2014/07/27

Ciasto Jogurtowo - Truskawkowe z Galaretką (pianka)

Pyszne, nie za słodkie ciasto jogurtowo-truskawkowe jest idealnym deserem na gorące dni. Ciasto ma konsystencję delikatnej pianki na którą składa się galaretka truskawkowa, mus z truskawek, żelatyna, naturalny jogurt oraz śmietana. Bardzo smaczne i nie za trudne. 
Nie wymaga pieczenia. Deser ten jest bezglutenowy, 
a mój "Pan";) go uwielbia.

Ciasto nie posiada spodu, ale można użyć pokruszone herbatniki, biszkopty lub upiec biszkopt i na to wylać masę truskawkową.

Zamiast truskawek śmiało można użyć innych sezonowych lub mrożonych owoców takich jak: jagody, maliny, jeżyny czy  wiśnie.

Gorąco Polecam ;)





Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:


  • 700 g truskawek (albo i więcej jeśli chcecie użyć całe truskawki do dekoracji, bo moje były pokrojone na plasterki)
  • 0,5l jogurtu naturalnego (można użyć grecki)
  • 4 torebki galaretki truskawkowej
  • 12g żelatyny ( w Uk jak używałam galaretkę Hartley's dodałam 20g żelatyny bo nie wiązała masy wystarczająco tak jak polskie galaretki)
  • 0,5l śmietanki 36% tortowa (w uk whipping cream albo double cream)
  • 10 łyżek cukru pudru
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek. 
2 galaretki rozpuścić w misce ze szklanką gorącej wody (te będą użyte do pianki truskawkowej) pozostałe 2 rozpuścić w misce z 1 litrem gorącej wody czyli 4 szklanki (te galaretki będą użyte do polania na wierzch pianki). Żelatynę rozpuścić w miseczce z 1/4 szklanki gorącej wody.

Truskawki oprac z szypułek umyć. Około 500 g truskawek zmiksować na mus blenderem wraz z cukrem pudrem a pozostałe posłużą do dekoracji (pokroiłam je na plasterki).




Przygotować tortownicę, szczeliny najlepiej wysmarować masłem lub margaryną, zapobiegnie to wyciekaniu.

Śmietanę ubić na sztywno a następnie do niej dodawać jogurt, schłodzoną galaretkę, schłodzoną żelatynę, mus truskawkowy cały czas mieszając ale na wolniejszych obrotach miksera.


Dobrze wymieszaną masę przelać do przygotowanej tortownicy. Schłodzić dobrze w lodówce. Jak masa zastygnie położyć na nią truskawki (u mnie są to plasterki). 



Na truskawki wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Całość dobrze schłodzić. Przechowywać w lodówce. 

UWAGA: Masę truskawkową trzeba dobrze schłodzić przed wlaniem na nią galaretki, bo inaczej po wlaniu galaretki mogą nam tworzyć się "farfocle" w galaretce oraz galaretka powinna być tężejąca, gdyż jeśli będzie za rzadka to owoce będą podnosić się razem z nią.




Smacznego!!:)













2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta.Mam w planach zrobić podobne, tym bardziej, że jest bezglutenowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails