecam tort zwłaszcza do dekorowania tortów a także do otynkowania tortów przełożonych masą z bitej śmietaną, dzięki czemu krem na bazie bezy szwajcarskiej tworzy izolację pomiędzy bitą śmietaną (czy też kremem budyniowym) a lukrem plastycznym, który topi się po kontakcie z tymi kremami.

W tej wersji zrobiłam krem z dodatkiem olejku śmietankowego, ale można użyć innych smaków wg własnego upodobania np. olejek waniliowy lub ekstrakt wanilii,  lemon curd, olejek migdałowy, arakowy, truskawkowy itd.

Masa idealnie również się barwi, na dowolny kolor. Użyłam barwniki w żelu.

Poniżej przedstawiam jak dekorowałam tort za pomocą czekolady po przez narysowanie konturów obrazków i wypełnienie ich metodą kropeczkową a także dekorowania boków tortu za pomocą gwiazdki.

Przepis znalazłam na stronie Martha Stewart.

Z niewykorzystanych żółtek możemy zrobić: Krem Budyniowo-Maślany , 






2014/10/20

Ciepłe Lody - Murzynki - Warm Ice Creams

Ciepłe lody idealny dodatek na przyjęcia dziecięce i nie tylko. Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Składają się jedynie z żelatyny, wody i cukru, nie zawierają surowych białek. Podobnie nadziewane są ptysie....za moich czasów nazywane Murzynkami.... Nie trzeba przechowywać ich w lodówce.  Mniam Mniam;)






2014/10/19

Tort Manchester United - Manchester United Cake

Tort Manchester United wykonany na urodziny Roberta. Tort składa się z dwóch pięter.
Pierwszy (spód) to biszkopt maderski nasączony ponczem z cukru i wanilii przełożony dżemem truskawkowym i kremem maślanym. Drugi to delikatniejszy biszkopt również nasączony tym samym ponczem, przełożony frużeliną z wiśni i kremem maślanym. Dekoracja z lukru plastycznego, herb (logo) drużyny piłkarskiej Manchester United wykonane odręcznie za pomocą nożyka.



Biszkopt Maderski - Madeira cake

Pyszny soczysty....maślany biszkopt, dosyć kruchy, ale jednocześnie sztywny. Rodzaj ciasta ucieranego - podobnego do babki piaskowej. Może upiec go jako ciasto, które dobrze smakuje do południowej kawy czy herbaty, ale dla mnie jest idealnym biszkoptem do tortów piętrowych (jako dolna część tortu), lub gdy z biszkoptu musimy coś wyrzeźbić.. np. torty 3D.  Biszkopt maderski ma to do siebie że może powstać lekkie pęknięcie i wzgórek.
Polecam!!!







Tort z Myszką Miki i Mini

Dzisiejszy tort zrobiłam na roczek koleżanki córki. Torcik dekorowany masą cukrową plastyczną. Figurki, drzewa i kokarda zostały zrobione 3 dni przed dekoracją tortu. Pierwszy raz miałam okazję zrobić figurki Myszki Miki i Myszki Mini. Tort składa się ze zwykłego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną oraz serkiem mascarpone, dodatkowo po wyłożeniu kremem na każdą warstwę wyłożone plasterki świeżych truskawek oraz starta biała czekoladą. Każdy warstwa biszkoptu została wcześniej nasączona ponczem z przegotowanej wody, wanilii i cukru. Po przełożeniu i wystudzeniu otynkowałam tort zwykłym kremem maślanym, by masa z bitej śmietany i serka nie rozpuszczała mi lukru.


Przepis na idealny biszkopt znajdziecie tutaj:Idealny Biszkopt

Przepis na krem z bitej śmietany i serka mascarpone: Krem do przełożenia tortu (zrobiłam tylko z połowy przepisu).




2014/10/04

Bezglutenowa Karpatka - Gluten Free Custard Creams

Uwielbiam Karpatkę, choć już nie robię jej tak często jak kiedyś.....a bywało że była w naszym domu co tydzień;) Pyszne ciasto parzone przełożone kremem budyniowo - maślanym. 

Dzisiejszy przepis to Karpatka, ale bezglutenowa. Do upieczenia ciasta zamiast mąki pszennej użyłam mieszankę mąki bezglutenowej, podobnie zrobiłam z kremem. 

Karpatka naprawdę, niczym nie odbiega smakowo i wyglądem od karpatki upieczonej z mąką pszenną. Jedynie można było wyczuć różnicę w konsystencji kremu budyniowego, gdy był jeszcze ciepły...to za sprawą mąki ryżowej, która dawała taki posmak "piaskowości" gdy już jest schłodzony nie jest aż tak wyczuwalny.  Naprawdę polecam, zwłaszcza osobom na diecie bezglutenowej.

Ciasto można również wykonać dla osób z nietolerancją na laktozę: mleko krowie zastąpić mlekiem sojowym, ryżowym itd. A masło zastąpić margaryną. Jednakże, przy takim zastąpieniu składników, smak kremu będzie nieco inny niż tradycyjnej karpatki.







2014/09/29

Czekoladowe Cake Pops - Chocolate Cake Pops

Pyszne kuleczki z czekoladowego ciasta nazywane cake pops. Oblane białą lub ciemną czekoladą udekorowane wg własnego uznania.  Idealne do dekoracji tortów czy w wersji na patykach - na dziecięce przyjęcia, urodziny.
Przepis pochodzi ze strony BBC FOOD na biszkopt  czekoladowy a jak wykorzystałam go do cake pops, trochę zmieniłam proporcje kakao. 
Konsystencja upieczonego ciasta  dosyć zbita, ale bardzo soczysta. Przedstawiony tort również upieczony z tego samego przepisu, pieczony w dwóch tortownicach o średnicy 20cm. Tort nasączony likierem kawowym i przełożony waniliową bitą śmietaną.






Z cyklu Chwalmy się: Mój przepis w książce : "Najlepsze przepisy polskich blogerów"



A czy wiecie że jeden z moich przepisów możecie znaleźć 
w książce "Najlepsze przepisy polskich blogerów" Został wyróżniony przez jury.... prosty ale smaczny;)


Już miałam dawno temu o tym napisać, jednakże przez ostatnie kilka miesięcy miałam zbyt wiele spraw na głowie, co nie pozwoliło mi na dodawanie przepisów na bloga.

A wspomniany przepis to:
Jogurt Grecki z Granolą, Miodem i Borówkami



Polecam.

Torcik Cake Pops na patykach - Cake Pops Cake

Cake pop tym razem w wersji na patyczkach. Pyszne czekoladowe kuleczki oblane białą lub ciemną czekoladą, udekorowane dowolną posypką. Idealny dodatek na przyjęcia urodzinowe dla dzieci ;) 
Gotowe cake pops można wbić do przygotowanego jakiegokolwiek tortu (w miarę sztywnego) lub jak tutaj na zdjęciu użyłam styropian , który wcześniej pokryłam lukrem plastycznym.




Ciasto z pianką kokosową (bez laktozy) - Sponge Cake with Coconut Cream (lactose free)


Ciasto z pianką kokosową , pyszny chłodny deser - doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją na produkty mleczne, a przy użyciu mojego przepisu na biszkopt ze skrobi kukurydzianej, również dla osób z nietolerancją na gluten. Wiem, że wiele osób się zmaga z jedną z tych diet, 
a niektórzy nawet z dwiema na raz.

Pianka jest bardzo delikatna, jeśli ktoś uwielbia produkty mleczne, może nawet powiedzieć, że trochę jest taka pusta, bo jednak brakuje tych kalorii z mleka krowiego.

W tym cieście użyłam  biszkopt ze skrobi kukurydzianej, który jest biszkoptem bezglutenowym. Przepis znajdziecie u mnie na blogu tutaj: Biszkopt ze Skrobi Kukurydzianej - Bezglutenowy

Bądź można użyć przepis na idealny biszkopt  do tortów (pszenny) też mojego bloga: Idealny Biszkopt - Znakomity do Tortów



Bułki Pszenne - Mini Belfast Baps

Małe bułeczki pszenne, których podstawą są drożdże.  Pyszne, puszyste bułeczki idealne na śniadanie. Przepis nie jest tak trudny jak się wydaje, trzeba pamiętać by być cierpliwym kiedy ciasto wyrasta. Często nie chce nam się czekać i wtedy....dziwimy się dlaczego nie urosło;)






2014/09/28

Chleb Pszenny z Oliwkami i Oregano - Olive and Oregano Bread

Chleb pszenny z dodatkiem oliwek i oregano jest smaczny i bardzo ziołowy za sprawą oregano. Chleb wyrabiany mikserem kuchennym, jego podstawą są drożdże dzięki, którym wyrasta. Jest puszysty idealny dodatek do kanapek czy zup. Oliwki czy oregano można zastąpić innymi dodatkami.





2014/09/24

Tort Doniczka - Flower Pot Cake

Torcik doniczka udekorowany różami z lukru plastycznego oraz z imitacją drzewa. Tort składa się 3 czekoladowych biszkoptów przełożonych kremem czekoladowym. 

Dekoracje wykonałam 4 dni przed przełożeniem tortu.



















2014/09/17

Pszenny Chleb z Suszonymi Pomidorami i Bazylią - Tomato & Basil Bread

Smaczny pszenny chlebek z dodatkiem suszonych pomidorów, pomidorowej pasaty oraz bazylii. Chlebek pieczony na papierze do pieczenia ale również można użyć to tego foremek. Wyrabiany przez mikser kuchenny. 
Jest to chleb drożdżowy z dodatkiem mleka w proszku dzięki czemu chleb ma lepszą konsystencję i jest dłużej świeży. Oliwa w tym przepisie też sprawia że chlebek można przechowywać dłużej.
Do wyrabiania i obrabiania ciasta nie trzeba potrzeba podsypywać mąki, dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić.





2014/08/23

Tort z Samochodami, Kotami, Żonkilami i Różami - Cake with cars, cats, roses and daffodils

Tort niespodzianka dla znajomych na ich małe przyjęcie wesele. Taki nietypowy tort zażyczyli sobie przyjaciele Hanny i Marka. Miały być 2 samochody, droga, 3 koty oraz róże i żonkile. Efekty widać poniżej.


Tort 2 piętrowy z waniliowymi biszkoptami jeden przełożony bitą śmietaną o smaku waniliowym drugi z dodatkiem Malibu, obywa biszkopty ostro nasączone alkoholem.

Biszkopty obłożone kremowym marcepanem a dekoracja wykonana z lukru plastycznego.








Tort Lego - Lego Cake

Było troszkę zabawy z tortem zwłaszcza wykonanie aż tylu klocków Lego. Najwięcej obaw z wykonaniem dźwiga ale nie było aż tak źle. Użyłam biszkoptu waniliowego przełożyłam, kremem z bite śmietany o smaku waniliowym. Dekoracja wykonana z lukru plastycznego.  

A tu przepis na niezawodny biszkopt. Użyłam dokładnie te same proporcje. Idealny biszkopt do tortów





2014/08/15

Biszkopt ze Skrobi Kukurydzianej - Cornflour Sponge

Dzisiaj testowałam nowy przepis na biszkopt. Jeszcze w takiej wersji nie próbowałam. 
 Przepis rewelacyjny, a składa się ze skrobi kukurydzianej, jajek i cukru. 
Nie zawiera on produktów mlecznych ani pszennych czyli idealny dla osób z nie tolerancją na laktozę oraz z nietolerancją na gluten. 
Naprawdę nie wierzyłam, że mi urośnie, bo przecież to tylko skrobia kukurydziana.... a tu takie zdziwienie:)

W smaku niczym nie ujmuje biszkoptowi pszennemu, jest delikatny i puszysty. Nadaje się do przekładania tortów. Można go przekroić na 3 lub 2 blaty.

Przepis znalazłam w magazynie Australian Weekly.

 Polecam.




2014/08/11

Tort z Angry Birds i Kubusiem Puchatkiem

Bardzo kolorowy, wykonany z wielu elementów tort wykonałam dla Wojtka i Maji. Według ich życzenia miały znaleźć się tam Angry Birds razem ze świnkami oraz Kubuś Puchatek. Upiekłam dwa biszkopty jeden 15 cm a drugi 20cm średnicy. Biszkopty zostały przełożone kremem z bitej śmietany z dodatkiem wanilii, następnie udekorowane kremem maślanym, który zabarwiłam na niebiesko i zielono a trzeci był o smaku kakaowym. Pozostała dekoracja tzn. Angry Birds i Kubuś Puchatek zostały wykonane z lukru plastycznego.





Kruche Ciasto Midałowe z Delikatną Pianką oraz Truskawkami

Miałam okazję spróbować tego ciasta u siostry, naprawdę smaczne, idealne na upały, ale kruche ciasto było z mąki pszennej. Dla diety bezglutenowej i bez-mlecznej zmieniłam składniki, tak wyszło mi kruche ciasto wykonane ze zmielonych migdałów z dodatkiem mąki ryżowej. 
Środek to pyszna delikatna pianka a w niej zapieczone truskawki. Można użyć inne sezonowe owoce.





2014/08/08

Bezglutenowe Pancakes z Rabarbarem (Racuchy)

Dzisiejsza wersja racuchów jest przeznaczona dla osób mających nietolerancje pokarmową na gluten, bądź dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej, która ostatni czasy jest modna ale i efektywna....mogę to potwierdzić...bo sama na niej jestem....ciężko jest prowadząc taki blog;)


Pyszne racuchy bezglutenowe w mojej wersji z rabarbarem, a można dodać inne owoce jak: borówki, truskawki, maliny albo nawet owoce z puszek w zależności od dostępności owoców.

Placki można zrobić w wersji dla osób na nie tolerancję pokarmowej na laktozę. Podałam odpowiedniki.





2014/07/27

Ciasto Jogurtowo - Truskawkowe z Galaretką (pianka)

Pyszne, nie za słodkie ciasto jogurtowo-truskawkowe jest idealnym deserem na gorące dni. Ciasto ma konsystencję delikatnej pianki na którą składa się galaretka truskawkowa, mus z truskawek, żelatyna, naturalny jogurt oraz śmietana. Bardzo smaczne i nie za trudne. 
Nie wymaga pieczenia. Deser ten jest bezglutenowy, 
a mój "Pan";) go uwielbia.

Ciasto nie posiada spodu, ale można użyć pokruszone herbatniki, biszkopty lub upiec biszkopt i na to wylać masę truskawkową.

Zamiast truskawek śmiało można użyć innych sezonowych lub mrożonych owoców takich jak: jagody, maliny, jeżyny czy  wiśnie.

Gorąco Polecam ;)




2014/07/25

Idealny biszkopt - znakomity do tortów

Wiele lat obawiałam się pieczenia biszkoptu, zawsze prosiłam mamę by go upiekła, a wtedy ja dokańczałam takie ciasto po przez zrobienie kremu i dekorację. Może dlatego, że pierwszy wyszedł mi zakalec, a potem już nie chciałam próbować. Dopiero po wyprowadzce z domu rodzinnego, zaczęłam sama piec biszkopty i ten przepis najbardziej przypadł mi do gustu. Upiekłam już setki tortów na podstawie tego przepisu, kilka tortów możecie znaleźć na blogu, a przepis dodaję dopiero teraz. Biszkopt lekki i zwiewny, łatwy w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do tortów i nie tylko.  Pieczony bez proszku do pieczenia 
Z tego samego przepisu można zrobić biszkopt kakaowy, wystarczy użyć kakao zamiast mąki ziemniaczanej.
Znalazłam ten przepis na internecie, ale wiem że oryginalnie pochodzi z bloga Dorotus 76. 







Tort Ogrodnika - Charlie's Allotment (Garden) Cake

Coś co lubię czyli ogrodnictwo miałam okazję przenieść na Tort Ogrodnika. Wykonałam go dla Charliego z okazji jego 60 tych urodzin. Zawiera wiele szczegółów (taczka, marchewki, oberżyny, Pan Ogrodnik itd), był  czasochłonny w wykonaniu. Został wykonany z biszkoptu białego, nasączonego ponczem waniliowym i przełożony kremem maślano-bezowym na podstawie receptury szwajcarskiej. Udekorowany został za pomocą lukru plastycznego barwionego, barwnikami spożywczymi.

Efekty widać poniżej. Jeżeli potrzebujecie porad jak wykonać taki tort piszcie;)






2014/07/22

Tort Dobranocny Ogród - Night in the Garden Cake

Tworząc kolejne tory poznaję obecnych ulubieńców naszych pociech. Zadzwoniła do mnie Pani z prośbą o zrobienie tortu z Piggle dla jej dwu letniego synka...nie miałam pojęcia co to...kto to jest??? ;) A efekty wyszły takie jak widać poniżej:)

Tort udekorowałam masą cukrową, barwioną barwnikami w żelu. Postacie na torcie zostały wykonane własnoręcznie.

Jeśli potrzebujecie wskazówek w zrobieniu takiego tortu...piszcie;)




2014/07/21

Tort Motylek - Butterfly Cake

Tort Motylek - bardzo kolorowy i z przyjemnością się go robiło;) 


Dekoracja z lukru plastycznego barwionego barwnikami w żelu. Dodatkowo srebrne jadalne kuleczki. Cała dekorację wykonałam sama. W środku biszkopt przełożony waniliową bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Jeżeli potrzebujesz więcej informacji w jaki sposób dekorowałam tort...napisz do mnie ;)






link

Related Posts with Thumbnails