2011/09/15

Migdałowy Torcik Bezowy

Dzisiejszą propozycją jest migdałowy torcik bezowy. Wykonałam go wczoraj, na dzisiejszy jakże szczytny cel a mianowicie na zebranie funduszy na Hospicjum w Belfaście w Irlandii Północnej (Northern Ireland Hospice). Dzięki zakupionym losom, można było wygrać ten że torcik. Po jednym dniu uzbieraliśmy 160 funtów. 

Torcik składa się z 4 warstw upieczonej bezy ze zmielonymi migdałami. Przełożony waniliowym kremem z bitej śmietany, kawałkami startej gorzkiej czekolady oraz kawałkami miękkiego toffi. Udekorowany ręcznie wykonanymi wiórkami z gorzkiej czekolady.







Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru
  • szklanka zmielonych migdałów
  • papier do pieczenia
  • masło lub olej do wysmarowania papieru do pieczenia
Nagrzać piekarnik na temperaturę 140 stopni. Na papierze do pieczenia odrysować 4 kółka od talerza o średnicy 18cm. Papier podkładać podwójnie wtedy beza będzie łatwiej odchodziła od papieru. Każde z przygotowanych kółek z papieru wysmarować tłuszczem.





Białka ubić na sztywno z solą. Dodawać stopniowo cukier, ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. Na sam koniec dodać zmielone migdały zmieszane z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 części, wykładać na przygotowane kręgi z papieru. Piec w temperaturze 140 stopni przez godzinę. Wszystkie 4 kręgi piekłam za jednym razem, w dwóch różnych poziomach (w piekarniku z termoobiegiem).

Gdy bezy są upieczone, od razu zdjąć papier. Ostudzić każdy osobno.


Dekoracja z wiórek czekoladowych:

  • gorzka lub mleczna czekolada (1 tabliczka)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Wylać na płaskie podłoże (blaszka, deska). 


Odczekać aż czekolada ostygnie (będzie lekko twarda). Płaskim nożem pod kątem 30 stopni delikatnie wycinać wiórki czekoladowe.


Dodatkowo:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 1łyżka esencji waniliowej
  • starta na tarce gorzka czekolada

Śmietanę ubić na sztywno z esencję waniliową.

Na upieczony blat z bezy wykładać bitą śmietanę, startą czekoladę oraz kawałki miękkiego toffi. Tak samo postępować z następnymi warstwami.
Na wierz układać dowolną dekorację, np. przygotowane wiórki czekoladowe.






4 komentarze:

  1. na pomysł z wiórkami czekoladowymi nigdy bym nie wpadła, ale pomysł świetny ;) Ciasto na pewno było cudowne - to jak pavlova razy tysiąc ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak robione wiórki są bardzo efektowne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję też je uwielbiam, bardzo pomocne przy wielu dekoracjach. Można tworzyć delikatne i długie wiórki lub też masywne, w zależności do czego ich potrzebujemy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od kilku mieisecy mam ochote na tort bezowy, nie chcialo mi sie robic, ale przekonalas mnie:) Jutro wyprobuje przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails