2011/07/07

Leśne Grzyby ze Śmietaną - Wild Mushrooms with Onions and Creamy Sauce

Świeżo zebrane, w pobliskim parku...początek grzybobrania w tym roku;) Dziwne, ale prawdziwe...mieszkańcy w Irlandii Północnej nie uznają takich grzybów, zbierając je patrzyli na mnie jak na dziwaka, który za chwile się zatruje. Dla nich jedynym jadalnym grzybem jest pieczarka i to ze sklepowej półki. 
Przygotowałam je z podsmażoną cebulką oraz śmietaną, w ich skład wchodzą kozaki oraz prawdziwki, prawdziwe rarytasy. To jeden z moich ulubionych zestawów o tej porze roku;)






Składanki na 4 porcje:

  • 500g leśnych grzybów (co macie pod ręką a równie dobrze mogą być pieczarki, choć smak nie będzie taki sam) 
  • 2 cebule 
  • 300ml śmietany 12% 
  • sok z polówki cytryny
  • 50 masła
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby obrać z ziemi pokroić w grubszą kostkę. Kilka razy delikatnie przepłukać w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Następnie zagotować ze szczyptą soli oraz sokiem z cytryny (gotować tylko około 5 minut). Odcedzić. Cebule obrać i pokroić w pół księżyce, podsmażyć na patelni z masełkiem do lekkiego zarumienienia.


Następnie dodać do niej ugotowane wcześniej grzyby. Chwilę podsmażyć. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Podsmażać chwilę na wolnym ogniu aż śmietana zgęstnieje i powstanie sos.


Podawać z chlebkiem lub jako dodatek do obiadu.

4 komentarze:

  1. Mniam, ale bym zjadła już pierwsze świeże leśne grzyby w tym roku...W parku? Którym? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. W Irlandii północnej...mieszkańcy tego regionu nie uznają takich grzybów;) uważają je za trujące. Jednym jadalnym grzybem jest dla nich pieczarka ze sklepowej półki ;):P

    OdpowiedzUsuń
  3. To juz sa grzyby ???
    Bo nie moge sie doczekac po prostu ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam grzyby, a twoje danie wygląda tak... że aż się zaśliniłam... a w lodówce tylko pieczarki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails