Ciasto z pianką kokosową , pyszny chłodny deser - doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją na produkty mleczne, a przy użyciu mojego przepisu na biszkopt ze skrobi kukurydzianej, również dla osób z nietolerancją na gluten. Wiem, że wiele osób się zmaga z jedną z tych diet,
a niektórzy nawet z dwiema na raz.
Pianka jest bardzo delikatna, jeśli ktoś uwielbia produkty mleczne, może nawet powiedzieć, że trochę jest taka pusta, bo jednak brakuje tych kalorii z mleka krowiego.
W tym cieście użyłam biszkopt ze skrobi kukurydzianej, który jest biszkoptem bezglutenowym. Przepis znajdziecie u mnie na blogu tutaj: Biszkopt ze Skrobi Kukurydzianej - Bezglutenowy
Bądź można użyć przepis na idealny biszkopt do tortów (pszenny) też mojego bloga: Idealny Biszkopt - Znakomity do Tortów
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 śmietanka kokosowa uht (200g) schłodzona
- 1 mleko kokosowe (400ml)
- 100 ml rumu kokosowego malibu
- 8 łyżek cukru pudru (może być więcej wg uznania) i trochę do posypania ciasta
- 12 g żelatyny
Galaretkę rozpuścić w misce ze pół szklanki gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w miseczce z 1/4 szklanki gorącej wody.
Śmietankę kokosową ubić na sztywno, potem dodawać stopniowo cukier puder. Mleko kokosowe wymieszać pomału ze schłodzoną galaretką i żelatyną. Tak wymieszane dodać do ubitej śmietanki, ubijać jeszcze chwilkę. Jeśli od razu dodamy do schłodzonej śmietanki żelatynę i galaretkę mogłyby powstać z grudki z różnicy temperatur dwóch produktów. Na koniec dodać 100ml likier malibu, mozna ale nie trzeba, ja chciałam uzyskać smak bardziej kokosowy. Ewentualnie można dodać wiórki do masy.
Upieczony i schłodzony biszkopt przedzielić na 2 części lub kto woli na 3.
Przygotować tortownicę, szczeliny najlepiej wysmarować masłem lub margaryną, zapobiegnie to wyciekaniu.
Wyłożyć jeden blat, nasączyć go ponczem.
Poncz:
- 50ml rumu Malibu
- 50 ml przegotowanej chłodnej wody
- 1 łyżeczka cukru
Składniki wymieszać i nasączyć nim biszkopt. To proporcje na 2 blaty, na 3 będzie potrzeba więcej.
Wylać masę kokosową na nasączony biszkopt, położyć delikatnie drugi biszkopt. Odstawić do całkowitego schłodzenia w lodówce na około 3h.
Wyjątkowe te Twoje przepisy.
OdpowiedzUsuńJa kilka tygodni temu zrobiłam sobie test na nietolerancję pokarmową w centrum Revitum. Okazało się, że muszę się wyzbyć z diety dużej ilości składników i zastąpić czymś lepszym. Dzięki Twojemu blogu wiem, co to będą za składniki i potrawy. :-)
wiem jak to jest...od końca czerwca staram się byc na diecie bezglutenowej i ograniczyłam spożycie nabiału zatem poszukuję nowych alternatyw i w miarę możliwości czasowych przedstawiam je na blogu....mam nadzieję że komuś się przydadzą. ;)
UsuńPodoba mi się ta kokosowa pianka, torcik musiał być cudownie leciutki :)
OdpowiedzUsuń