2014/10/27

Krem budyniowo - maślany - Buttercream Custard

Krem budyniowo - maślany powstaje po przez ugotowanie domowego budyniu od postaw na bazie żółtek, ochłodzenie i dodanie go do utartego na puch masła. Konsystencja kremu jest zwarta, dzięki czemu nadaje się do przełożenia tortu a także do jego dekoracji w taki sam sposób jak i krem maślany na bezie szwajcarskiej. Można do niego dodawać barwniki spożywcze, najlepiej w żelu. Identyczny krem używam do przełożenia ciasta Pani Walewska - Pychotka a także jako wypełnienie eklerków czy ptysi.

Z niewykorzystanych białek można zrobić: Krem Maślany na Bezie Szwajcarskiej , Kokosanki , Pavlova .





Składniki na przełożenie i dekorację tortu o średnicy 25cm:



  • 1 l mleka
  • 160 g drobnego cukru (można więcej jeśli ktoś woli słodsze kremy)
  • 135 g mąki pszennej (użyć lepszej jakości mąkę, bo krem może wyjść szary)
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej (wolę skrobię kukurydzianą, w uk cornflour)
  • 450 g masła niesolonego (można więcej jeśli ktoś lubi bardziej maślane kremy, w uk unsalted butter)
  • 1 łyżka soku z cytryny (można ale nie trzeba, zawsze dodaję do kremów budyniowych, dzięki czemu masa nie jest aż tak mdła)
  • 6 żółtek
  • 10 łyżeczek esencji waniliowej lub innej wg uznania (jeśli używamy mocniejsze ekstrakty lub olejki to trzeba dodać zdecydowanie mniej, użyłam 1,5 laski wanilii gdyż mój krem był do przełożenia tortu, do dekoracji nie użyłabym już świeżej wanilii gdyż widać ją w kremie)



Dwie szklanki mleka zagotować, pozostałe 2 wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła i cytryny) i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszając do momentu gdy masa zgęstnie.





Ostudzić, by nie powstał kożuszek na krem i najlepiej przykryć folią spożywczą.







 Masło ubić na biały puch mikserem a następnie dodawać stopniowo chłodny budyń.




Pod sam koniec jak masa będzie jednolita, dodać sok z cytryny. 




Tak przygotowany krem jest gotowy do użycia.


Przepis na biszkopt (25 cm, 4 warstwy biszkoptu) użyty w tym torcie znajdziecie tutaj (proporcje pomnożyłam prze 1,5): Idealny Biszkopt

1 komentarz:

  1. Zamiast mąki ziemniaczanej,mogę dać 2 budynie waniliowe?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails