2014/09/29

Ciasto z pianką kokosową (bez laktozy) - Sponge Cake with Coconut Cream (lactose free)


Ciasto z pianką kokosową , pyszny chłodny deser - doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją na produkty mleczne, a przy użyciu mojego przepisu na biszkopt ze skrobi kukurydzianej, również dla osób z nietolerancją na gluten. Wiem, że wiele osób się zmaga z jedną z tych diet, 
a niektórzy nawet z dwiema na raz.

Pianka jest bardzo delikatna, jeśli ktoś uwielbia produkty mleczne, może nawet powiedzieć, że trochę jest taka pusta, bo jednak brakuje tych kalorii z mleka krowiego.

W tym cieście użyłam  biszkopt ze skrobi kukurydzianej, który jest biszkoptem bezglutenowym. Przepis znajdziecie u mnie na blogu tutaj: Biszkopt ze Skrobi Kukurydzianej - Bezglutenowy

Bądź można użyć przepis na idealny biszkopt  do tortów (pszenny) też mojego bloga: Idealny Biszkopt - Znakomity do Tortów



Składniki na piankę kokosową na tortownicę o średnicy 20 cm:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 śmietanka kokosowa uht (200g) schłodzona
  • 1 mleko kokosowe (400ml) 
  • 100 ml rumu kokosowego malibu 
  • 8 łyżek cukru pudru (może być więcej wg uznania) i trochę do posypania ciasta
  • 12 g żelatyny


Galaretkę rozpuścić w misce ze pół szklanki gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w miseczce z 1/4 szklanki gorącej wody.

Zostawić do ostudzenia, ale uważać by nie zaczęło tężeć.

Śmietankę kokosową ubić na sztywno, potem dodawać  stopniowo cukier puder. Mleko kokosowe wymieszać pomału ze schłodzoną galaretką i żelatyną.  Tak wymieszane dodać do ubitej śmietanki, ubijać jeszcze chwilkę. Jeśli od razu dodamy do schłodzonej śmietanki żelatynę i galaretkę mogłyby powstać z grudki z różnicy temperatur dwóch produktów. Na koniec dodać 100ml likier malibu, mozna ale nie trzeba, ja chciałam uzyskać smak bardziej kokosowy. Ewentualnie można dodać wiórki do masy.





Upieczony i schłodzony biszkopt przedzielić na 2 części lub kto woli na 3.
Przygotować tortownicę, szczeliny najlepiej wysmarować masłem lub margaryną, zapobiegnie to wyciekaniu.

Wyłożyć jeden blat, nasączyć go ponczem.




Poncz:

  • 50ml rumu Malibu
  • 50 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki wymieszać i nasączyć nim biszkopt. To proporcje na 2 blaty, na 3 będzie potrzeba więcej.

Wylać masę kokosową na nasączony biszkopt, położyć delikatnie drugi biszkopt. Odstawić do całkowitego schłodzenia w lodówce na około 3h.









Po całkowitym wystygnięciu udekorować wg uznania.


3 komentarze:

  1. Wyjątkowe te Twoje przepisy.
    Ja kilka tygodni temu zrobiłam sobie test na nietolerancję pokarmową w centrum Revitum. Okazało się, że muszę się wyzbyć z diety dużej ilości składników i zastąpić czymś lepszym. Dzięki Twojemu blogu wiem, co to będą za składniki i potrawy. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem jak to jest...od końca czerwca staram się byc na diecie bezglutenowej i ograniczyłam spożycie nabiału zatem poszukuję nowych alternatyw i w miarę możliwości czasowych przedstawiam je na blogu....mam nadzieję że komuś się przydadzą. ;)

      Usuń
  2. Podoba mi się ta kokosowa pianka, torcik musiał być cudownie leciutki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails