2014/09/29

Czekoladowe Cake Pops - Chocolate Cake Pops

Pyszne kuleczki z czekoladowego ciasta nazywane cake pops. Oblane białą lub ciemną czekoladą udekorowane wg własnego uznania.  Idealne do dekoracji tortów czy w wersji na patykach - na dziecięce przyjęcia, urodziny.
Przepis pochodzi ze strony BBC FOOD na biszkopt  czekoladowy a jak wykorzystałam go do cake pops, trochę zmieniłam proporcje kakao. 
Konsystencja upieczonego ciasta  dosyć zbita, ale bardzo soczysta. Przedstawiony tort również upieczony z tego samego przepisu, pieczony w dwóch tortownicach o średnicy 20cm. Tort nasączony likierem kawowym i przełożony waniliową bitą śmietaną.






Składniki na około 75 sztuk:

  • 225g mąki pszennej (w uk plain flour)
  • 350g drobnego cukru
  • 60g kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 250ml wrzącej wody.

Formę do cake pops wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.



Makę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito, umieścić w dużej misce. Dodać pozostałe składniki oprócz wody. Dobrze wymieszać mikserem lub trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo nadal ubijając wlewać gorącą wodę. Masa będzie bardzo rzadka, że można się przerazić. 


Łyżką wypełnić wgłębienia (do pełna, bo wtedy niektóre mogą być mniejsze jak widać poniżej), przykryć drugą połówką formy. 
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć cake pops z piekarnika, ale nie otwierać najlepiej jak schłodzą z 15 minut. Otworzyłam kilka gdy były gorące i się rozdwajały.  Lepiej mieć kilka foremek. 


Dekoracja może być dowolna, ale użyłam:
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g białej czekolady
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w garnku nad kąpielą wodną. Ja robię to na szybko w mikrofali.

Połowę zrobiłam w ciemnej czekoladzie a drugą w białej.

Każdy kulkę obtoczyć w czekoladzie a następnie obsypać dowolną posypką: kolorowe cukierki czy cukier albo kokos migdały starta na tarce czekolada itd. Odstawić do całkowitego zastygnięcia czekolady.



Tak przygotowane cake pops umieściłam na torciku. 





A tu pokazane jak bardzo rzadka jest masa. Z tych samych proporcji upieczone 2 biszkopty. Później przekrojone na pół i przełożone bitą śmietaną.





1 komentarz:

  1. Rewelacyjna dekoracja tortu! Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails