2014/09/28

Chleb Pszenny z Oliwkami i Oregano - Olive and Oregano Bread

Chleb pszenny z dodatkiem oliwek i oregano jest smaczny i bardzo ziołowy za sprawą oregano. Chleb wyrabiany mikserem kuchennym, jego podstawą są drożdże dzięki, którym wyrasta. Jest puszysty idealny dodatek do kanapek czy zup. Oliwki czy oregano można zastąpić innymi dodatkami.







Składniki na 5 bochenków:
  • 1kg mąki pszennej chlebowej (w uk strong white flour)
  • 15g soli
  • 20g mleka w proszku
  • 100g  oliwek (użyłam ciemnych)
  • 10g oregano (użyłam suszone, może być świeże to nawet lepiej)
  • 575g wody (temp okolo 25 stopni)
  • 50g oliwy z oliwek 
  • 70g świeżych drożdży
  • 5 łyżek mąki do obsypania chleba




Przesiać mąkę, mleko i sól przez sito do miski od miksera, dodać bazylię oraz posiekane oliwki (wielkość wg uznania). Włączyć mikser i mieszać hakiem (końcówka miksera) na wolnych obrotach. W drugiej misce wodę, oliwę oraz drożdże wymieszać dobrze łyżką (trzepaczką), aż drożdże się rozpuszczą i wlać do mieszających się suchych produktów. Mieszać mikserem na wolnych obrotach przez około 2 minuty aż składniki dobrze się wymieszają. 
Potem kontynuować mieszanie przez kolejne 10 minut na średnich obrotach miksera.

Wyjąć z miski, uformować w kulę przełożyć z powrotem do miski, włożyć miskę do plastikowej torby (reklamówki) i zostawić do fermentacji na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki o wadze 350g. Wyrobić każdy na kule, zostawić na blacie na 10 minut pod przykryciem z foli plastikowej czy torby, by ciasto odpoczęło.



Następnie formować na podłużne bochenki, węższe końce i szerszy środek, i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko podsypanym mąką  (ewentualnie przełożyć do foremek obsypanych lekko mąką). Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoja objętość. 

Nagrzać piekarnik na temperaturę 230 stopni. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą.

Wyrośnięte chlebki obsypać mąką przez sito i zrobić 3 podłużne kreski nożem (trzymać nóż w poziomie nie wbijać w chleb).

Piec około 20 do 25 minut.




Można z tego przepisu formować bułki do gramaturze 50g i postępować podobnie jak z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails