2014/07/21

Jajka nadziewane pieczarkami i cebulką

Idealne jako przekąska  w ciągu dnia czy jakąkolwiek uroczystość - "imprezkę". Łatwe, szybkie i proste w wykonaniu, a przed wszystkim smaczne.
Jest to danie bezglutenowe i bez mleczne.




Składniki:
  • 10 jajek
  • 10 dużych pieczarek
  • jedna większa cebulka
  • oliwa lub olej do podsmażenia
  • sól i pieprz do smaku


Jajka ugotować na twardo z 2 łyżkami soli, dzięki czemu będą łatwiej się obierały. Wystudzić i obrać.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki  (może być drobno lub grubo i tak wszystko będzie zmielone w maszynce do mielenia) podsmażyć z mała ilością tłuszczu, podczas podsmażania troszkę doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski i to samo zrobić z cebulką.

Jajka przekroić wzdłuż na pół wyjąć żółtka, dodać do ostudzonych wcześniej pieczarek i cebulki. Zmielić maszynką do mielenia, bądź malakserem lub blenderem, by powstała jednolita masa. Ewentualnie doprawić większą ilością soli czy pieprzu według własnego uznania.



Tak powstałym farszem napełniać łyżką ugotowane białka jajek (można napełniać rękawem cukierniczym dla lepszego efektu). 
Udekorować według uznania. 
Przechowywać w lodówce.
Najlepsze są jajka faszerowane uprzednio schłodzone w lodówce.




1 komentarz:

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails